興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Android,突然上唔到wifi,一日後連sim card都detect 唔到,係咪壞得好甘?

子爵府

cindy618 發表於 20-8-17 00:22
Android,突然上唔到wifi,一日後連sim card都detect 唔到,係咪壞得好甘?

唔知你咩牌子電話,但係似底板虛焊, 自己識得整嘅話用個辣雞焊錫就得, 唔識整就要任人魚肉,香港冇三五七佰蚊都唔幫你整,深圳依家冇人過到去,就算幾便宜都係冇意思

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

baby668 發表於 20-8-20 20:08
唔知你咩牌子電話,但係似底板虛焊, 自己識得整嘅話用個辣雞焊錫就得, 唔識整就要任人魚肉,香港冇三五 ...

即係底版甩零件?

子爵府

cindy618 發表於 20-8-20 22:39
即係底版甩零件?

好多種原因會導致, 不過通病都係因為手機長期高用量,導致底板過熱,令到錫線溶咗, 而產生各式各樣嘅問題, 識得整三分鐘搞掂, 唔識整就乖乖奉上一千幾百維修費, 雖然大陸維修公價100至150,但係邊個夠膽上大陸, 所以講都冇意思, 香港維修費收你1000,有500係畀咗業主

瑪瑙宮

baby668 發表於 20-8-21 10:32
好多種原因會導致, 不過通病都係因為手機長期高用量,導致底板過熱,令到錫線溶咗, 而產生各式各樣嘅問 ...

原來係咁,唔知關唔關近期日玩夜玩事

子爵府

cindy618 發表於 20-8-21 13:03
原來係咁,唔知關唔關近期日玩夜玩事

絕對有可能,手機長期發熱,就會導致底板錫線處於高溫狀態,容易出現問題

瑪瑙宮

baby668 發表於 20-8-22 20:27
絕對有可能,手機長期發熱,就會導致底板錫線處於高溫狀態,容易出現問題
...

我嚴重機病

佢而家差滿電放係度都自動熄機,好驚有日開唔返,連計個數都唔得

瑪瑙宮

baby668 發表於 20-8-21 10:32
好多種原因會導致, 不過通病都係因為手機長期高用量,導致底板過熱,令到錫線溶咗, 而產生各式各樣嘅問 ...

你識整嗎?

子爵府

cindy618 發表於 20-8-22 21:47
你識整嗎?

呢啲嘢梗係有專業人士做, 拆機係有非常大風險, 非專業人士隨時拆完部機就永世開唔返

瑪瑙宮

baby668 發表於 20-8-24 19:16
呢啲嘢梗係有專業人士做, 拆機係有非常大風險, 非專業人士隨時拆完部機就永世開唔返
...

而家佢明明差滿都會好快無電,好驚有日開唔返了,雖然都已經用唔到

首頁

尾頁

跳至