自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

用戶要求終止服務

回覆樓主:

俾個期限,依家當抖下先,做兩份工都好攰,又難適應

子爵府

虎到金來勳章

py0412 發表於 20-8-19 08:43
我真係放鬆唔到先上黎呻下,明白其實好多人好似我地咁,甚至仲衰d都有,但屋企開支唔細,唔擔心就假 :pity ...

其實最需要幫助既係樓主, 似乎你情緒有問題。

坦白講, 比人放NPL 減人工 甚至 無左份工既人不少, 想信無一個人係開心。你老公心情已不好, 你係佢老婆, 唔關心佢都算, 開口埋口都係錢, 成日串佢, 咁樣只會令你地關係破裂, 你係搵人夾租屋?分擔開支?你眼中除了錢, 有愛嗎

happylife28    發表於 20-8-20 04:13

水晶宮

iriswy 發表於 20-8-19 08:46
如果有儲蓄,由得佢抖下,飲食業本身工時長;唔好嘈交傷感情。

就係

伯爵府

princessgw 發表於 20-8-19 08:55
其實最需要幫助既係樓主, 似乎你情緒有問題。

坦白講, 比人放NPL 減人工 甚至 無左份工既人不少, 想信無 ...

你講得岩,其實我地已經冇愛,我同佢只講錢,佢係我心目中既價值就係佢份人工,除左佢份人工,佢絕對唔係一個好老公好爸爸,至於點解唔同佢分開,都係錢問題,所以佢而家揾小左,我仲要關心佢,我擔心下屋企開支,小朋友好過,同埋佢心情冇唔好,仲不知幾好,返半日,日日返黎打機,訓,佢唔係果d 會因為放no pay會擔心屋企經濟既人黎

男爵府

py0412 發表於 20-8-19 08:48
其實我同佢感情一向好差,只係為小朋友,我地仲繼續一齊,本身佢返工我地小見面小磨擦,佢而家日日係屋企 ...

明白你好燥,因為我父母差唔多情況。我爸放工番嚟咩都唔理,我媽係家庭主婦,負責所有野,阿媽看唔過眼,不停鬧鬧鬧,結果係三十幾年過去了,但我老豆依然係咁。所以我先話除左令你血壓高同多幾條皺紋外,唔會有結果。

因為佢哋個格由開始(結婚後)已經係大爺格,又或者曾經唔係,但新婚最好既時機時,你無把握機會train 佢處理家事,導致佢習慣左無需理會家事就有好好既居住環境同家庭。宜家想train番佢,太遲喇,因為佢既懶已成習慣。

你可以做既,就係好好利用工人呢個重要資源,同埋如果你夫妻感情已經唔好,就唔好在意老公既作用,你就當佢作用係俾家用同打蟑螂啦 !

公爵府

我明白樓主的擔心,積蓄慳住用,先可以用到一年,仲有2個小朋友,工人、租屋,現實樣様都係錢.......時間好快過.....中間可以好多野發生

男爵府

py0412 發表於 20-8-19 08:52
好難做到,我有時都忍,收工會去做運動減下壓,但一諗到唔知幾時出返正常人工就又左計右計好擔 ...

係, 真係好憂心, 好慘!
身邊有個唔生性,
真係, 忍得好辛苦.

其實你真係好好呀,
有運動.
堅持住!
唯有唔好諗, (逃離下)
聽下歌.多睇令自己開心既野.

同hea男吹下水算了, 勿認真.

伯爵府

shannon_fky4186 發表於 20-8-19 08:59
明白你好燥,因為我父母差唔多情況。我爸放工番嚟咩都唔理,我媽係家庭主婦,負責所有野,阿媽看唔過眼, ...

其實我爸媽都係咁,又係忍下忍下30幾年了,所以我地三兄妹童年一d 都唔開心,我同老公結婚7年,一齊都9年了,我心知佢唔會改變,所以上年我出返黎做野,唔做ftm,請工人,目的就是儲夠錢先同佢分開,我對呢個人係冇期望!

不過最近接2連3因為疫情,佢成日放no pay,就好影響我情緒,因為屋企全部野都係我負責,佢一d都冇擔心,我都知自己攞苦黎辛,但我做唔到好似佢個人咁睇得開

男爵府

shannon_fky4186 發表於 20-8-19 08:59
明白你好燥,因為我父母差唔多情況。我爸放工番嚟咩都唔理,我媽係家庭主婦,負責所有野,阿媽看唔過眼, ...

你好搞笑,
老公作用,......."打蟑螂".....

