自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

綠荳媽媽 發表於 20-8-15 09:41

我仔唔會,佢係需要有d guideline 先可引去再 dig out 嘅 ...

佩服,LS 、IS各一,媽媽調配要做得好恰當,唔簡單

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

不是$咁簡單

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我會睇小朋友性格。
如果可以選擇,以我仔女為例,大仔適合讀local..細女就IS。

侯爵府

睇小朋友性格,例如我個女係超級聽老師話,老師講嘢對眼係會跟住, 記住晒老師講嘅嘢,問過教育界朋友,其實冇話一定要讀local or IS , 但係讀local佢會舒服啲,因為佢嘅個性專注力服從性強,但係如果第時去外國升學就唔可以太大個先過去,初中要走,如果唔係適應到外國思考教育模式會比較辛苦

男爵府

綠荳媽媽 發表於 20-8-15 09:41

我仔唔會,佢係需要有d guideline 先可引去再 dig out 嘅 ...

咁直資又唔同,始終冇津校咁傳統。

大宅

BK Milk勳章

blue02 發表於 20-8-15 00:19

聽你形容international school 班學生, 唔係好守公司規矩, ` ...

國際學校係教小朋友成為self learner,例如教數學唔會迫佢地做好多練習,返而注重明白背後道理。好多機會同同學一齊討論,再係全班面前解釋,從而訓練邏輯思考。
學術上未必及傳統名校,因唔會有太多時間死背及練習,但表達能力方面相對有優勢,因佢吔好習慣將思考過程表達出嚟。
越來越多國際學校家長會比小朋友補習,幫佢哋打好個學術底。

侯爵府

好媽媽勳章

綠荳媽媽 發表於 20-8-14 23:48
我大嗰個傳統,细嗰個國際
不是$問題,係睇性格。
大嗰個性格依賴,好易受人支配,需要有guideline , 有rul ...
同意呀,我都覺得係睇小朋友性格去決定讀咩學校,我小朋友依家讀緊傳統名校,但係我覺得佢越讀越唔對路(佢越大越坐唔定),黎緊快升中,我都諗住同佢轉國際(希望轉到啦)

大宅

BK Milk勳章

聽你形容international school 班學生, 唔係好守公司規矩, ` ...

另外我覺得小朋友係咪自我中心好睇佢本身性格同埋屋企點教。俾人感覺佢哋好freestyle,係因為佢哋嘅學習環境係唔需要怕羞,有問題可以發問。
學校時常強調包容多樣性,尊重別人,sharing is caring

男爵府

傳統名校又唔覺有,讀書同出街補完習都無乜心情諗其他野

水晶宮

shirley784 發表於 20-8-14 22:51
其實讀國際學校好定傳統名校好 ? 讀唔讀國際學校當然錢係一個重要考慮因素 , 如果唔使考慮錢 , 咁讀邊樣好 ...

傳統壓力大,如父母是專業人仕,可教小朋友跳级/遇強越強/特異能力,另小朋友是文典星入就較好

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

仲要睇小朋友資質, 性格...我聽身邊朋友同事講...十個有八個都唔適合傳統教學, 但選擇權好多都唔係自己手... 所以都唔諗得咁多..

男爵府

mamaatwork 發表於 20-8-14 23:27
其實睇工種各有各好

俾我自己讀international school會辛苦架
我鐘意自己讀自己做功課
同埋好怕無framework既portfolio
又好怕同人做project
無功課考試我個人會好懶
最後都唔知考左咩出黎

所以真係睇小朋友性格

wcpcelia    發表於 20-8-15 13:20

男爵府

lojo11 發表於 20-8-15 10:55
仲要睇小朋友資質, 性格...我聽身邊朋友同事講...十個有八個都唔適合傳統教學, 但選擇權好多都唔係自己手.. ...

不過小朋友唔識規矩唔等於佢識合國際學校,某d一樣功課繁重,到時佢無皇管辛苦自己

朋友個女根本係曳,喺幼稚園坐唔定,推同學,扯人頭髮,返屋企淨係要睇電視點叫佢都唔做功課

朋友覺得佢咁「活潑」,一定係好特別,因為咁入國際學校,但其實佢更加變本加厲,喺學校學唔到,返屋企就更加唔會自動學習

所以除左小朋友係唔係特別好動,其實自主性都好緊要,佢俾自由你但無本身探求知識個動力,咁低壓環境下,唯有屋企俾返高壓d,始終高中一樣要準備考試

傳統學校太多唔同背景學生,為管理一率高壓。德育主旨係守規矩,有好有唔好,但唔好覺得小朋友唔守規矩就係唔識合。

男爵府

Love_JVs 發表於 20-8-15 08:44
想請教下如性格依賴,要有guidelines 再讀傳統學校,會唔會令佢更冇主見,唔肯思考?

因我囡都係比較依賴 ...

我覺得叫一個無主見既人去一個要自己主動學習既環境會好大壓力
佢連喺邊度開始都唔知
返到屋企你問佢功課點,佢又唔識做,見你問佢但佢無能力完成佢壓力會好大

反而去一個有guideline既地方,知你要咩,一步步做俾,會有安全感d,反而無咁大壓力

珍珠宮

其實最重要是社會發展迅速,將來需要和着重的是人的資料分柝和critical thinking等,傳統的着重背誦的填鴨式教育根本不合時宜,也浪費了很多精神時間在抄寫功課、默書、測考等,所以你看到犧牲了童年的小朋友就算死谷難谷小時候好像讀書很叻,大了上大學也未必及外國教育(讀IS)的青年,所以一早已經幫囝囝選了IS這教育之路。

珍珠宮

讀乜學校都要睇返小朋友同家長嘅個性。我仔讀傳統小學,侄仔讀國際小學。我無後悔我嘅選擇,傳統學校更適合需要有壓力先會好好溫書嘅我同亞仔。相反,要侄仔一日做十幾樣功課,屋企只會變成戰場。

翡翠宮

牛年勳章

傳統名校唔一定係填鴨式的,我女嗰間被譬為IS模式既LS
我在大學認識真正傳統名校出身既同學係非常出色,讀得玩得,能力超高,畢業後多間國際大企業主動招手,宜家都升到好高職位了,真令人羨慕!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

讀間適合自己子女性格及能力的學校,
不是人人係band 1料或覺得英文易學.

父母讀書叻也不代表子女一樣叻

男爵府

goosy83 發表於 20-8-15 11:20
我覺得叫一個無主見既人去一個要自己主動學習既環境會好大壓力
佢連喺邊度開始都唔知
返到屋企你問佢功課 ...

但我擔心如唔從細訓練佢思考,繼續填鴨式咁教育佢,對佢將來發展係咪仲衰呢?

而家既趨勢都係講求創意,科技既年代

大宅

BK Milk勳章

Love_JVs 發表於 20-8-15 11:52
但我擔心如唔從細訓練佢思考,繼續填鴨式咁教育佢,對佢將來發展係咪仲衰呢?

而家既趨勢都係講求創意, ...

響呢方面國際學校真係幫到佢哋,令到佢哋睇嘢闊啲,有國際視野。
但作為家長少不免安全感會少啲,我同老公以前讀嘅都算傳統名校,有時唔知可以點幫佢地。但係我發覺我兩個仔嘅邏輯思維俾我同爸爸仲厲害,兩兄弟喺屋企會討論國際時事,睇新聞都會討論合理性

首頁
12345...9

尾頁

跳至