自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

如題。。如果選中文應試DSE嘅生物科,計分標準一樣麽?大學會因此收生標準唔同麽?唔該JM先,有知道嘅可否講講。

水晶宮

話就話一樣
但係,亦有考生講過,英文答,用字執著度冇中文答捉得咁緊,尤其通識科

都睇吓其他jm有冇其他睇法

Happy_hk    發表於 20-8-11 19:01
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

我都想知

Happy_hk    發表於 20-8-11 19:02

水晶宮

回覆樓主:

學校老師說一樣的

Happy_hk    發表於 20-8-11 19:02

子爵府

2024年龍年勳章

MariaTsui 發表於 20-8-11 18:53
學校老師說一樣的
我囡囡都係話一樣,但我想瞭解多D,佢想轉中文考生物科,話對呢科好有興趣,但覺得英文能力弱D影響答題速度,想母語考高分D。不過學校暫時唔俾,話佢英文科唔算差,覺得佢有能力應試,阿囡仲爭取梗。我自己就希望如果英文掂當然英文考更好,不過囡大個了有哂自己主意,我亦唔想佢因為咁失去呢科嘅學習興趣。

子爵府

2024年龍年勳章

bmuimami 發表於 20-8-11 18:41
話就話一樣
但係,亦有考生講過,英文答,用字執著度冇中文答捉得咁緊,尤其通識科

有道理,多謝你回復。。不過我囡囡話佢英文作答比較慢D,我都理解佢,因為家庭冇俾到佢英文環境,佢好多時要切換中英思維去審題答題。

wcpcelia    發表於 20-8-12 11:08

水晶宮

Happy_hk 發表於 20-8-11 19:21
我囡囡都係話一樣,但我想瞭解多D,佢想轉中文考生物科,話對呢科好有興趣,但覺得英文能力弱D影響答題速度 ...

如果係Science科,建議用英文,特別Bio,太多專業名詞,串字是辛苦,但入U後用才英文,可能更難適應。一般學校用英文授學,是不會讓學生用中文應試,Bio有SBA,考試局不會容許SBA用英文,考卷用中文,學校不會為1個學生另出1份中文SBA,所以轉中文考難度很高。

男爵府

我囡囡都係話一樣,但我想瞭解多D,佢想轉中文考生物科,話對呢科好有興趣,但覺得英文能力弱D影響答題速度 ...

可以轉中文? 學校批准就得?

子爵府

2024年龍年勳章

cathy913 發表於 20-8-11 19:28
可以轉中文? 學校批准就得?
佢學校現屬四英班一中班嘅學校,佢係一路全英文上堂,。。。學校建校時係中中,好多年文憑試成績達B1,但教育局一直冇檢討過評級。所以,係可申請中文應考,不過學校唔批準佢,因為佢成績唔算好叻但亦唔太弱,但英文能力係相對弱D。

公爵府

親子王國15週年勳章

我自己覚得用惯英文学,改用中文仲難。

子爵府

2024年龍年勳章

MariaTsui 發表於 20-8-11 19:28
如果係Science科,建議用英文,特別Bio,太多專業名詞,串字是辛苦,但入U後用才英文,可能更難適應。一般 ...

多謝你咁詳細回復。學校同我都係咁同佢講,但佢可能對Bio呢科有興趣,又修三科選修,以佢能力想均衡學習有難度,佢一味認為用中文答題會高分D,我有同佢講始終以後要面對,希望佢迎難而上,佢話D專用詞語佢自己會同步中英一齊學。我會將你意見轉達俾佢,再考慮下。

水晶宮

根據應屆考生提過,英文同中文卷內容一樣,但分開評分,出嚟個分就都係咁顯示。

子爵府

2024年龍年勳章

BBG1 發表於 20-8-11 19:42
我自己覚得用惯英文学,改用中文仲難。

佢今年中五,成個中四都基本耽誤,我囡基本係靠校內自學,冇補習過,因此英文對佢係有一定障礙同冇信心。。佢唔係好勤力,唔中意太挑戰,但又屬於一般老師安排好嘅會按部就班做,差唔多比上不足,比下有餘嗰種~我都冇佢符。

男爵府

回覆樓主:

如果係Bio,用英文答易過中文,其實bio都係靠背,啲英文terms望落好似好長,但唔難記,我覺得中文仲難記。同埋寫英文,一定快過中文

男爵府

Happy_hk 發表於 20-8-11 19:40
佢學校現屬四英班一中班嘅學校,佢係一路全英文上堂,。。。學校建校時係中中,好多年文憑試成績達B1,但教 ...

原來咁,又學多樣野

子爵府

2024年龍年勳章

1314625 發表於 20-8-11 19:53
根據應屆考生提過,英文同中文卷內容一樣,但分開評分,出嚟個分就都係咁顯示。
...

多謝回復。。依家學校本身駁回佢申請,但囡叫我搵學校,咁學校就係俾兩份卷佢考,話睇到時中文嗰份會唔會高分過英文嗰份好多,先再講。都唔知佢會唔會專登將英文嗰份答差D。

子爵府

2024年龍年勳章

三棵樹 發表於 20-8-11 19:56
如果係Bio,用英文答易過中文,其實bio都係靠背,啲英文terms望落好似好長,但唔難記,我覺得中文仲難記。 ...

好,多謝你回復,我將你意見話佢聽。

不過,我估佢應該就係唔想背同記太多生詞,因為要犧牲一D佢玩嘅時間,佢受壓承受能力差D,有時想Hea下。

大宅

其实香港整个社区都是中文語景,我也覚用中文考应该不用记太多生字,会较容易,因为好多時候,可能我们广东話聽过,所以学習易上手。至于日後再上大学问题,讲真,如果用英文考的较差,也不用想日後大学的事。最緊要,边个語言对自己考DSE最有利。

用戶要求終止服務

牛年勳章

我就覺得英文嘅資料比較多,用英文容易搵參考書。一般寫字速度,英文會比中文快,不如學吓記英文方法,例如拼音,對串字有幫助,又可以幫到其他科。讀 Biology 唔需要勁嘅英文,係多字要記,不過中文嘅專有名詞,都係又多又要記。
未經許可,請勿轉載

大宅

如果英中學校用英文教果科
乜有得個別申請用中文考架咩?

首頁

尾頁

跳至