自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

公爵府

調返轉如果99干涉你點用啲家用,你都唔like啦!

互不干涉咪好囉!

伯爵府

比得果二千都買到咁多野好叻

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

一齊住? 唔係就拎返比佢
放下自在

伯爵府

chingyeewong 發表於 20-7-29 10:41
但雪櫃嘅食物已經塞爆、放了一段時間、佢可以全部掉晒佢!

呢D時勢,老人家擔心買多D好正常,我都塞爆雪櫃
每日幫手清吓執吓雪櫃,快到期就煮咗佢食
其實,我相信你唔多想同佢住,所以佢做乜都唔順眼,二人世界一定係最好,三人行就會產生好多問題。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chingyeewong 發表於 20-7-29 10:36
老公比家用我、每月比二千奶奶當零用錢!
佢係一個每逢落街都要買嘢嘅人、當冇嘢買時、就會買條廁紙、所以 ...
每月先比二千, 99都可以買咁多野, 你99好勁

男爵府

chingyeewong 發表於 20-7-29 10:36
老公比家用我、每月比二千奶奶當零用錢!
佢係一個每逢落街都要買嘢嘅人、當冇嘢買時、就會買條廁紙、所以 ...

厠紙多,我會攞出嚟益娘家,碗碟就係佢唔係度時掉咁啲,咁多嘢,加上年紀大,咁就會唔記得咗屋企有咩係度了

男爵府

BK Milk勳章

歌莉亞 發表於 20-7-29 10:41
比二千元咁大把做零用,仲買咁多野返你屋企,仲投訴老人家?

不是投訴老人家!如果你屋企有個咁嘅人、我諗你都會頂唔順!
雪櫃放滿隔了幾曰嘅隔夜餸、不斷番蒸又番蒸、連食剩嘅魚骨都可以放喺雪櫃幾星期!

男爵府

BK Milk勳章

歌莉亞 發表於 20-7-29 10:46
呢D時勢,老人家擔心買多D好正常,我都塞爆雪櫃
每日幫手清吓執吓雪櫃,快到期就煮咗佢食
其實,我相信你 ...

佢呢個習慣已經維持左10幾年!

大宅

定$2000零用錢,二萬蚊就話啫,嘥極都有個譜

大宅

chingyeewong 發表於 20-7-29 10:20
最近屋企剛裝修完、之前執屋時、發覺奶奶真係一個嘥錢狂魔!
1-屋企每日三人食飯、但碗碟多到可以擺10圍酒 ...

你奶奶呀又冇記性,又懶又唔執屋,所以買到一屋都係野,啲嘢重複又重複都唔知囉,真係嘔血

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

病態...

男爵府

回覆 Jin2012 的帖子

同意你推測

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

行過睇岩就會買, 我阿媽走左之後, 我地返屋企執佢D野

手袋, 銀包, 衫.. 好多.. 都有幾十個, 全部都好新
我家姐話, 分分鐘佢買左唔記得見到靚又買, 其實都係街邊貨, 買餸行過見到中意又買, 百零蚊

我諗, 如果我有一日突然走左.. 佢地幫我執野, 都可能有呢個感覺: 吓! 咪有囉, 又買?! 同款都2,3個?! 呢個袋同果袋有乜分別? 係多左個乜乜! ... 嘩! 開時裝店, 同一件衫都有2,3件一模一樣

大宅

chingyeewong 發表於 20-7-29 10:47
雪櫃放滿隔了幾曰嘅隔夜餸、不斷番蒸又番蒸、 ...

我絕對明白,因為佢老母都係咁,又係又懶又唔願執屋,所以屋企好多垃圾,個雪櫃又係搞到屎坑咁樣

珍珠宮

畀面勳章

chingyeewong 發表於 20-7-29 10:47
雪櫃放滿隔了幾曰嘅隔夜餸、不斷番蒸又番蒸、 ...

阿媽係咁, 真係好鐘意留魚骨加d汁,佢話加d飯就係早餐嚟架喇, 有時老人家嘅野,心寬d對待

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我99曾經都係咁... 成個雪櫃閂唔到, 都仲要買... 應該係病態來... 怕個仔哦佢, 佢買好多零食係佢自己房... 惹晒小強來... 新年更加唔洗講.. 禮盒係棟棟買, 重到死又要急call人幫佢拎... 買個時唔諗, 到拎嘅時候就先發脾氣...

伯爵府

親子王國15週年勳章

chingyeewong 發表於 20-7-29 10:49
佢呢個習慣已經維持左10幾年!
係咪佢生活太苦悶,所以通過享受購物過程得到滿足
定還是佢有舖囤積癮
最怕係腦退化唔記得自己買過

水晶宮

chingyeewong 發表於 20-7-29 10:20
最近屋企剛裝修完、之前執屋時、發覺奶奶真係一個嘥錢狂魔!
1-屋企每日三人食飯、但碗碟多到可以擺10圍酒 ...

咁誇張

子爵府

同住嗎?唔到住咁佢成日買個d你唔好買,攞返屋企用得唔得?

大宅

gwash 發表於 20-7-29 10:47
厠紙多,我會攞出嚟益娘家,碗碟就係佢唔係度時掉咁啲,咁多嘢,加上年紀大,咁就會唔記得咗屋企有咩係度 ...

我就咁樣,我又係靜靜雞掉晒佢啲嘢囉,當佢發現嘅時候,佢都冇聲出啦

首頁
12345...10

尾頁

跳至