跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無住屯門0906ge mama呀!?
我住富泰架! 會o係屯門醫院生, 預產期6/6呀! 呢胎係第2胎喇! 大b而家14個月大!
你地呢!?
話唔定我地會o係產房見面呀!

複式洋房

hi!!我都係0906mama住係置樂個邊,不過我係廣華生,預產期係17/6,今次都係第二胎,大女有2歲半啦!!

別墅

hi, 我住泳池那邊架
bb 12/6 在仁安醫院出左世了, 第1胎

別墅

hello,我住泥圍..
預產期係7月11日..不過b女係6月30號 tmh出左世~
呢胎都係第2胎..大b而家16個月多d~

洋房

預產期6月17, 屯門醫院5月31日出世

預產期6月17, 屯門醫院5月31日 (星期日) 出世.

BB 出世重5磅7. (家在元朗)
現在重8磅

複式洋房

我住藍地, bb o係6月30日出世....

男爵府

你哋好呀﹗我係 0609媽媽 & 1003準媽媽呀,我想打聽吓,屯門醫院而家有無陪產架?陪產又洗唔洗上齊堂先?

DAY 1: 3.37KG,DAY 4: 3.35KG,DAY 5: 3.47KG,
DAY 8: 3.52KG,DAY 16:3.81KG,DAY 38:5.11KG,DAY 42:5.5KG,day 44: 5.86kg,2M4D 6.69KG,

複式洋房

我兩胎(08年4月 & 09年6月)都有申請陪產, 屯門醫院都批左, 不過兩次最後都因為係流感高峰期ge關係, 屯門醫院o係我生o個段時期cut左陪產服務!

第一次係因為咁o岩我生o個排有個幾歲大ge小朋友o係屯門醫院死左, 第2次係因為豬流感!

同埋陪產係可以唔洗上堂都得, 以我所知...廣華就一定要上! 屯門醫院....你只需要o係31week之前提出申請就可以, 而且仲可以申請埋陪產時攝影! 但係就唔可以錄影! 不過申請陪產攝影好似係無表俾你填, 我當初係自己手寫寄去架! 個格式我就跟返張陪產紙咁寫! (你可以陪產&陪產攝影兩張表格一齊寄去, 佢大約一星期左右就會覆你架喇!)

希望幫到你啦!

原帖由 mslo 於 09-7-20 09:31 發表
你哋好呀﹗我係 0609媽媽 & 1003準媽媽呀,我想打聽吓,屯門醫院而家有無陪產架?陪產又洗唔洗上齊堂先?

男爵府

明白,唔該哂你﹗咁我想問吓,今時今日嘅屯門醫院仲係咪以前所聽嘅咁差?我真係好驚呀﹗

因為我上一胎威記真係好好,因為我係催生的,醫生仲幫我做無痛分挽,我又唔知咩叫陣痛,幾時用力,穿水係點…我覺得我今胎真係如同新手

原帖由 sumsum19820828 於 09-7-21 14:50 發表
我兩胎(08年4月 & 09年6月)都有申請陪產, 屯門醫院都批左, 不過兩次最後都因為係流感高峰期ge關係, 屯門醫院o係我生o個段時期cut左陪產服務!

第一次係因為咁o岩我生o個排有個幾歲大ge小朋友o係屯門醫院死左, 第2次 ...

DAY 1: 3.37KG,DAY 4: 3.35KG,DAY 5: 3.47KG,
DAY 8: 3.52KG,DAY 16:3.81KG,DAY 38:5.11KG,DAY 42:5.5KG,day 44: 5.86kg,2M4D 6.69KG,

複式洋房

我標到個尾會...本身預產期10/7架,但阿仔提早左係30/6出世,不過我係瑪加烈生架..
我都係住屯門架

複式洋房

如果你問我....我就覺得....如果我有得選擇ge話, 我唔會o係屯門醫院生囉!
我朋友o係廣華生, 個助產士由佢陣痛開始一直幫佢按摩背脊按到佢生, 仲定時定候叫佢吸笑氣, 即係佢助產士一路睇住部機, 一路同我朋友講.....你差唔多痛架喇! 快d吸啦! 快d吸啦! 到生左之後...聯針o個陣又同佢講...你痛ge話再吸啦!

