夫婦情感

跳至

首頁
12345...22

尾頁

複式洋房

回覆 honeybid2 的帖子

咁而家唔係返工,我都係想喺屋企舒服D姐。我又唔係結左婚先咁,我一直都係咁,佢要我一時3刻改變20幾年既習慣,好難。

伯爵府

manlinglee0815 發表於 20-8-7 23:33
回覆 FennieMan 的帖子

咁我可以點做?我真係唔想煮飯同做家務。可以做多D咩令佢覺得被在乎呢? ...

同佢一齊買餸煮飯、做家務,每晚早啲入房同佢傾五至十分鐘,乜話題都可以。至於你話性生活會痛就要諗下辦法,例如前戲做多啲、大家投入啲、加潤滑劑,如果都改善唔到,就要睇醫生。如果都唔想做上述事情。你就要預有一日真係分手!

複式洋房

回覆 kl1 的帖子

我有陪佢做下家務的,傾下計都有。只係有時候日對夜對,要講既野都講曬,無咩野講姐。

公爵府

>無換返屋企衫,無放番D鞋入鞋櫃,無落妝
這些唔係家務來的,而係個人自理的問題來的. 放番D鞋入鞋櫃係好基本野來的, 做人要有手尾. 樓主之前住, 有人會幫你放鞋入鞋櫃? 有人無幫你落妝? 照字面睇樓主又唔使煮飯, 又唔使洗碗, 2個大人每日都唔會有好多家務要做的.
樓主如果住幾千尺屋, 就話地下大, 要多花時間做清潔啦!

大宅

樓主係咪男人來?好少女人懶到咁,依家疫情咁嚴重,放工返來衫都唔換直接訓sofa已經好過份喇

大宅

manlinglee0815 發表於 20-8-7 23:37
回覆 green1apple 的帖子

佢個人好理性,好少將公司壓力帶返黎。

樓主都係趁未有仔女放生大家吧?你根本一值都是一位重活在城堡壘的公主!

男爵府

manlinglee0815 發表於 20-8-7 23:40

咁而家唔係返工,我都係想喺屋企舒服D姐。我又唔係結左婚先咁,我一直都係咁,佢要 ...

就係你唔用對工作尊重既態度對你老公先落得俾人叫離婚既下場。你都仲未明白。妹妹,工作只係一時,老公先係一世,你對工作都有幾分認真點解對你老公冇?睇嚟你唔明「compromise」呢個字,未適合結婚。放過你老公啦。

珍珠宮

減齡達人勳章

manlinglee0815 發表於 20-8-7 23:33
回覆 FennieMan 的帖子

咁我可以點做?我真係唔想煮飯同做家務。可以做多D咩令佢覺得被在乎呢? ...

我諗只要小部分人會話鐘意做家務,我都唔想煮飯,大部分時間都係工人煮,但當我間中煮下飯,我老公會食好開心,呢啲係情趣。你起碼做番本份先啦,返到屋企將鞋放入鞋柜,沖涼落妝換衫有幾難呀?可以咪同老公一齊返奶奶到食,唔返五日,都返2日。你老公攞餸比你,食完自己洗碗啦,點解係你老公洗?
食完飯唔好瞓,咪可以早啲入房囉。
你未嫁前,可能係乜都唔使做,有父母,工人照顧開,做咗人老婆,自己有頭家,就要互相遷就,你而家好似當咗你老公係工人。
你有冇appreciate 過你老公又要返工,又要做家務,又要攞埋飯比你....
佢對你好唔係必然,只有一方付出,遅早玩完

伯爵府

manlinglee0815 發表於 20-8-7 23:47
回覆 kl1 的帖子

我有陪佢做下家務的,傾下計都有。只係有時候日對夜對,要講既野都講曬,無咩野講姐。 ...

呢個情況我都面對緊,可以傾吓未來,旅行、飲食等等

男爵府

manlinglee0815 發表於 20-8-7 23:40

咁而家唔係返工,我都係想喺屋企舒服D姐。我又唔係結左婚先咁,我一直都係咁,佢要 ...

