母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問我想全埋身洗唔洗買定泵奶器?
上網睇有啲媽媽就話唔洗買
因為全埋身係bb需要就直接比佢
再額外泵會造多左奶,會谷得好辛苦

咁洗唔洗買定奶粉呢

大宅

Chanstmama 發表於 20-8-14 20:50

如果全埋身,唔駛買奶泵啦
肚餓就比佢食,食得密仲對做奶有幫助
如果驚初頭奶量唔夠,要補奶,可以買定奶粉看門口

大宅

建議買定個奶泵穩陣啲,就算BB好乖肯埋身,每次埋身後都要泵清啲奶,因為BB唔一定啜得清,長久啜唔清就會愈來愈少奶;加上其實好多BB都唔肯全埋身,喺媽媽谷聽過唔少BB直頭完全唔埋身,結果個媽媽生完果日要急單買奶泵,差啲因為買唔切而塞奶。再講有媽媽好快覺得全埋身好辛苦而轉做泵媽,我就係其中一個

複式洋房

買左好點
即使全埋身,有一兩餐屋企人幫手餵,你都可以休息下
同埋最好BB識食樽,又識埋身,如果唔係你會好困身

複式洋房

我全埋身3個月 啱啱放完產假番工都無買泵 人手擠 雖然有d攰但習慣咗就無咩問題 而且唔駛洗野 餵完B有淨就擠埋黎留冰奶 自己覺得好方便 另外人奶護士話手擠多d營養,可以擠到深層d既乳腺 會清d 所以我覺得你唔介意手擠的話就唔駛買

別墅

要嘅

別墅

Atlas_cloud 發表於 20-9-7 15:38
買左好點
即使全埋身,有一兩餐屋企人幫手餵,你都可以休息下
同埋最好BB識食樽,又識埋身,如果唔係你會好 ...

複式洋房

大個個全埋身21個月,有買奶泵。

未協調到食奶時間前;戒夜奶後又想keep奶量;都好有用。半夜最多奶

大宅

可以買定奶泵,以防萬一,但如果決定全埋身,埋身後唔駛刻意再泵,埋身後再泵會令乳房以為BB唔夠飽,會製造更多嘅奶,到時會變成供多過求,好易塞奶

珍珠宮

helloyvonne2017 發表於 20-8-15 11:01
建議買定個奶泵穩陣啲,就算BB好乖肯埋身,每次埋身後都要泵清啲奶,因為BB唔一定啜得清,長久啜唔清就會愈 ...

唔正確

全埋身係按bb需要去造奶

埋身後再泵奶會令身體以為bb需要更多奶,身體就會供應多啲奶,奶量過多好易塞奶,塞奶惡化會造成乳腺炎

每滴母乳都係用緊媽媽身上嘅營養去造奶,足夠份量就最好,埋完身再加泵,剩咗嘅奶bb根本食唔到,就虛耗同浪費媽媽身上嘅營養

埋身唔洗泵奶、儲存人奶、清潔清毒用具、出街帶餵奶巾就可以,埋身係慳水慳力同最環保

#我女係全埋身2年10個月

大宅

本人係埋身媽媽有買電動奶泵,要黎開頭通奶or追奶用,當然去到bb埋身上左軌道就會閒置係到,但會用黎看門口,因為試過bb病唔飲奶佢又會再次出場,如果買千萬唔好買手動泵,用手擠都好過佢,奶粉反而冇買,因為買奶粉容易,可以架就領試用看門口。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