自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

BK Milk勳章

Love_JVs 發表於 20-8-15 11:52
但我擔心如唔從細訓練佢思考,繼續填鴨式咁教育佢,對佢將來發展係咪仲衰呢?

而家既趨勢都係講求創意, ...

佢哋Y1已經要用iPad ,Y3開始學coding

男爵府

Love_JVs 發表於 20-8-15 11:52
但我擔心如唔從細訓練佢思考,繼續填鴨式咁教育佢,對佢將來發展係咪仲衰呢?

而家既趨勢都係講求創意, ...

我覺得所謂發展創意,都要睇本身小朋友心入面有無嗰粒種子
如果小朋友係佢本身有興趣做創意科技產品業,其實佢讀咩都好多選擇
如果佢本身係傾向跟指示做,亦有好多工種適合佢

但入學係培養你自己去搵資料,再思考辯論,呢樣野傳統名校一樣有
但究竟你個女會唔會主動去做,可以自主學習發展
定要老師帶領佢同指導佢學習,之後佢再自己選擇
就係要睇性格揀學校了

男爵府

牛年勳章

傳統名校

男爵府

goosy83 發表於 20-8-15 11:20
我覺得叫一個無主見既人去一個要自己主動學習既環境會好大壓力
佢連喺邊度開始都唔知
返到屋企你問佢功課 ...

exactly

男爵府

回覆樓主:

另外國際學校都要揀行IB定非IB, 因為唔係個個適合IB

子爵府

回覆樓主:

如果唔使難度入到co-ed, DGS 我會入傳統,但要入到去所付出嘅努力同uncertainties 唔係個個都挨到

珍珠宮

goosy83 發表於 20-8-15 11:20
我覺得叫一個無主見既人去一個要自己主動學習既環境會好大壓力
佢連喺邊度開始都唔知
返到屋企你問佢功課 ...

我覺得應該一早由幼稚園開始就揀定條路...
性格有一部分我覺得係後天塑做..
一開始返學就接觸個種模式.. 就會習慣適應個種模式..
我相信外國小朋友都有各種唔同性格..
但佢地應該唔似香港咁有得揀傳統填鴨式教育定活動教學..

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

各有各好

男爵府

Moonlight819 發表於 20-8-15 11:29
其實最重要是社會發展迅速,將來需要和着重的是人的資料分柝和critical thinking等,傳統的着重背誦的填鴨 ...

“大了上大學也未必及外國教育(讀IS)的青年”

咁樣又太武斷了

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇工種, 其實各有各好

子爵府

我有朋友是醫生, 傳統名校出身。讀醫時期見到國際學校出身既同學讀唔掂, 所以對國學校教育冇信心。宜家佢有份interview想入醫學院既中學生, 見到國際學校出黎既學生比傳統學校出黎既presentable好多, 亦較creative。所以決定俾自己小朋友讀國際學校。

男爵府

回覆樓主:

國際學校既學生好有自信心
依樣我好欣賞
但我又想d仔女既中文好
所以直私係最好選擇

珍珠宮

goosy83 發表於 20-8-15 13:12
“大了上大學也未必及外國教育(讀IS)的青年”

咁樣又太武斷了

我只是說未必,你見很多讀傳統學校升外國大學的學生,到大學時外國教育的學生一定不會差過自小死谷難谷的傳統學生,就算沒過之餘而不及,人哋已賺了童年!

水晶宮

blue02 發表於 20-8-15 08:20
你讀St Paul co-ed?

先生由小學讀到中學,而家朋友好多係舊同學。

公爵府

shirley784 發表於 20-8-14 22:51
其實讀國際學校好定傳統名校好 ? 讀唔讀國際學校當然錢係一個重要考慮因素 , 如果唔使考慮錢 , 咁讀邊樣好 ...

想學中文一定係讀傳統。

水晶宮

回覆樓主:

朋友的仔女除非讀果3間名校,否則全部讀國際。有d讀讀吓果3間都轉,一個月萬萬聲學費,你估真係嫌錢腥咩。呢個世界邊有死錯人。

珍珠宮

畀面勳章

lilysun123 發表於 20-8-15 16:22
想學中文一定係讀傳統。

x 2 我buy傳统名校

大宅

我偏向傳統名校,始終我唔想小朋友太carefree,我想佢出去處事識尊重別人,收放自如。

大宅

goosy83 發表於 20-8-15 10:55
俾我自己讀international school會辛苦架
我鐘意自己讀自己做功課
同埋好怕無framework既portfolio

我小朋友就係禁,肯跟規矩,但唔會自動自覺溫書做功課,所以我揀傳統私校比佢,但我又唔死谷佢,默測考必須努力讀書,其他日子可以hea d,但其實加埋補習,每月巳係讀is價錢...所以,唔一定係計錢,而係揀啱佢既。如果我揀is比我女,可能佢第日連大學都入唔到

侯爵府

傳統名校都可以好presentable同creative, 睇學校文化

首頁
12345...9

尾頁

跳至