0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb5個半月大,今日試食節瓜,我整咗節瓜菠菜葉糊仔,我查過節瓜同菠菜係可以放一齊,菠菜之前試過幾日冇問題。我蒸到好軟,而且用攪拌機打到好爛啦。食咗大約35分鐘後,bb嘔咗一大啖出嚟,鼻哥窿都有出,好似兩條鼻涕咁,兩個鐘後發現身體正面同埋兩隻手臀都有好細嘅紅點。想問節瓜都會過敏㗎?個個都係試呢d先,我估唔到咁都過敏?
請問有冇人bb都係會節瓜過敏?
我bb試過南瓜,紅蘿蔔,菜心,菠菜,蘋果(紅富士和蛇果),啤梨,都冇事。

大宅

candydoll 發表於 20-8-4 20:02
bb5個半月大,今日試食節瓜,我整咗節瓜菠菜葉糊仔,我查過節瓜同菠菜係可以放一齊,菠菜之前試過幾日冇問 ...
搽咗加洲寶寶兩次,又搽過寶貝濕疹膏兩次,都唔好,有冇人幫幫手?有類似情況,要搽咩?
因為bb食得瞓得,又冇痕,所以冇帶佢睇醫生,怕醫生開類固醇藥膏。

別墅

bb5個半月大,今日試食節瓜,我整咗節瓜菠菜葉糊仔,我查過節瓜同菠菜係可以放一齊,菠菜之前試過幾日冇問 ...
節瓜應該唔敏感,菠菜你食左幾多日,最後一次食菠菜落左幾多,我仔頭兩日都冇事,第一日2湯匙,第二日兩湯匙半,第三日3湯匙,之後嘴角有少少敏感

大宅

beeko 發表於 20-8-5 14:50
節瓜應該唔敏感,菠菜你食左幾多日,最後一次食菠菜落左幾多,我仔頭兩日都冇事,第一日2湯匙,第二日兩湯 ...
菠菜食咗5日啦,而且我只放兩片嫩葉,好細片,攪拌機打爛。

大宅

beeko 發表於 20-8-5 14:50
節瓜應該唔敏感,菠菜你食左幾多日,最後一次食菠菜落左幾多,我仔頭兩日都冇事,第一日2湯匙,第二日兩湯 ...
佢面冇事啊,淨係兩隻手臀同埋身體正面起晒紅點,我唔知睇唔睇醫生好,搽咗好多次濕疹膏都未好返,冇嚴重又冇減退。

大宅

回覆 candydoll 的帖子

唉,今日下午食蘋果蓉食到一半開始扭計,就冇俾佢食,要人抱,之後抱咗幾分鐘嘔咗兩大啖,佢身上同埋我身上。好擔心,bb有咩問題?但佢精神唔錯,就算每日瞓9至12鐘,都好玩得,對樣樣嘢都好好奇,食方面就繼續厭奶,有時有一兩日好嘅就一日5餐,每餐飲到150至180ml.厭奶時就每餐40ml至120ml,只飲4餐,加固又出問題,都唔知可以點。

大宅

我仔同你B差唔多大,香蕉過敏,皮膚有少少紅點。可能係不適應。打算下個月再試少少觀察。如果唔係嚴重敏感(呼吸唔到/皮膚紅腫/腹瀉最好即時睇醫生/急診)可以再觀察下。我B紅點半日就自然退。

大宅

anjaco 發表於 20-8-7 19:23
我仔同你B差唔多大,香蕉過敏,皮膚有少少紅點。可能係不適應。打算下個月再試少少觀察。如果唔係嚴重敏感 ...
我b到今日先開始退小小,搽咗3支濕疹膏。佢係肚同胸全片紅點,同埋手臀都係,數唔到咁多粒,起碼過千,一點點好細點,好密,除咗係咁,其他一切正常。我上網查過話食物敏感1日內會退,咁佢已經幾日,先開始退,仲係唔係食物敏感呢?

別墅

我仔食節瓜無敏感,食左一次波菜就嘔哂成餐粥出嚟,我諗唔係個個食得波菜,佢大個少少我先再比佢試。其實最正氣比菜心咪得

大宅

candydoll 發表於 20-8-8 15:43
我b到今日先開始退小小,搽咗3支濕疹膏。佢係肚同胸全片紅點,同埋手臀都係,數唔到咁多粒,起碼過千,一點 ...

咁好似有D古怪,真係要搵醫生check下會安心D,驚係其他皮膚問題/內分泌問題...

大宅

anjaco 發表於 20-8-9 22:49
咁好似有D古怪,真係要搵醫生check下會安心D,驚係其他皮膚問題/內分泌問題...
...
尋日開始退,今日已經退咗8成,因為佢又冇發燒,又好精神,又唔痕,所以我當時冇同佢去睇醫生,呢個時勢如冇必要,我都唔想帶佢出門。依家我唯有暫時唔俾佢食節瓜,菠菜都遲d先。新嘢都唔俾佢試住。

大宅

應該停食新試GE食物幾日就會慢慢退紅點。。。

我個仔未試過食節瓜敏感,但我好少比菠菜佢食,因為我自己食都覺得有陣毑味,99又話BB唔易消化,話菜心葉正氣D,所以我都係比菜心個仔食

大宅

繼兒動母 發表於 20-8-10 16:48
應該停食新試GE食物幾日就會慢慢退紅點。。。

我個仔未試過食節瓜敏感,但我好少比菠菜佢食,因為我自己 ...
嗰日敏感之後就停咗冇試啦,淨俾奶開純米糊。連其他試過冇事嘅都唔俾佢食啦。今日基本上算好返喇,淨係皮膚有d鞋。

大宅

有核嘅食材較易敏感,建議8個月以上先開始食,初初係試根莖類嘅食材,如蕃薯、薯仔、甘荀,之後先試綠葉會好啲,同埋5個幾月仲係好細啫,都係飲奶為主好D

大宅

ekgw 發表於 20-8-15 16:33
有核嘅食材較易敏感,建議8個月以上先開始食,初初係試根莖類嘅食材,如蕃薯、薯仔、甘荀,之後先試綠葉會 ...
嗯,明白。
另外我想講,我都想以奶為主,但bb厭奶好嚴重,日頭可以連續8個鐘唔飲奶,夜晚到朝早瞓醒又只飲60到80ml,4個月時去健康院,姑娘就話5個月可以開始試糊仔。
bb連續幾日只飲400ml以下,都咪話唔驚唔擔心啊,之後有兩三日就會飲到有700ml,然後又繼續400到500,所以就從糊仔入手囉。

首頁

尾頁

跳至