夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

☺️

洋房

回覆樓主:

☺️

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Blackcatbaby 發表於 20-8-26 19:53
我和先生結婚10年多,由小孩子讀書開始,我就辭職做全職媽媽,小孩子已經8歲了,但這幾年跟先生感情變淡, ...

先解決宜家嘅關係,才開始下一段感情
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

回覆樓主:

道德觀高 可能會對得住自己良心或上天,但唔去計算利害得失 就……

先睇清楚追求者是否有真實行動真心愛妳先,有行動同妳組織將來。有時候,有部分男人只喺貪過引先鍾意搶人女人,搶到手 玩幾玩就唔珍惜。或佢只是英雄感發作……還有唔多男人接受一拖兩,妳要考慮清楚小朋友跟唔跟父親……

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

別墅

回覆 Blackcatbaby 的帖子

明白你的想法和感受。 女人為家庭付出不被對方欣賞和尊重,還要沒有愛確實是很令人傷心。 我覺得當初拍拖都結婚全因為享受過程中的愛, 如果沒有了愛, 只會產生更多負面的情緒和行為。 所以人是應該愛自己, 追求自己被愛,被珍惜,被尊重的生活。 連小朋友也知道你老公不愛你, 如果你選擇離婚,可能小朋友明白, 因為小朋友也希望你能幸福開心。 同樣,一個懂得愛你的人, 才會懂得愛你的小朋友。 相信你也心裡有答案,到底你先生又愛唔愛你小朋友呢?。有關那人的出現, 我覺得你不應將他放入你考慮因素, 他只是導火線, 令你思考自己應該追求什麼。 先想清楚自己的路向, 有答案後就要好好計劃一下。

珍珠宮

回覆樓主:

先唔講你嘅婚姻,我覺得你要為自己打算下,你學歷低,賺錢難,就算你有再好嘅下一任,都一樣處於不安狀態,無自信無安全感,有無諗過進修下,增值下自己先~

男爵府

做個靚太 發表於 20-8-27 10:21
先唔講你嘅婚姻,我覺得你要為自己打算下,你學歷低,賺錢難,就算你有再好嘅下一任,都一樣處於不安狀態, ...

係呀,我個時都係係咁讀書,雖然辛苦但你會享受,結果讀完一個又一個,依家可以講我唔使靠任何人都可以照顧好小朋友,經濟唔會有困難

珍珠宮

bsg 發表於 20-8-27 10:26
係呀,我個時都係係咁讀書,雖然辛苦但你會享受,結果讀完一個又一個,依家可以講我唔使靠任何人都可以照 ...

我始終認為,女人就算要依靠男人,都要有本錢先,我享受俾人照顧,唔代表我無能力照顧自己!
樓主俾我感覺,就係因為有左下一個依靠,先夠膽諗離開丈夫,咁嘅人生,我會覺得無安全感!

珍珠宮

減齡達人勳章

樓主,小心人哋呃‘蝦條’, 之後你兩頭唔到岸。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

Blackcatbaby 發表於 20-8-26 19:53
我和先生結婚10年多,由小孩子讀書開始,我就辭職做全職媽媽,小孩子已經8歲了,但這幾年跟先生感情變淡, ...

要自己爭氣
賺錢唔一定靠學歷,肯用勞力一樣搵到。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

2beanbean 發表於 20-8-27 01:19
回覆 Blackcatbaby 的帖子

明白你的想法和感受。 女人為家庭付出不被對方欣賞和尊重,還要沒有愛確實是很 ...

同意

大宅

好多賤男呃蝦條 小心

男爵府

回覆 做個靚太 的帖子

係,我都覺老公有能力系好但唔代表我會安於樂逸放棄自己應有既生活能力

男爵府

FennieMan 發表於 20-8-27 11:24
樓主,小心人哋呃‘蝦條’, 之後你兩頭唔到岸。

同意

男爵府

個人覺得妳要將”而家既婚姻關係“同“將來有可能既關係”分開處理,唔好因為出現一個男人就影響自己判斷,呢個男人可能都係賤男,賤男無樣睇的

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

一單還一單... 如果你C6唔尊重你... 勉強維持"完整"家庭, 苦了自己同小朋友... 不過要離開個家.. 又無條件獨立.. 唉....

珍珠宮

做個靚太 發表於 20-8-27 10:38
我始終認為,女人就算要依靠男人,都要有本錢先,我享受俾人照顧,唔代表我無能力照顧自己!
樓主俾我感覺 ...
好有critical thinking 的內容。我與你說的很有同理思維。
我細個時雖然不懂這麼想,但娘親也會如此簡單地教我道理:「如果妳想嫁個在經濟上能養得起妳的丈夫,妳自己起碼都要讀上大學,因為在讀大學這路會製造許多機會給妳認識多點有搵錢能力之人的社交圈子。」
娘親這翻生活成功之理的確成為我努力讀上大學的動力。
後來想不到嫁的前夫不爭氣,我讀的大學變成了我養家糊口的唯一生路。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

禁止訪問

禁止訪問

洋房

其實我學歷又未去到搵不到工作,我是沒讀過大學,但至少都有商科文憑,之前一直都是做文職工作,雖然人工沒有兩萬以上,但又不至於不能生活,只是我是缺乏安為感的人。

首頁

尾頁

跳至