潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

其實我覺得好乞衣
最尾又係爭住咩人啲牌子嘅袋
如果真係覺得佢咁差
就應該退款,唔好爭住買

鬧完人哋一輪嘴拎住人哋嘅貴價袋
一關門你覺得啲法國人點樣睇我哋?
不過土豪應該唔介意

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

土豪,暴發戶

大宅

flipflop 發表於 20-8-7 22:28
官網買袋到總店換貨,過程好似似層相識,又種族歧視又大吵大鬧又賴死唔走

留言一面倒,有人亦目擊整個過程 ...
樓主有在歐美國家受過種族歧視嗎?

大宅

jjman983 發表於 20-8-8 00:22
個term寫明係個site換,佢官網買又點可以比佢係shop換

唔係架,Hermes US 同 UK 都可以 drop off 個袋去鋪頭,之後再等一兩個星期換個新既比你。你呢個 screen shot 有條 link 嗎?應該你一直拉落去睇,會比一個 Hermes shop list 比你 drop off 個袋。其實那位客人邏輯上係好合理,因為 Hermes 袋真係好貴,幾萬至幾十萬都有。唔係個個願意用郵寄方式做 return, 或者願意寄都要先買保險。

大宅

6214K 發表於 20-8-8 10:13
樓主有在歐美國家受過種族歧視嗎?

我喺英國住咗5年,唔多唔少都有,其中兩年唔係住倫敦,歧視會嚴重啲,而好多鄉下啲嘅英國人都唔會知香港喺邊,只知道 Chinese。
但我唔認同呢位同胞做嘅嘢,佢係擺明”dum”地搞事,有時候唔係種族嘅問題,我覺得佢係個人問題,之不過中國人口基數太大啦,坦白講喺香港買野時都見過財大氣粗嘅同胞,見多幾個咁無賴嘅人,自然人哋對 Chinese impression 都唔會好。最尾仲要話自己搶到 mini K ,再 post 小紅書 我諗佢唔會係最後一個用呢個手法嘅同胞

wcpcelia    發表於 20-8-9 20:06

大宅

6214K 發表於 20-8-8 10:34
唔係架,Hermes US 同 UK 都可以 drop off 個袋去鋪頭,之後再等一兩個星期換個新既比你。你呢個 screen s ...

邏輯同表達手法唔可以混為一談,佢喺總店大吵大鬧,真係一個受過教育嘅人應有嘅表達方式嗎?

大宅

不可理喻的大陸士豪作風... 冇教養但有錢買/著名牌的井底之蛙!

大宅

katie_f588 發表於 20-8-8 11:34
我喺英國住咗5年,唔多唔少都有,其中兩年唔係住倫敦,歧視會嚴重啲,而好多鄉下啲嘅英國人都唔會知香港喺 ...

我係美國十四年,係倫敦三年,很認同你種族歧視也視乎州份,個人覺得意大利,法國更嚴重。那為什麼你認為她 dum 地呢?是有片嗎?只是單看樓主的文字,我認為呢位客人邏輯上是合理的。行為上是否合理就要看看是否有片。

珍珠宮

男爵府

6214K 發表於 20-8-8 10:34
唔係架,Hermes US 同 UK 都可以 drop off 個袋去鋪頭,之後再等一兩個星期換個新既比你。你呢個 screen s ...

我睇香港website,乜唔同US同UK架,以為standard 架
https://www.hermes.com/hk/en/general-terms-and-conditions-hk/
買個Verrou 換個mini k 咁都比佢諗到,之後個個跟風唔得掂

珍珠宮

flipflop 發表於 20-8-7 23:06

留言一面倒才駭人

大宅

jjman983 發表於 20-8-8 12:29
我睇香港website,乜唔同US同UK架,以為standard 架

應該係 standard 的。我都幾肯定 US, UK 可以係 Hermes boutiques drop off. 如果你係睇香港Hermes 既Policy, 頭先你 share 個條 link, 你拉落去 11.1.b 既 Exchange policy, 佢係咁寫的. 所以佢應該可以 drop off 佢既袋。其實都寫得好清楚。如果可以 drop off 又比個黑人 sales 拒絕,我真係覺得呢個係種族歧視, 尤其係黑人,服務態度真係好差的,所以佢地成日比人炒

11.1.b) Exchange
The Site does not provide exchange service online but you may exchange in HERMÈS boutiques (except for stores located in Argentina, Brazil, Chinese Mainland, India, Lebanon, Russia, South Korea, Taiwan, Thailand and at any airport), subject to any applicable laws, and relevant return and exchange policy within thirty (30) calendar days from the sales invoice date of the Product, subject to terms and limitations set out in section 10 and 11.