你太自我,唔適合結婚,你同老公離婚,放生佢啦,你老公deserve 一個好老婆,而你唔係。

結婚係1+1=1, 要和之前嘅單身生活講再見,然後為頭家付出,而你好明顯只想享受而唔想付出任何野。

男爵府

karenina_na 發表於 20-8-7 23:50
樓主係咪男人來?好少女人懶到咁,依家疫情咁嚴重,放工返來衫都唔換直接訓sofa已經好過份喇
...

好多女人 (男女都有啦)係咁懶㗎,我都識唔少。

我試過入一位女性朋友嘅房間,開門後呆咗,因為完全見唔到地板(無誇張),成地都係衫、雜物、etc, 只見到一條“路”由床邊通去門口。

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你c6拎飯俾你食,你食完點解唔自己洗要佢洗?

男爵府

manlinglee0815 發表於 20-8-7 19:35
我同老公都係90後,結左婚2年,其間不斷鬧交,仲有次鬧到想離婚。
佢話我放工番到屋企咩都唔做,就攤咗喺SO ...

你老公唔係經歷新婚後想離婚,而係發現自己娶錯人,佢想搵個女人建立一個家,而唔係搵個公主嚟服侍,出錢出力,仲要服侍完後連床都無得上。

複式洋房

做你老公好慘好慘,你快啲放生佢,唔好害人啦,你真係自私到極點!取娶著你真係喊三聲!
以前我係自已屋企都係好hea,無乜煮飯,好少家務,脾氣唔好,但自從結咗婚後,自覺改變下,愛老公就要一齊分擔,佢唔累架?
你一味話自己都好累好辛苦,同以前都係咁,好難改,就好明顯你愛自己多過愛佢
不如你調返轉睇返你文章,如果個老公係你,返到屋企見到咁情況,你有咩感受
以為結婚簽張紙,宣誓好簡單,你哋由個體變咗夫妻,係要有共同責任,共同感受雙方,唔係一句請工人就解決問題!邊有人想屋企有個外人,仲要係無小朋友,咁後生就咁懶

複式洋房

咁多人同你講你錯處,到依家你都覺得自己無錯,真心覺得你都係適合個體

複式洋房

Pepero 發表於 20-8-8 00:42
你老公唔係經歷新婚後想離婚,而係發現自己娶錯人,佢想搵個女人建立一個家,而唔係搵個公主嚟服侍,出錢 ...

講得好

珍珠宮

Yeelim 發表於 20-8-7 23:49
>無換返屋企衫,無放番D鞋入鞋櫃,無落妝
這些唔係家務來的,而係個人自理的問題來的. 放番D鞋入鞋櫃係好基本 ...

同意你!根本係個人自理能力問題,唔係做家務問題。就算請工人都唔係當正人地係貼身妹仔,即使請左個工人返黎,鞋人地放好,衫人地幫你準備好比你換,老實講,老公見到一樣眼怨。所以請工人係解決唔到問題。

其實我都好憎呢d人,一句自己返工辛苦就咩都唔理,人地唔辛苦咩?得你辛苦?

大宅

你去搵個接受到你乜都唔做既老公,睇吓有冇

男爵府

manlinglee0815 發表於 20-8-7 23:28

我已經瞓少咗SOFA,而家有時一星期都有2日入房陪佢,佢又話我等到凌晨2,3點佢瞓咗 ...

佢訓左你先入房真係算陪佢咩.....?

別墅

回覆樓主:

唔係話一句唔想做家務同煮飯請個姐姐攪掂
有啲人唔like有個陌生人係度住。而且,兩公婆,有幾多家務?大個大人一齊做
我結婚前,我都係阿媽幫我攪掂哂,連水果都切粒,大學住宿都只係煮下公仔麵。我都唔like煮飯,但結婚後咪學下,又或者兩公婆出街食或一齊上99家食,之後仲可番屋企當去拍拖
讓佢感覺到你真係同佢同行緊
結左婚,唔係叫你去改變你自己,而係不斷尋找讓彼此覺得舒服既方法去行婚姻呢條路,同行。
其實佢已經講到出口感覺唔到,先唔好講岩同錯,而係去一齊搵方法解決。唔解決,到佢搵小三時,你唔好埋怨。
當然如果你仍然覺得佢唔岩,你放生佢。

首頁
12345...22

尾頁

跳至