伯爵府

Xmas吸收勳章

Bibibut 發表於 20-8-19 08:49
真係吾好咁樂觀,梁焯偉醫生早2日講,來第4、5波吾係冇可能嘅事。11-12月叫市民真係要咬緊牙關。我希望他講 ...

D專家一早已經講咗冬季會爆得仲勁

瑪瑙宮

大廚勳章

py0412 發表於 20-8-19 08:15
老公做飲食業,因為夜晚停堂食,佢公司直程夜晚唔開,已經放半日no pay放左接近一個月,姐係今個月出糧得一 ...

其實會唔會炒咗工人姐姐先?因為我見你話做文員仔搵得少人工不如你自己湊番小朋友

因為有工人燈油火蠟佢唔會同你慳。。。變相乜嘢都洗多咗。。。

俾我都會迫個老公出去搵part-time。。。不過睇你老公咁嘅情況佢係唔會㗎啦。繼續迫都係家嘈屋閉關係更加差。。。

依家先一個月啫有積蓄頂住先我唔會真係逼佢囉。。。不過兩個人嘅時候會大家傾吓計講吓啲錢又少咁啲俾佢聽。。。等佢知道我受緊乜囉。。。

堂食理論都唔會太耐結束。。除非菅野執咗就冇得講啦局住要搵工如果唔係佢都會出返正常嘅量嘅

伯爵府

Bibibut 發表於 20-8-19 09:00
我明白樓主的擔心,積蓄慳住用,先可以用到一年,仲有2個小朋友,工人、租屋,現實樣様都係錢.......時間好 ...

分分鐘轉頭我老公俾人炒左,連1年都頂唔到,有d 野好難講,佢份工亦唔係鐵飯碗,不過佢當然冇咁諗過,係我作最壞打算

伯爵府

seaheart88 發表於 20-8-19 09:06
其實會唔會炒咗工人姐姐先?因為我見你話做文員仔搵得少人工不如你自己湊番小朋友

因為有工人燈油火蠟佢 ...

我唔會炒左姐姐,雖然我人工唔高,但絕對夠俾姐姐人工+額外開支,我姐姐係絕種架啦,揾唔返咁好,佢仲慳過我,加上我份工福利好好,我返工又近,所以我唔會唔做野

琥珀宮

回覆樓主:

relax,試下身份調轉咁諗,你自己又會唔會想係有積蓄下返半日工仲要搵多份pt?禁晚市唔係一世,如果一兩個禮拜開返晚市,做咗一兩個禮拜剛上手的pt就辭職?

象牙宮

2024年龍年勳章

py0412 發表於 20-8-19 08:25
就係佢見我地有儲蓄,所以就覺得冇問題,但我壓力好大,今個月已經要拎儲蓄出黎用啦,因為佢出得半份糧!
...

樓主,

雖然我都係女人, 但也唔支持你.

依家疫情嚴重, 俾個老公透下唔得?

你都話有工人, 仲要推個老公去買餸?佢依然要返半日架.

水晶宮

py0412 發表於 20-8-19 08:25
就係佢見我地有儲蓄,所以就覺得冇問題,但我壓力好大,今個月已經要拎儲蓄出黎用啦,因為佢出得半份糧!
...

儲蓄唔啃得耐

伯爵府

tansyneko 發表於 20-8-19 09:11
relax,試下身份調轉咁諗,你自己又會唔會想係有積蓄下返半日工仲要搵多份pt?禁晚市唔係一世,如果一兩個 ...

但禁晚市唔係呢1星期既事,7月中已經開始,當然我知其實應該好快取消,都禁左1個月,咁我老公都唔會而家走去揾pt返1星期又唔做,要揾7月時都揾左,我係覺得佢完全冇打算揾

別墅

讓他休息至月底,可能好快開返全日食堂,不要傷感情

伯爵府

Sumyeema1 發表於 20-8-19 09:12
樓主,

雖然我都係女人, 但也唔支持你.

平時都係佢買送,佢公司樓下就係街市,我姐姐唔識買送,唔通叫老公收工返黎,再叫姐姐坐車出去買?姐姐湊小朋友好過啦

男爵府

py0412 發表於 20-8-19 09:04
其實我爸媽都係咁,又係忍下忍下30幾年了,所以我地三兄妹童年一d 都唔開心,我同老公結婚7年,一齊都9年 ...

哦!原來係咁!我都係見住父母咁既情況 ,所以結婚前係特登留意佢係咪一個願意為屋企人、為我付出既人,係既我先嫁,婚後都train下佢俾野佢做。

既然你目標係儲錢,同佢成為陌路人,咁你今日就唔值得為呢個將會成為路人甲既人勞氣。佢知唔知你有離開既打算?

首頁
12345...11

尾頁

跳至