自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

子爵府

咁不如你先去搵下pt,睇下係咪真係咁易搵到先。

伯爵府

shannon_fky4186 發表於 20-8-19 09:15
哦!原來係咁!我都係見住父母咁既情況 ,所以結婚前係特登留意佢係咪一個願意為屋企人、為我付出既人,係 ...

我結婚前都唔知,結婚後都未知,生了小朋友就知道了,咁已經太遲!

佢知,但佢覺得我唔會,可能覺得我冇能力養2個小朋友,所以我都係秘密進行,再遲多幾年我上左公屋,咁租屋唔使咁貴我就同佢一刀兩斷

伯爵府

萍pig 發表於 20-8-19 09:16
咁不如你先去搵下pt,睇下係咪真係咁易搵到先。

超市請人,我直頭幫佢睇埋幾錢返咩時間,不過佢唔肯去見,我可以點……
我有正職返,放工7點,返去唔係要跟小朋友功課,我都想自己返pt

象牙宮

2024年龍年勳章

py0412 發表於 20-8-19 09:15
平時都係佢買送,佢公司樓下就係街市,我姐姐唔識買送,唔通叫老公收工返黎,再叫姐姐坐車出去買?姐姐湊 ...

ok ok, 你想點就點啦, 始終日常相處係你哋兩公婆.

男爵府

py0412 發表於 20-8-19 09:18
我結婚前都唔知,結婚後都未知,生了小朋友就知道了,咁已經太遲!

佢知,但佢覺得我唔會,可能覺得我冇 ...

你哋結婚7年,咩事令你哋感情咁差?主要係因為佢對家事愛理不理?

你哋應該係申請4人公屋?申請左幾耐?你仲要忍佢幾多年?

珍珠宮

py0412 發表於 20-8-19 09:09
我唔會炒左姐姐,雖然我人工唔高,但絕對夠俾姐姐人工+額外開支,我姐姐係絕種架啦,揾唔返咁好,佢仲慳 ...

明你既感受,不過有啲野講,你可能唔岩聽。。
睇晒你寫既,一直以來,你老公都冇乜理過屋企野,有工人,有你睇
好自然佢唔會想做你叫做既野,例如買餸,有工人點解佢要去買餸做屋企野?
另外,呢個時勢,你叫佢pt基本冇可能,咁多人失業,何必攞交黎嘈?
佢平時冇乜理細路,你叫佢理,如果啲細路百厭激親佢,佢心情唔好鬧細路打細路,邊個受傷害?

明你用緊積儲好緊張,但有時,好天斬埋落雨柴,遇著唔好景就係會咁

你睇多個月,我相信好快有晚市,政府開2 人一檯政策,疫情應該唔會大反彈,政府受過教訓唔會重犯

relax

用戶要求終止服務

牛年勳章

疫情下收入減少好正常,我 c6 都有時無工開,有時早收,有時放全日。如果未有即時經濟問題,我唔會嘈佢。平日工作辛苦,當休息吓。可以同佢講經濟狀況,做唔做臨時工會交比佢決定,part time 其實都多人爭。唔好因為短暫情況,而屋企仲頂得住,製造更大壓力,一家人受壓。
未經許可,請勿轉載

子爵府

你地家庭開銷咁大,長遠佢都要轉工或搵part time

男爵府

py0412 發表於 20-8-19 09:18

佢知,但佢覺得我唔會,可能覺得我冇 ...

睇到呢度,
覺得唏噓,
無論點,
冰封三尺, 非一日之寒.
樓主,
祝福你.

複式洋房

py0412 發表於 20-8-19 08:43
我真係放鬆唔到先上黎呻下,明白其實好多人好似我地咁,甚至仲衰d都有,但屋企開支唔細,唔擔心就假 :pity ...

我一定衰過你,要供樓養三個,人工低幫唔到供樓,無投資,經濟支柱由夜晚禁堂食後無返過工,但係我無嘈過半句,唔係我剩好多,係因為佢都唔想,更加唔會因為佢喺屋企我覺得佢係多餘,因為,佢都付出左甘多年,我唔會因為佢短短日子無工開而為錢嘈,甘都捱唔過點可以一世,共得富貴就要共埋患難
最近,佢都揾左份pt.400蚊日做開飲食做其他工種,真係好辛苦,我見到佢返黎,真係心痛,我都叫佢太辛苦唔好做
樓主,可能你睇到會話我愛情飲水飽,我只不過話有人可能仲惨過我地,只要真心真意愛一個人就會明

伯爵府

shannon_fky4186 發表於 20-8-19 09:23
你哋結婚7年,咩事令你哋感情咁差?主要係因為佢對家事愛理不理?

