自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

其實讀國際學校好定傳統名校好 ? 讀唔讀國際學校當然錢係一個重要考慮因素 , 如果唔使考慮錢 , 咁讀邊樣好 ?

男爵府

以前讀U兩班學生好大分別,In School
學生care free d,做project其實真係可以唔理其他人,放低袋走左第二朝先出現,佢未必係唔做,但自我d
出到黎做野,見d intern ,in school嗰班唔會太理公司規矩,由衣著去到email 説話態度,未做完野見有happy hour會飛左去先,難d控制,不過可能都係因為屋企未必太需要佢地養家,唔太上心

我覺得係core value 有分別
傳統學校要服從,所謂乖係聽話
國際學校係培養每個小朋友提升自我形象等佢地自己發展,唔係倒模

有人鍾意小朋友喺大直路環境下學習
有人想小朋友多d時間發展
睇下佢啱邊種

我自己就唔太鐘意太free我會唔知點做事,睇性格

水晶宮

回覆樓主:

錢唔係問題
我女兩歲左右性格開始出,睇得出佢唔適合傳統填鴨式狂做習作式學校。
第二亦唔認同狂谷細路去叩門去interview, 成績不夠好會被請離開學校的做法。
我需要我小朋友有教養有禮貌,亦希望佢有自信會思考會探索。
所以最後揀咗國際學校。

伯爵府

goosy83 發表於 20-8-14 23:11
學生care free d,做project其實真係可以唔理其他人,放低袋走左第 ...

傳統名校都百花齊放, DBS, LS 同 Coed. 嘅學生都完全唔同。

男爵府

學生care free d,做project其實真係可以唔理其他人,放低袋走左第 ...

其實睇工種各有各好

翡翠宮

牛年勳章

睇吓你條path想點行
如果考慮外國升學就讀IS
宜家傳統名校同國際學校都唔易考

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

我大嗰個傳統,细嗰個國際
不是$問題,係睇性格。
大嗰個性格依賴,好易受人支配,需要有guideline , 有rule會好安落。
細嗰個大脾氣,性格人,好有自己主見,好細個已要乜都要自己攪掂,唔肯俾人幫手

珍珠宮

siulili 發表於 20-8-14 23:17
傳統名校都百花齊放, DBS, LS 同 Coed. 嘅學生都完全唔同。

同意!如果傳統名校係指Coed,我覺得絕對值得入讀,其他我就未必buy

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

回覆樓主:

傳統名校唔易入,功課都唔係想像中咁多同咁谷,面試時都揀好晒靚卒。

男爵府

聽你形容international school 班學生, 唔係好守公司規矩, `由衣著到email說話態度', 其實都幾形象化, 我大約想像到是什麼樣子
但你講出一個好精煉的觀察:

`國際學校係培養每個小朋友提升自我形象等佢地自己發展'

咁又番返去國際學校同埋傳統名校,通過乜嘢手段去achieve 呢樣嘢

水晶宮

blue02 發表於 20-8-15 00:08

我好喜歡St Paul coed 的學生, 普遍實力強橫, 低調, 除了一 ...

只可以話你聽:咩人都有。 咁多畢業生,總有啲奇怪啲嘅。

男爵府

EstrellaDamm 發表於 20-8-15 00:24
只可以話你聽:咩人都有。 咁多畢業生,總有啲奇怪啲嘅。

你讀St Paul co-ed?

珍珠宮

綠荳媽媽 發表於 20-8-14 23:48
不是$問題,係睇性格。
大嗰個性格依賴,好易受人支配,需要有guideline , 有rul ...

考試、放假咪好麻煩?啲假期要挫開放
唸到都幾頭痛

男爵府

一定國際學校,小朋友眼界會廣啲,老實講,傳統有機會有黃師,國際少本地老師就少有黃師。

男爵府

綠荳媽媽 發表於 20-8-14 23:48
不是$問題,係睇性格。
大嗰個性格依賴,好易受人支配,需要有guideline , 有rul ...

想請教下如性格依賴,要有guidelines 再讀傳統學校,會唔會令佢更冇主見,唔肯思考?

因我囡都係比較依賴既性格,我都諗緊點揀學校。

大宅

回覆樓主:

我女兒就是小三時由傳統名校轉去國際。
覺得轉遲左。傳統學校教到啲學生好似清純綿羊咁。上堂不能郁,係執刷膠都唔俾。望向窗口一秒鐘,即刻俾老師敲枱,叫專心啲。功課唔多,但考試好深,家長自己諗掂佢。

男爵府

mizuho 發表於 20-8-15 08:41
考試、放假咪好麻煩?啲假期要挫開放
唸到都幾頭痛

幾㗎,要夾時間,試過一個放復活假頭,一個放尾,變相無得去長旅行
但佢哋2個返學好開心

男爵府

Love_JVs 發表於 20-8-15 08:44
想請教下如性格依賴,要有guidelines 再讀傳統學校,會唔會令佢更冇主見,唔肯思考?

因我囡都係比較依賴 ...

我仔唔會,佢係需要有d guideline 先可引去再 dig out 嘅人。簡單d講,佢係要夾下先做嘅人,但夾一下就ok. 要佢再做好d又要再夾一下
我冇谷佢,但成績有中上。
所以除咗性格依賴,要睇佢讀書易唔易教。好彩亞仔讀傳統而成績ok又唔太辛苦,否則我都會好爭扎
利申,不是傳統名校,普通直資學校

首頁
12345...9

尾頁

跳至