自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

伯爵府

選校真係好個人,LS, IS各有千秋。如果覺得會坐定定、服從、規律是你對孩子的要求,而且學術最為重要,的確選LS會比較好。即使入了IS, 也會覺得事事不順眼。

如果認為孩子應該活潑、外向、敢表達和嘗試,欣賞創意,認為學術不是童年唯一重要的事情,怕書呆子,那麼IS就很適合你期望。而且,在IS, 你也會比較少壓力,因為那裏也比較少怪獸家長,比較少那些認為活潑也是「曳」,佻皮就是無規矩的家長。IS風氣,也不會吹捧成績好的學生,而是會真正欣賞每個孩子的長處。

珍珠宮

小艾美 發表於 20-8-16 21:20
我自己唔係傳統名校,小朋友今年升小一,從冇想過去國際。
一黎錢啦,二黎我比較喜歡傳統學校的小朋友大多 ...

你說你喜歡傳統填鴨式教育,也適合女兒,但將來又會送她去外國讀書,也是像國際學校般自由,是否有些予盾呢?

珍珠宮

應該睇小朋友性格。

珍珠宮

aidan08 發表於 20-8-17 00:44
選校真係好個人,LS, IS各有千秋。如果覺得會坐定定、服從、規律是你對孩子的要求,而且學術最為重要,的確 ...

認同。IS學習無固定對與錯,好多都係開放式。如果個性係鍾意跟規矩,一定要參照固定答案或者模式,咁係IS讀既話,佢地會覺得無所適從,好有挫敗感
如果小朋友鍾意天馬行空,創意多多,唔鍾意咁多學習框框,IS就較適合同埋會讀得開心

珍珠宮

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-8-17 11:45
認同。IS學習無固定對與錯,好多都係開放式。如果個性係鍾意跟規矩,一定要參照固定答案或者模式,咁係IS ...

重點!
真係冇固定答案及對與錯(除左數學),最初真是無所適從。同一個問題用10個方式去問,要10個方式去答。
當然,答得唔理想,老師會引導返去主題,等你自己再想想。這一點同本地傳統學習係有分別,比較花時間。
老師常常強調,不要為做錯而道歉,因為要從錯誤中學習。做得不對是很正常,不用內疚。這教導方式我很欣賞,因為我小朋友是很怕錯,怕出錯就唔敢再嘗試而放棄。很擔心做得唔好,連小默書唔識一個字攞唔到滿分都憂慮好耐。

子爵府

2024年龍年勳章

傳統名校有錢都未必入到,國際學校有錢的話應該唔難入
Be Happy

伯爵府

小艾美 發表於 20-8-16 21:20
我自己唔係傳統名校,小朋友今年升小一,從冇想過去國際。
一黎錢啦,二黎我比較喜歡傳統學校的小朋友大多 ...

想了解吓點解疫情下更覺得選傳統學校更好?我仲有個細仔未入學,都想了解一下呢個觀點。因為未來十年,我覺得好大機會再會發生類似的非常狀況。

我覺得社運同疫情之下,選IS更覺無後悔,係有多方面原因。對於社運,我諗好多人都明白,眼見好多LS被黃色勢力蹂躪到完全係體無完膚,有間大家眼中的傳統名男校小學,發生幾個小學生大肆搗亂圖書館的事件,校內家長都知,學校為咗名聲,掩蓋事件,低調處理。黃色教師的居心莫測,有時完全係政治狂熱到凌駕一切,呢D我覺得非常恐怖。LS令我最擔心的,一定係教師質素。IS教師通常唔係香港人,對本地社會運動無咁投入。而且好多IS處理社運係採取唔評論,唔表態的應對方法,只著眼於點樣在非常時期維持正常教學。我覺得呢點係好好。政治根本唔適合在學校和未有足夠知識基礎的孩子談論。

對於疫情,好多IS真係應對得快人一步。其實自去年十一月社運影響到停課後,英基已經開始研究distance learning, 不得不讚佢哋高瞻遠足。到疫情來襲,早在二月已經即實施實時上課。小朋友基本上早上八時到下午三時跟足時間表上課。distance learning 運作順暢,超乎好多家長預期。好多IS緊隨其後,distance learning 都做得幾好。而眼見好多LS到將近五月復課,仍然未搞好distance learning, 小朋友浪費好多學習時間。始終IS同LS在資源上係有某程度上的分別,而且,IS無論上下都比較敢於創新,無咁多包袱,應對呢D巨變,我個人覺得係有優勢。

