自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Moonlight819 發表於 20-8-19 08:41
你說的是什麼公司?讀得CIS通常也有些家底,很多也升讀外國名牌大學,所以連徐子淇子女、李嘉誠的孫等也入 ...

仲有馬雲、馬化騰D仔女,connection 都贏曬

男爵府

shirley784 發表於 20-8-14 22:51
其實讀國際學校好定傳統名校好 ? 讀唔讀國際學校當然錢係一個重要考慮因素 , 如果唔使考慮錢 , 咁讀邊樣好 ...

又係晴朗記者訪問?國際學校都有好多間,新近有關私挍搭佛教組織開國際學校又可以同傳統名校比嗎?
照計就國際名校就最好,例如哈x仲要英國本土嗰間
利申:支持祖國 反對移民

伯爵府

katie_f588 發表於 20-8-18 23:18
我有啲 staff 係 international school 出嚟,懶到出汁,成日掛住玩/ 去飲嘢。

我覺得好多人神化咗國際學 ...

既然都係性格自律多,何不去IS輕輕鬆鬆, 都係咁大學畢業,捱唔捱得睇有冇需要啫,屋企等錢開飯實捱得,而家有幾多家庭係咁。

伯爵府

skmibb 發表於 20-8-18 20:30
想問哪間是IS神校呢

徳瑞 和 漢基

珍珠宮

aidan08 發表於 20-8-19 10:27
仲有馬雲、馬化騰D仔女,connection 都贏曬

這些connection真的傳統名校也難及!

珍珠宮

annie133 發表於 20-8-19 10:56
既然都係性格自律多,何不去IS輕輕鬆鬆, 都係咁大學畢業,捱唔捱得睇有冇需要啫,屋企等錢開飯實捱得,而 ...

絕對是,其實現在根本很多青年人包括本地大學生也不捱得!

伯爵府

Moonlight819 發表於 20-8-19 12:14
絕對是,其實現在根本很多本地大學生也不捱得!

無錯,唔好話讀神校IS家境好唔捱得,就算家境普通而家D人都普遍唔捱得啦!搞革命都要開冷氣先搞得成啦,明明太平盛世D年青人都覺得係亂世啦!捱得?廢老們慢慢捱吧!

大宅

donut012 發表於 20-8-19 09:25
捱唔捱得就唔知,但係我有個朋友去過CIS幫手搞活動,佢話裏面啲學生真心醒目,而且做嘢都勤力。佢都去過好 ...

我認同,我 CIS d friends (已畢業10年以上)大部分都發展唔錯, 係 book smart 又 street smart!

反而呢幾年冇乜人提 HKIS, 想當年其實佢哋係貴族中嘅貴族學校,CIS 嗰陣反而多數只係專業人士子女。係誠哥個孫入咗之後 CIS 先變到咁 “high class”, 連我 CIS grad d friends 都話一定無可能送番佢哋自己仔女入 CIS

大宅

chuiyeebird 發表於 20-8-18 18:33
我亦有朋友想個仔入讀 最後入到 但三年之後自己決定走 因為真係人都癲

點解呀?係咪真係好多考試?

珊瑚宮

katie_f588 發表於 20-8-19 16:56
點解呀?係咪真係好多考試?

咁我又冇問得咁清楚.....都應該係死讀爛背 不停考試嗰啲啦!

大宅

annie133 發表於 20-8-19 10:56
既然都係性格自律多,何不去IS輕輕鬆鬆, 都係咁大學畢業,捱唔捱得睇有冇需要啫,屋企等錢開飯實捱得,而 ...

唔一定㗎,我有個朋友仔,話說當年一畢業出嚟做 Goldman, 佢家境非常好,仲要獨生嘅,(嗰陣同屋企人自住層樓都過億),但一樣挨到五癆七傷!當年做 ibank front office, 就算你係有錢仔/女都一樣要挨世界!

所以我覺得唔可以一竹篙打一船人,有錢仔/女係冇家慮但唔代表佢哋唔挨得,好多時佢哋要更努力証明自己唔係靠屋企。

子爵府

katie_f588 發表於 20-8-19 16:51
我認同,我 CIS d friends (已畢業10年以上)大部分都發展唔錯, 係 book smart 又 street smart!

反而呢 ...

宜家似係掉番轉, cis較注重家底,但都有普通中上產。我有好多朋友既小朋友都讀緊。hkis係大校,收生多好多所以相對較容易入。宜家好多人注重中文所以cis就更吃香。

cis alumni 想子女入就得閒響應下學校fund raising活動(emoji)

珍珠宮

katie_f588 發表於 20-8-19 16:51

反而呢 ...

你之前讀CIS?

水晶宮

aidan08 發表於 20-8-17 13:56
認同,Carefree 同識唔識尊重人真係無乜關係。

反而我覺得LS的生態係非常競爭性,調校出適合弱肉強食社會 ...

你令我諗起上流寄生族套戲、讀IS普遍環境好d資源充足、根本唔駛咁爭法、香港讀又得外國升學又得、同為左呈分升英中、DSE入大學根本兩條路

水晶宮

高達紅色 發表於 20-8-19 10:44
又係晴朗記者訪問?國際學校都有好多間,新近有關私挍搭佛教組織開國際學校又可以同傳統名校比嗎?
照計就 ...

也是、好難一概而論

珍珠宮

莫失莫忘 發表於 20-8-19 18:00
宜家似係掉番轉, cis較注重家底,但都有普通中上產。我有好多朋友既小朋友都讀緊。hkis係大校,收生多好 ...

可能現在較多人喜歡IB school

珍珠宮

luckybaby2011 發表於 20-8-19 18:47
你令我諗起上流寄生族套戲、讀IS普遍環境好d資源充足、根本唔駛咁爭法、香港讀又得外國升學又得、同為左呈 ...

你唔講都唔覺

首頁

尾頁

跳至