6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

民房

Bb而家七個月大
6個月時行過兩星期BLW食菜芯食得好好,但一比紅蘿蔔(emoji)(已煮到可用手禁爛)就試過想硬親幾次
同老公商量後決定比返TW餵食
TW時 bb肯比餵頭幾啖後就唔願人餵
最後比佢用雙手拎碗自己食(半協助)
我知bb好想行BLW,
但佢性格太急又太鍾意食野
食得好急易硬親

問:
應該繼續餵TW定比返BLW好?
大家有咩建議?

男爵府

Julia91 發表於 20-8-25 14:57
Bb而家七個月大
6個月時行過兩星期BLW食菜芯食得好好,但一比紅蘿蔔(emoji)(已煮到可用手禁爛)就試過想硬 ...

其實唔係BB ready 未,係大人ready 未。其實大部份既BLW 所謂「哽親」只係gag,好正常亦唔係真係哽親。大人ready 到嗎?
其實tw 一樣可以俾finger food,兩者冇衝突。唔係tw 就唔俾自己食。兩者各有好與壞,大人做多啲research 先。

民房

honeybid2 發表於 20-8-25 15:22
其實唔係BB ready 未,係大人ready 未。其實大部份既BLW 所謂「哽親」只係gag,好正常亦唔係真係哽親。大 ...

謝謝回覆
我會搵多啲資料
咁姐係可以比咩finger food?
謝謝

男爵府

Julia91 發表於 20-8-25 15:37
謝謝回覆
我會搵多啲資料
咁姐係可以比咩finger food?

你俾緊BLW 既食物都可以做finger food 呀。水果,蔬菜,澱粉為主。肉類唔趕,遲啲先都得,喺糊仔/ 粥仔入面已經有肉。

別墅

Julia91 發表於 20-8-25 14:57
Bb而家七個月大
6個月時行過兩星期BLW食菜芯食得好好,但一比紅蘿蔔(emoji)(已煮到可用手禁爛)就試過想硬 ...

其實我覺得唔洗一定要下下BLW。我知好多人話會幫到小朋友發展。但其實小朋友咁細,佢到底識幾多,又感知到幾多,潛移默化到幾多野。

我個仔都差唔多到加固,但反而我未必想一刀切BLW。倒不如我餵佢個時,佢肯食咪照食,唔肯食先比佢自己揀仲好。

男爵府

我仔6個月起加固都係TW. 宜家岩岩1歲, 佢會開始係我地餵緊粥果時黎搶匙羹, 我就知佢ready 想放入口, 所以宜家係大人幫助下用羹食幾啖, 我已經覺得佢好叻. 由於佢好中意食菜心莖, 有時我地俾佢自己揸, 佢會狂塞入口, 搞到我地好驚, 要同佢一齊捉住食.
其實BLW 唔只小朋友要 ready, 大人都要. 我地真係好怕會硬, 唔係唔放手俾佢食, 而係大人果個心理壓力唔細. 而BB唔一定要BLW先學到自己食野. 所以我無迫佢, 一步步黎. 同埋BLW另一方面係BB主導食幾多. 即係佢可以未飽但因為無耐性, 食2啖就要落地玩, 大人接唔接受到? 呢D都要考慮

大宅

回覆 Julia91 的帖子

我又係試過blw,幾次(吃菜)差啲窒息(臉色變晒) 之後tw. 因為有時係工人姐姐睇(我要返工)
我放心唔落,所以就轉返Tw.
blw 的 好處係好吸引,但係佢嘅壞處(窒息風險)我真係承受唔到。

民房

klsabb 發表於 20-8-27 10:58
我仔6個月起加固都係TW. 宜家岩岩1歲, 佢會開始係我地餵緊粥果時黎搶匙羹, 我就知佢ready 想放入口, 所以宜 ...

大人口理關口呢個好mean point
Thanks

民房

sabsab122 發表於 20-8-27 14:28
回覆 Julia91 的帖子

我又係試過blw,幾次(吃菜)差啲窒息(臉色變晒) 之後tw. 因為有時係工人姐姐睇(我 ...

好同意啊!真係好驚啊!

民房

easy_daily 發表於 20-8-27 00:31
其實我覺得唔洗一定要下下BLW。我知好多人話會幫到小朋友發展。但其實小朋友咁細,佢到底識幾多,又感知到 ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

我由六個月行BLW 初時俾嘅食物唔夠林 食菜心食得好好 有次哽一下咁 我就諗住轉返TW 但佢唔鐘意 要拍佢先食 又無心機 我就因應佢喜好 轉返BLW 但決定唔俾太多種類 只俾菜心同佢食得好嘅野佢先 慢慢黎 到而家佢都未係代到一餐 但我無諗咁多 見佢食得開心就繼續

至於佢哽一哽 我相信佢試過咁唔會咁咁心急 所以我由佢

民房

priscilla_yiu 發表於 20-8-28 12:29
我由六個月行BLW 初時俾嘅食物唔夠林 食菜心食得好好 有次哽一下咁 我就諗住轉返TW 但佢唔鐘意 要拍佢先食 ...

其實得仔都係類似情況,菜芯同米餅冇事食其他就未得,謝謝你的分享(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至