伯爵府

康媽 發表於 20-8-17 12:07
傳統名校有錢都未必入到,國際學校有錢的話應該唔難入

哈哈,又係呢D廿年前的思維。
我諗,仲會咁講的人已經唔多。
好的IS, 十年前已經好多係有錢都未必入到。就算唔係IS神校,其實有錢都入唔到的例子也好多。
IS唔同LS, 唔係所謂「叻」就必定入到,佢哋可以拒絕一個「叻」的學生只因覺得個小朋友唔適合間學校。校友加買埋debenture 都入唔到的,我都見過。

珍珠宮

aidan08 發表於 20-8-17 12:17
好的IS, 十年前已經好多係有錢都未必入到。

EFS排隊都排幾年啊!

珍珠宮

aidan08 發表於 20-8-17 12:12
想了解吓點解疫情下更覺得選傳統學校更好?我仲有個細仔未入學,都想了解一下呢個觀點。因為未來十年,我 ...

農曆新年2月開課已開始 distance learning,家中有初小年級嘅小朋友,跟到嘔。初中嗰個就自己搞掂,原來本學年已開始網上交功課(因為升了中學就冇再跟),所以2月網上上堂問題不大。

子爵府

2024年龍年勳章

好的IS, 十年前已經好多係有錢都未必入到。就 ...

咁 IS當然會分級數,但依家多左好多新IS, 學位供應多左
Be Happy

伯爵府

康媽 發表於 20-8-17 12:29

如果你講有錢求其入一間IS就梗係唔難啦!根本唔需要好有錢添!

如果同得傳統名校比較的家長,都唔會係想求其入一間IS吧?

伯爵府

skmibb 發表於 20-8-17 12:28
農曆新年2月開課已開始 distance learning,家中有初小年級嘅小朋友,跟到嘔。初中嗰個就自己搞掂,原來本 ...

你說的是IS吧?

珍珠宮

aidan08 發表於 20-8-17 12:33
你說的是IS吧?

當然

所以我唔理解有人會覺得IS係hea學習、冇規矩、太自由。我兩個不同學校,但學校都非常重視校規問題,正面積極回答及處理。

侯爵府

Moonlight819 發表於 20-8-17 09:26
你說你喜歡傳統填鴨式教育,也適合女兒,但將來又會送她去外國讀書,也是像國際學校般自由,是否有些予盾 ...

高中,大學喎。
起碼性格已成型。

侯爵府

aidan08 發表於 20-8-17 12:12
想了解吓點解疫情下更覺得選傳統學校更好?我仲有個細仔未入學,都想了解一下呢個觀點。因為未來十年,我 ...

我係覺得我小朋友性格適合傳統學校,不是説學校配套。我女幼稚園直頭冇任何配套,連zoom都冇。但我覺得ok,自己教囉。

珍珠宮

好的IS, 十年前已經好多係有錢都未必入到。就 ...

IS學校著眼真係揀合適嘅學生

珍珠宮

康媽 發表於 20-8-17 12:29

其實如果你去一轉EK國際學校那邊,就知道現在連新校IS也不易入。

伯爵府

小艾美 發表於 20-8-17 12:53
我係覺得我小朋友性格適合傳統學校,不是説學校配套。我女幼稚園直頭冇任何配套,連zoom都冇。但我覺得ok ...

因為你講咗句「由(尤)其今次疫情,我更覺得無幫個女選錯」,所以我先好奇,究竟疫情點解會令你更覺得無選錯啫。我仲以為LS在疫情下有D應對措施特別好,原來唔係⋯⋯。只係純粹「覺得」適合,同疫情亦無關,誤會了。

你講有句我覺得特別啱,LS真係好靠自己教。家長付出遠多於學校付出。成績好壞多靠家長。辛苦曬家長,所以我都好佩服傳統名校的家長。

伯爵府

眼見好些朋友子女自小讀IS,跟住去留學,都響往和習慣外國的生活模式和culture,都不肯回港跟父母生活.

首頁
45678...9

尾頁

跳至