自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

翡翠宮

牛年勳章

身邊朋友通常從傳統名校中途轉去國際既,都係因為中文一科

珍珠宮

traeh 發表於 20-8-16 12:02
都有唔少係傳統名校讀到中一至中二,直接去英美升學,因為想入當地頂級學府如Oxbridge同長春藤等,容易好 ...

因升中時子女還是約11、12歲,不少父母仍不捨得送去外國,所以不少讀完傳統名校小學也是轉去讀IS中學,如去年DGS全級考第一的也轉了去一IS.

珍珠宮

shirley784 發表於 20-8-14 22:51
其實讀國際學校好定傳統名校好 ? 讀唔讀國際學校當然錢係一個重要考慮因素 , 如果唔使考慮錢 , 咁讀邊樣好 ...

其實local同IS教學方向、模式完全係兩碼子事。冇得直接比較。
就我所認識,叻嘅人讀邊類學校都係頂尖。但成績一般(即我地口中成日話band 1尾band2頭,高不成低不就嘅小朋友,我覺得IS俾好多空間讓小朋友去發展,不急於小學階段去決定係叻定唔叻。

珍珠宮

skmibb 發表於 20-8-16 12:22
其實local同IS教學方向、模式完全係兩碼子事。冇得直接比較。
就我所認識,叻嘅人讀邊類學校都係頂尖。但 ...

其實IS的教育模式,叻的人也會更加發揮他們的潛能!

珍珠宮

Moonlight819 發表於 20-8-16 13:01
其實IS的教育模式,叻的人也會更加發揮他們的潛能!

我都認為係

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

naicha 發表於 20-8-16 11:03
唔好覺得傳統名校=死讀書+好嚴+填鴨
完全唔係, 其實係好自由同勁玩架喎

Alumni同個bonding好難得,仲有個種proud to be St. Xxxian/La Sxllian/Mxxxller...真係好正。咁當然唔係間間local school都做到。

男爵府

goosy83 發表於 20-8-14 23:11
以前讀U兩班學生好大分別,In School
學生care free d,做project其實真係可以唔理其他人,放低袋走左第 ...

Fully agree with your observation esp on intern part . They really went happy hour at 4pm even there was a deadline at 5pm. I need to have public announcements at reception to ask them return to seat and finish their work .

伯爵府

回覆樓主:

睇性格

男爵府

國際學校

大宅

shirley784 發表於 20-8-14 22:51
其實讀國際學校好定傳統名校好 ? 讀唔讀國際學校當然錢係一個重要考慮因素 , 如果唔使考慮錢 , 咁讀邊樣好 ...

出咗嚟做嘢就會知,傳統學校教嘅嘢,出到嚟做嘢根本用唔着,所以我比個女讀國際學校,想佢outgoing啲,主動啲,fluent English 亦好重要,最想個女係學校學到嘅係presentation skill, 出嚟做嘢根本就係睇你點present

大宅

jtw_ki 發表於 20-8-15 19:07
其實唔係要跟小朋友性格去揀學校,而係你想佢成為邊種特質嘅人,同埋你想佢點樣成長。
每間學校都有唔同性 ...

Totally agree!

珍珠宮

bobo1015 發表於 20-8-16 17:58
出咗嚟做嘢就會知,傳統學校教嘅嘢,出到嚟做嘢根本用唔着,所以我比個女讀國際學校,想佢outgoing啲,主 ...

Agree!

侯爵府

回覆樓主:

國際學校

珍珠宮

C.Humphrey 發表於 20-8-16 12:08
身邊朋友通常從傳統名校中途轉去國際既,都係因為中文一科

好多人中學先轉...諗住學好啲中文先

侯爵府

我自己唔係傳統名校,小朋友今年升小一,從冇想過去國際。
一黎錢啦,二黎我比較喜歡傳統學校的小朋友大多有紀律一點,工作大廈好多國際小朋友出入上堂,10個有11個都係。。。。um,太活潑。

同埋我自細都怕做project做討論,我喜歡所謂填甲教育。由其係今次疫情我更確定冇幫女選錯。佢好適合傳統教育。

不過我本身已計好高中/大學一定出國的了。

男爵府

Meowbb_bb 發表於 20-8-16 15:34
Fully agree with your observation esp on intern part . They really went happy hour at 4pm even ther ...

Public announcement 咁犀利
咁佢地有無返返去做野

伯爵府

traeh 發表於 20-8-16 15:16
Alumni同個bonding好難得,仲有個種proud to be St. Xxxian/La Sxllian/Mxxxller...真係好正 ...

我有朋友都好欣賞呢點,佢自己名校畢業,但出來做嘢之後,見到D喇沙仔同行好proud of 自己學校,會無端端唱校歌,又在工作上會互相幫忙,所以好想個仔入喇沙。千辛萬苦幫個仔插班入咗。入咗之後,兩公婆都好落力幫個仔建立對學校的bonding. 有時出來都會強調這種bonding, 只見其實好多朋友完全不明所以,覺得幾可笑。這種所謂bonding, 好多時只有圈內人覺得自傲。我都有D朋友DG, Coed alumni, 都會陶醉嗰種所謂校友情結。

而我老公都係一間津校名校畢業,當年呢間津校係好威,而家已經無當時咁巴閉,不過仍然係名校,今年都有出狀元。不過,我老公對呢間學校一D歸屬感都無,仲對呢間學校好多方面都好不滿,佢都有D同學好proud of 母校,佢覺得好奇怪,唔知有什麼值得驕傲。

呢D真係各有感受。

子爵府

aidan08 發表於 20-8-16 23:57
我有朋友都好欣賞呢點,佢自己英皇畢業,但出來做嘢之後,見到D喇沙仔同行好proud of 自己學校,會無端端 ...

港華?

翡翠宮

牛年勳章

breadcheung 發表於 20-8-17 00:16
港華?

我都估尼間

子爵府

C.Humphrey 發表於 20-8-17 00:17
我都估尼間

Me too

首頁
34567...9