而我o係屯門醫院....生兩胎...由頭到尾都無人俾過任何止痛ge野我(生完之後上返病房就有止痛藥食), 又無幫我打止痛針, 又無笑氣.....兩次都係自然生, 痛到阿ma都唔認得!

生第一胎都好少少, 生第2胎o個陣, 唔知佢地係唔係豬流感佢地忙d呢!? d阿姐同護士d態度差到爆!!!! 我一生完去完第一次小便, 叫佢幫我洗傷口, 洗完之後佢叫我拎衛生巾換, 我話無(因為我係臨時o係街入院生, 所以咩都無準備), 佢話: <下...呢d野你無呀!? 我地醫院唔包呢d野架wor! 唉~ 俾你用住先喇! 你陣間好叫屋企人拎黎喇!> 之後佢俾左一塊長方形ge衛生巾我, 塊衛生巾係無繩ge(我一生完係佢地幫我著衛生巾, 有繩幫我綁埋)我又無網褲, 我問佢....你俾我塊衛生巾無繩ge...咁點用呀? 點知佢勁串同我講:<你咁大個人衛生巾都唔識用呀? 你咪就咁疊o係下面囉! > 我即刻俾佢吹到帳一帳囉!!!! 我又無褲著, 生完又要''抹''開對腳, 塊衛生巾我點樣夾住呀????

之後又見其他第一胎mama唔識餵人奶, 走去問姑娘點餵, 話係第一胎唔識....點知d姑娘話:<點會唔識餵呀!? 以前d人無人教都係咁餵架啦! 試多幾次就識架啦!> 聽到佢地咁講....都唔知俾咩反應佢地好! 因為我生第一胎o個陣, d姑娘一到餵奶時間就走黎幫/教我地餵人奶, 態度好好, 仲好俾心機! 估唔到...過左一年...佢地就變成咁!!!!

原帖由 mslo 於 09-7-21 15:11 發表
明白,唔該哂你﹗咁我想問吓,今時今日嘅屯門醫院仲係咪以前所聽嘅咁差?我真係好驚呀﹗

因為我上一胎威記真係好好,因為我係催生的,醫生仲幫我做無痛分挽,我又唔知咩叫陣痛,幾時用力,穿水係點…我覺得我今胎真係如同新手
...

複式洋房

咁我又好你d...我係瑪加烈生...d助產士都幾好,上到病房d姐姐都好好人..我唔識問佢地都好樂意教我,不過我就遇到個唔係幾好既醫生,攪到我個傷口唔多得,生果時剪傷口果時又話哎吔..把較剪唔得tim,較到個傷口唔多好,之後縫針仲攪笑,攪左成個幾鐘都算..到最後縫完之後check下個傷口啦...佢又哎呀漏左個"loan"未縫=.=",攪到又要再縫過,個醫生仲攪到個傷口好多線頭係度,攪到傷口唔可以自己溶線,後尾仲發炎...最後仲要爆埋傷口tim>.<"我呢d真係慘痛經歷,又要比錢去私家到剪線頭(剪線頭仲痛過生仔咁,我生仔都無喊過呀)仲要坐唔安食唔落,行又唔係坐又唔係咁幾咁辛苦!
不過有樣好好彩...我老公可以陪住我生,不過到最後因為我
唔夠力生,醫生要吸阿b出黎,果時就唔比我老公陪我拿!
原帖由 sumsum19820828 於 09-7-22 20:18 發表
如果你問我....我就覺得....如果我有得選擇ge話, 我唔會o係屯門醫院生囉!
我朋友o係廣華生, 個助產士由佢陣痛開始一直幫佢按摩背脊按到佢生, 仲定時定候叫佢吸笑氣, 即係佢助產士一路睇住部機, 一路同我朋友講..... ...

首頁

尾頁

跳至