男爵府

6214K 發表於 20-8-8 12:58
應該係 standard 的。我都幾肯定 US, UK 可以係 Hermes boutiques drop off. 如果你係睇香港Hermes 既Poli ...

咁如果個term可以係shop換,呢個黑人一係唔識,一係就’囇’佢,係個sales問題喎。
當然比唔比個mini k 係shop discretionary, 應該係佢manager 要擺平件事offer比佢啦

子爵府

https://www.hermes.com/fr/fr/faq/achat-en-ligne-fr/#theme-question-answers-37991

FYI.
Regards,
Flipflop

大宅

jjman983 發表於 20-8-8 13:07
咁如果個term可以係shop換,呢個黑人一係唔識,一係就’囇’佢,係個sales問題喎。
當然比唔比個mini k 係 ...

我都覺得呢個黑人 sales 係’囇’佢,仲要講一句 Chinese 做咩黎法國買袋,
我眼見外國好多中國人,或者香港人面對不公平對代時都唔敢出聲,只是逆來順受,先令到人家見中國人都拿着數。
所以而家好多人開始 stand up, 有不公平既時候更加要企硬,唔會再 ok, ok 咁逆來順受,
當然,呢個客人態度上有無問題,無片睇我真係唔知,不過邏輯上佢拿去boutiques 換個袋係無問題的,黑人 sales 講一句Chinese 做咩黎法國買袋,令呢位客人更加企硬我都覺得是合理的。不境當時呢位黑人 sales 講句咁既說話,佢真係比人炒得。

Farfetchhyt    發表於 20-8-8 20:51

男爵府

中國人黑人憎既地方,永遠以為自己大晒

男爵府

但呢個故事又唔使信到十足嘅
我覺得唔係100%是真
不過中國人喺歐洲好土豪就一啲都唔少見
英國SA講:
真係會有大陸同胞攞出一疊錢,然後話我要買birkin
配乜都得、總之我就係要買到
但D SA全部都好合作、話乜都冇
亦都冇呢條規定話買其他嘢會有袋
之後個個SA 講返出嚟、話有錢唔係大晒㗎

大宅

6214K 發表於 20-8-8 12:58
應該係 standard 的。我都幾肯定 US, UK 可以係 Hermes boutiques drop off. 如果你係睇香港Hermes 既Poli ...

法國官網講明喺網站買嘅嘢唔可以喺store退,亦都唔係所有喺網站買嘅嘢都可以喺store換

大宅

swift_call 發表於 20-8-8 13:53
但呢個故事又唔使信到十足嘅
我覺得唔係100%是真
不過中國人喺歐洲好土豪就一啲都唔少見

小紅書啲post真係唔使信到十足十,我SA話見過佢個客喺小紅書post買袋經過,講嘅嘢根本唔係真

大宅

FluffyPancake 發表於 20-8-8 17:07
法國官網講明喺網站買嘅嘢唔可以喺store退,亦都唔係所有喺網站買嘅嘢都可以喺store換

佢話如果你係 online purchase,Hermes stores 唔 offer "Reimbursement" . 佢地只係唔接受 "Reimbursement" (即係唔接受 return, 唔係 exchange) 我既理解係你在網上買野,唔可以去 stores 度要佢退款比你。所以下面你間住個行佢地就話:"Certain Item" (某些Item) purchased online cannot be exchanged in stores. 後面就有講要看是那種 product。我再睇下一個 terms, 佢地有提到呢d items 包括珠寶,香水,錶等。

唔知呢,我可能唔清楚。都係睇 terms & conditions. 只知道US,UK 可以 drop off 個袋 for exchange,不過顧客打呢段野話搶返個 Mini kelly, 唔知價錢差幾多

首頁

尾頁

跳至