論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

如題。thanks

侯爵府

cherryho1021 發表於 20-8-7 09:06
如題。thanks

印菲一樣價錢,今年簽約最基本人工$4,630,膳食$1,121(如果你包食就唔洗比)……而家冇海外姐姐到港,本地菲通常會叫價高d同多要求

子爵府

ming1020 發表於 20-8-7 18:30
印菲一樣價錢,今年簽約最基本人工$4,630,膳食$1,121(如果你包食就唔洗比)……而家冇海外姐姐到港,本地 ...

多謝解答
我要為小朋友做個好榜樣, 所以2015年要好好為自己和小朋友預備!!

珍珠宮

大部分外傭也是和僱主一起食,多數不需膳食費。

水晶宮

回覆樓主:

2019年8月簽,但2020年7月先黎到,咁係舊價定新價

水晶宮

李露眉 發表於 20-8-8 23:02
2019年8月簽,但2020年7月先黎到,咁係舊價定新價

合約上寫薪金幾多就係幾多,直至兩年合約完成。

子爵府

birdbird 發表於 20-8-8 23:31
合約上寫薪金幾多就係幾多,直至兩年合約完成。

多謝解答
我要為小朋友做個好榜樣, 所以2015年要好好為自己和小朋友預備!!

男爵府

Moonlight819 發表於 20-8-8 11:46
大部分外傭也是和僱主一起食,多數不需膳食費。

我地少出街食,特別疫情,一日三餐都屋企食,咁可以卑錢工人自己食嗎?會不會好衰?因為我新到工人姐姐比較大食,同距認為距都可以食。唔分卑距我又做不出,始終包食住。但咁落去我覺得膳食方面支出好咁,有咩建議?令距舒服我又舒服?

大宅

05suey 發表於 20-8-9 21:45
我地少出街食,特別疫情,一日三餐都屋企食,咁可以卑錢工人自己食嗎?會不會好衰?因為我新到工人姐姐比較 ...

但你接受到每餐佢都分開煮,用多點煤氣,用多左雪櫃及廚櫃的位放佢的食物,仲要比佢出多左街去買佢自己的食物。最慘,佢地煮的家鄉餸好大陣味,又炸又煎,勁大油烟。同埋,有些工人錢照收,野照食,你好難看到佢食你的野。

珍珠宮

我地少出街食,特別疫情,一日三餐都屋企食,咁可以卑錢工人自己食嗎?會不會好衰?因為我新到工人姐姐比較 ...

其實我會建議你可以另外買開給工人,早午餐和你們分開食,例如買麵包或麥皮等給工人做早餐,午餐買定些雪蔵豬或雞塊給她,我自己晚餐會挾起一碗餸給工人,就算她大食,也只是吃多少少飯吧了!

男爵府

five555 發表於 20-8-9 22:00
但你接受到每餐佢都分開煮,用多點煤氣,用多左雪櫃及廚櫃的位放佢的食物,仲要比佢出多左街去買佢自己的 ...

的确,一樣難頂,所以我無唸過要距自己煮,你講完畫面出來了

男爵府

Moonlight819 發表於 20-8-9 22:35
其實我會建議你可以另外買開給工人,早午餐和你們分開食,例如買麵包或麥皮等給工人做早餐,午餐買定些雪 ...

咁就要你時時刻刻望住餸菜同每道菜自己去分配,好似又唔係咁好。目前我見距做嘢OK,所以無計較,但你講得幾號,我應該買多少少肉類卑距,叫距煮多少少卑自己,我地自己食得少,我們一家四口200g牛肉粒薯仔都有可以食剩,距一個人都可能唔夠。真系太貴了。

珍珠宮

05suey 發表於 20-8-9 23:15
咁就要你時時刻刻望住餸菜同每道菜自己去分配,好似又唔係咁好。目前我見距做嘢OK,所以無計較,但你講得 ...

其實如果只是早、午餐沒有問題的,大家分開食,她喜歡吃飯,我喜歡吃麵,晚餐一起吃,挾開一碗餸給工人。

男爵府

Moonlight819 發表於 20-8-9 23:21
其實如果只是早、午餐沒有問題的,大家分開食,她喜歡吃飯,我喜歡吃麵,晚餐一起吃,挾開一碗餸給工人。
...

距早餐煎蛋花生醬麵包加咖啡,中午我地食咩距食咩,晚餐也一樣,距來幾日就話好鍾意我煮噶嘢,煮海鮮又拎好多。我就開始覺得唔應該卑距拎啦,應該有一定比例。

珍珠宮

05suey 發表於 20-8-9 23:38
距早餐煎蛋花生醬麵包加咖啡,中午我地食咩距食咩,晚餐也一樣,距來幾日就話好鍾意我煮噶嘢,煮海鮮又拎 ...

當然不會給她自己拎,我一開始請工人就已經是我挾一定的餸給她,千萬不可縱慣她們,我在bk聽過請工人的真實笑話是晚餐有牛肉炒菜或燒鵝等,但餸奉到餐枱的時候幾乎是淨炒菜和燒鵝肶沒有了,因為工人一早挾起大部份牛肉和燒鵝肶給自己,真是僱主變下人!

男爵府

Moonlight819 發表於 20-8-10 00:44
當然不會給她自己拎,我一開始請工人就已經是我挾一定的餸給她,千萬不可縱慣她們,我在bk聽過請工人的真 ...

咁仲夠膽死,好好笑,可能下個會係我。我就係一開始覺得卑你拎都睇住黎啦,斷估不太過分,點知開錯頭,距真系拎好多。想話由我分配又講唔出口。見距咁大份怕距唔飽。都系趁早要阻止了,不能任距自己來話事。

水晶宮

呢個時勢, 你比膳食津貼工人, 是否佢要自己出街買嘢返屋企食? 你放心工人天天落街? 如果你叫工人買嘢食回家煮佢自己嘢食, 何不叫佢煮埋俾全家人食?

男爵府

birdbird 發表於 20-8-10 07:17

呢個時勢, 你比膳食津貼工人, 是否佢要自己出街買嘢返屋企 ...

我覺得根本好難叫距一個人食,唸過極難實行。我會分配卑距,按人頭分,唔卑距任拎就OK,耐咗距食量定型應該好D

首頁

尾頁

跳至