自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

大家好, 想喺英國買樓投資

請問邊個city好, 我大鄉裡, 淨係去過London 3次

我嘅目標city
Manchester
Leeds
Liverpool
Birmingham

請指教

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你去UTUBE度搜下喬寳寳,佢話佢買嗰度平,200萬買到幾仟呎(連花園計),佢仲話會買多幾間黎收租,回報好高喎。

不過佢係移民過去既。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

回覆 eemm 的帖子

之前study 左一下回報高係liverpool, 因為樓價仲係低。但相對冇乜升值能力,如london, Birmingham 回報扣税後已不高,但近年都有升值,所以睇下你十年八年後會賣可能選呢d 比較南部成市, 如果長揸當收息簡中北部。

別墅

留毛學野

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

我唔識,只聽過英國朋友講,英國買樓,投資除左倫敦市但當然唔平,其餘地區的回報唔慌高,就算沿泰晤士河都分左定右,同條河咁長,樓價同回報都因地點分別好大;而且嗰邊大把樓,好多無人租,二手更加無人會幫你買,又平又回報高更唔輪到我地外地人啦。

水晶宮

Protea 發表於 20-8-20 11:16
我唔識,只聽過英國朋友講,英國買樓,投資除左倫敦市但當然唔平,其餘地區的回報唔慌高,就算沿泰晤士河都 ...

個個地方唔同。其實將香港投資地產嘅做法搬過去未必 work 的。買樓亦要留意其他立雜支出。

珍珠宮

唔識,但俾我會揀倫敦近郊有link 一小時內到市中心嘅區。
你去過英國二線城市就知佢地有幾咁多地盤起緊,唔覺得會有咁大demand 。

珍珠宮

隔山買牛?你睇睇上兩星期東張西望,睇吓有乜注意先,聽吓班苦主講乜,唔好咁快下決定。

子爵府

英國樓,百零二百萬有間屋仔,好吸引,我早排都積極考慮

不過睇咗好多utube 片,多是報喜不報憂,扣左交稅,回報又冇咁多,賣出去又要比增值稅,唔知唔係英國居民要唔要比

另外見成交都疏落,我用apps 搵屋,再睇附近成交,通常上次成交可能已隔半年、一年,即係如果要套現,可能放成年都未必賣得出!

侯爵府

耕田妺 發表於 20-8-20 11:52
隔山買牛?你睇睇上兩星期東張西望,睇吓有乜注意先,聽吓班苦主講乜,唔好咁快下決定。
...

知道所以我想問多啲資料先

公爵府

starcatcat 發表於 20-8-20 12:06
英國樓,百零二百萬有間屋仔,好吸引,我早排都積極考慮

不過睇咗好多utube 片,多是報喜不報憂,扣左交稅 ...

thx

珍珠宮

減齡達人勳章

好校區附近回報一定比較好,但相對樓價比較高。
越遠離london,樓價越平。近呢個幾月,曼城多咗好多香港人買屋,某啲區嘅價錢已經升咗

子爵府

呢個utuber 都幾真,可以參考吓:

https://youtu.be/_F6RtMPNgAQ

伯爵府

eemm 發表於 20-8-20 10:04

請問邊個city好, 我大鄉裡, 淨係去過London 3次

我個朋友13年前係Manchester 買咗間house 仔,13年後間屋的價格紋風不動。反而我屋企人係Kent 嗰邊買既屋,5年已一個開。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我老闆係英國 fans, 係英國讀大學,一年去6-7 次。 不過佢唔會係當地買樓,佢話得 London (仲要睇邊zone) 樓價會升,但現時樓價已經太離地。 其餘嘥氣。

侯爵府

回覆樓主:

up, any comments? thanks

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Uncle 個仔係英國攪劏房,回報好高

之前有考慮搵佢投資,但真心買唔落

珍珠宮

eemm 發表於 20-8-20 10:04

吾熟就吾好買

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

回報高又平價? 點會仲等你慢慢買, 一早比人搶購啦

首頁

尾頁

跳至