你哋應該係申請4人公屋?申請左幾耐? ...

其實好多野積積埋埋,最大原因係我理想伴侶唔係咁,我唔想一個屋企有咩事都係得我一個理,冇人可以分擔,小朋友佢又0參與,有冇爸爸其實唔係咁重要,我都偽單親左好幾年

係申請4人公屋,等左4年,估計要等多3-4年

侯爵府

其實佢都係呢兩個月先收入減少,比多啲時間佢適應同面對現實啦,收入一少啲就話佢冇用係咁推佢出去搵工,男人好傷自尊的,同埋會覺得你只睇錢。講真罵得多面皮都厚,佢發晦氣唔搵你都吹佢唔脹,大家坐低好好地傾啦

伯爵府

小mama 發表於 20-8-19 09:23
明你既感受,不過有啲野講,你可能唔岩聽。。
睇晒你寫既,一直以來,你老公都冇乜理過屋企野,有工人,有 ...

買送呢樣其實一直都係佢買開,主要原因係因為佢公司樓下就係街市,我收工街市都收了,工人1湊2我唔會叫佢買送

揾pt我都放棄,只係上黎呻下,因為我都相信好快會取消禁晚市堂食

伯爵府

YUK774 發表於 20-8-19 09:35
我一定衰過你,要供樓養三個,人工低幫唔到供樓,無投資,經濟支柱由夜晚禁堂食後無返過工,但係我無嘈過 ...

咁係因為你地仲有愛,但我地係冇,我甚至唔想收工見到佢,所以佢正常返工我就開心,我可以唔使見到佢

伯爵府

大笨鐘 發表於 20-8-19 09:26
疫情下收入減少好正常,我 c6 都有時無工開,有時早收,有時放全日。如果未有即時經濟問題,我唔會嘈佢。平 ...

其實佢冇受壓,最大壓力淨係得我,佢唔會關心屋企經濟,有幾多錢都唔理,不過我迫唔到佢,講都講左好多次

男爵府

py0412 發表於 20-8-19 09:42
其實好多野積積埋埋,最大原因係我理想伴侶唔係咁,我唔想一個屋企有咩事都係得我一個理,冇人可以分擔, ...

俾個參考你,方便你未來規劃:我2014年申請,由5人變2人,宜家2人長者,今年2020年6月先收到審查信,估計2021年6月先有屋。

伯爵府

shannon_fky4186 發表於 20-8-19 09:48
俾個參考你,方便你未來規劃:我2014年申請,由5人變2人,宜家2人長者,今年2020年6月先收到審查信,估計2 ...

我都預要等7-8年,而家我走其實冇可能,我又唔夠錢租屋+請工人,佢係要俾錢養仔,但佢唔俾奈佢唔何,所以都係暫時繼續等

珍珠宮

py0412 發表於 20-8-19 09:15
平時都係佢買送,佢公司樓下就係街市,我姐姐唔識買送,唔通叫老公收工返黎,再叫姐姐坐車出去買?姐姐湊 ...

樓主,其實你老公都有為頭家付出。起碼佢有返工,出糧同你一齊有積儲。

我唔知實情,起碼佢盡左力比家用你,同你一齊支持頭家

換轉,你係佢,佢係你,你每日返工揾錢比屋企,原來個老公plan緊同你一刀兩斷,你係佢你會有咩感覺?會唔會以後唔再儲錢,實報實銷呢?

我知我講一定唔岩你聽,但想你冷靜睇清楚咩先係對頭家最好。。

結婚耐好多時都冇愛情,只有親情,你諗下如果有一日佢真係離開左你,你係咪真係覺得冇問題同好開心。。

男爵府

患難見真情,no pay 你老公都感到難受啦!你仲日嘈夜嘈,先一個月咋?你地又有儲蓄。

侯爵府

py0412 發表於 20-8-19 08:15
老公做飲食業,因為夜晚停堂食,佢公司直程夜晚唔開,已經放半日no pay放左接近一個月,姐係今個月出糧得一 ...

其實我覺得你有幾野蠻

首頁
23456...11

尾頁

跳至