6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教下各位媽媽,我bb十一個月大,瞓得偏向少,每日只瞓到十到十一個鐘。我見話呢個階段嘅bb每日要瞓到12-14個鐘。然後佢近呢個月每晚都瞓得好差,佢好似好忟咁,瞓咩姿勢都唔啱位咁係咁碌黎碌去,明明剛瞓著又突然喊醒又碌碌下,碌到坐下起身又瞓低又起身,成晚輾轉反側。我都俾佢搞到無覺好瞓,我已經好耐好耐無試過連續瞓多過兩三個鐘了...然後終於到佢瞓得著,又到老公鼻鼾..我根本就無好好地瞓過..有時佢鼻鼾又大,根住bb又會俾佢嘈醒,然後又係一個循環。我其實真係好攰,老公話叫我俾保嬰丹佢食,有無bb食過係ok?同埋仲有無其他方法可幫下bb瞓得好啲呢?

大宅

一嚿大番薯 發表於 20-8-16 19:33
想請教下各位媽媽,我bb十一個月大,瞓得偏向少,每日只瞓到十到十一個鐘。我見話呢個階段嘅bb每日要瞓到12 ...

你bb係咪就係比你老公d鼻鼾聲嘈住所以訓得唔好呀?

大宅

venice621 發表於 20-8-16 22:54
你bb係咪就係比你老公d鼻鼾聲嘈住所以訓得唔好呀?

唔係呀,佢係自己真係瞓得差嘅,我老公鼻鼾通常係嘈住我多啲lol..係間中佢會突然扯一下好大聲嘅鼻鼾bb先會醒,但普遍係佢自己瞓唔冧,好少一覺瞓到天光。呢個月更甚,唔知係咪出牙?之前喊醒我抱佢都ok,而家有時連抱住佢都好忟咁,其實唔知佢咩事同點幫到佢...而我自己嘅精神質素都好差。

好彩嘅係我暫時未返工住,但九月有可能要返,如果到時都係咁我應該會死,因為我而家一晚都要醒好多次暗返佢瞓。

大宅

回覆 一嚿大番薯 的帖子

似出牙,我寶寶出牙(吽緊出牙)都會一瞓著好快又扎醒返,可能一瞓著果下俾出牙痛醒返(係好慘慘㗎),怪睡姿因為點瞓都唔太舒服咁,出緊果排d睡姿都係好奇特的。
出牙嘅睡眠差好快就捱過,的確有時出牙唔舒服會忟憎會點氹都唔ok,唯有多陪伴啦~

頂住呀!寶寶同寶爸寶媽都加油!!

大宅

夢雪雪媽 發表於 20-8-17 17:35

似出牙,我寶寶出牙(吽緊出牙)都會一瞓著好快又扎醒返,可能一瞓著果下俾出牙痛醒 ...

thx so much ! 其實我睇見佢都覺得佢好辛苦。所以我自己幾攰都好,都有耐性暗佢瞓返。係我老公可能第日要返工,瞓得差佢會有一兩下燥燥地,開頭會捉住bb話下佢,我自己其實就覺得佢都唔想瞓唔到,bb唔舒服就係喊黎表達,同埋我都想快啲氹返佢瞓,我又有得瞓返因為佢喊就全部人都無得瞓,佢就覺得等佢喊飽佢攰就會瞓,但我仔係唔會停的。開頭我話可能吽牙佢覺得我成日幫佢搵藉口,佢話又無牙出lol, 我知其實佢都辛苦嘅,始終成晚佢都真係醒十次八次,搞到大家都瞓得唔好,希望呢段時間快啲過,佢可以瞓得好啲。

大宅

你bb日間nap 時間同質素如何?可否講下你bb作息schedule?
平時點暗訓教?抱訓?奶睡?
有無用奶咀?

大宅

sabsab122 發表於 20-8-17 21:46

你bb日間nap 時間同質素如何?可否講下你bb作息schedule?

佢而家通常係夜晚十點左右瞓,瞓到朝早七點到七點半左右。中途係會醒十次八次,通常可以快瞓返,係近呢個幾月,佢醒完都係好難入睡,會碌黎碌去好忟憎咁。朝早起身後佢會大約十二點幾再瞓一次,長嘅可以瞓到兩個鐘,短嘅半個鐘,時間長短真係好浮動日日唔同。不過佢都瞓得冧嘅。然後以前四點幾佢又會眼瞓,但而家佢可以等到七八點先眼瞓,如果俾佢瞓左夜晚佢就會半夜醒個幾鐘,唔俾佢瞓嘅就等到九點同佢上床瞓,就可以瞓得冧啲但都會醒好多次。但變左其實佢每日只瞓到十一個鐘左右。佢而家通常奶睡多,我仲餵緊人奶嘅。

大宅

可以試吓調整個作息時間表,太不規律建立唔到規律的生理時鐘,就唔識定時眼瞓。如果7-7:30鐘起身,12點先nap實在太遲,
11個月bb清醒時間大概3-4小時(由瞓醒個刻開始計),
每2hr45mins左右抱BB入房預備瞓,氹大概20mins, 要第三至第四個鐘頭之內要瞓着。
試吓跟以下schedule
7~7:30:wake up
10~10:30 nap 1 (1.5 hour-2 hours)
11:30-12:00 wake up
2:30-3:00 nap 2
4pm-4:30 wake up
臨瞓之前嘅清醒時間可以長少少,去build sleep pressure , 但不要過長,否則疲勞過度又係好難瞓。
7:45-8:30 之間瞓(即是7:45前做好睡眠儀式e.g.bath time, 清潔口腔) 目標係瞓最少10個鐘(最理想係11小時,但我自己暫時都未做到,好間唔中先至瞓到11個鐘)
介奶睡,半夜(11之後)喊都唔好再feed.
試吓比其他代替品例如comforter / pacifier

11個月BB應該瞓14個鐘
晚上最好連續瞓到11個鐘,一間小睡2次大概3小時。
我而家學緊睡眠訓練,我調整左時間表之後我個BB瞓得好咗好多,你可以試吓

首頁

尾頁

跳至