自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

當年有幾位男性朋友曾跟我說,希望娶一個富家女子,問我有沒有朋友介紹給他,那他便可奮鬥少十年。

朋友圈的 case,青梅竹馬的情侶拍拖10年, 籌備婚禮期間,男方跟同事(消防)clubbing ,認識了一名富家女,之後劈腿跟富家女閃婚。

JM,你們身邊有這類例子嗎?如果無,你們想你的仔仔娶一名富家女嗎?或如果你們家庭環境不錯,想女兒嫁一個咁勢利的男人嗎?還是戀愛自由不會干涉他們擇偶對象?

alice0606    發表於 20-9-2 09:39

子爵府

畀面勳章

c6 個fd 本來1家4口,平平淡淡,點知比佢識倒個屋企開廠,公司年收入成億太子女(個女人都唔細,近4張),拋妻棄子再娶(冇擺酒大攪,係有日揸住架新款benz 先講),雖然有比錢養細路,但前妻好可憐。
錢對任何人都好大誘惑,唔係淨係女先吊金龜。

wcpcelia    發表於 20-9-7 12:15
flower9    發表於 20-9-2 19:33
Mar9b    發表於 20-9-2 17:48
ying_mail    發表於 20-9-2 11:04
alice0606    發表於 20-9-2 09:39

水晶宮

LOVEMANDY 發表於 20-9-2 06:59
c6 個fd 本來1家4口,平平淡淡,點知比佢識倒個屋企開廠,公司年收入成億太子女(個女人都唔細,近4張), ...

剛剛嘅香港小姐選舉主題《疫市筍工》,覺得部分人真係想吊金龜而去參選,我就忽然醒起D男人其實都有呢個諗法

我有個Auntie朋友個仔(其他Auntie說明星樣超靚仔,但我唔識佢本人),做地產經紀,傳被一名富婆包養(未必有性關係),名下好多間屋收租,任選一間屋俾佢入住, 名車任揸&俾零用錢佢駛

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

識有個朋友Y當年打份工,要養家,仲要成日捱飯盒,同個女友拍左好多年拖。之後Y比個好年輕(細十幾年)嘅女仔睇中,屋企又係獨女,個女嘅超冧,Y亦順勢追個女仔,好快就一齊,然後就生活變晒,一年坐頭等飛好多次,出入揸波子,食飯亦全部豪食..一身名牌,亦好快結埋婚,搬埋去女家住。

大宅

虎到金來勳章

capricornbb 發表於 20-9-2 06:41
當年有幾位男性朋友曾跟我說,希望娶一個富家女子,問我有沒有朋友介紹給他,那他便可奮鬥少十年。
朋友圈 ...

一定係啦,我識一個娶咗富家女後辞職,女家俾錢開鋪,要車有車,要樓有樓

水晶宮

Angelice-BeBe 發表於 20-9-2 07:20
識有個朋友Y當年打份工,要養家,仲要成日捱飯盒,同個女友拍左好多年拖。之後Y比個好年輕(細十幾年)嘅女仔 ...

妳朋友應該好靚仔呀?細十幾歲都吸引到

公爵府

我有一個男性朋友同我講。根本不會考慮無大學學歷,搵得嗰萬零二萬的女仔結婚。拍下拖無所謂,結婚的話,當然要考慮會唔會影響佢的生活素質。唔係話要搵有錢女,而係,呢個世界甘啱多女人,點解要搵無學歷無事業的。佢仲話學歷低,平日連書都唔會睇下,只會睇劇,點過人世,點樣靠佢教育下一代。所以男人揾伴侶,一樣會考慮背景

sjnl43    發表於 20-9-2 10:27

水晶宮

bibilan 發表於 20-9-2 07:23
一定係啦,我識一個娶咗富家女後辞職,女家俾錢開鋪,要車有車,要樓有樓
...

似乎我的男性朋友想法是事實,「娶富家女,奮鬥少十年」

侯爵府

回覆樓主:

現在唔分男同女,如果嗰男本身係窮,有富家女睇中,唔駛點追,一定上钓,幸運過中六合彩

wcpcelia    發表於 20-9-7 12:16
capricornbb    發表於 20-9-2 07:33

水晶宮

alicego62 發表於 20-9-2 07:25
我有一個男性朋友同我講。根本不會考慮無大學學歷,搵得嗰萬零二萬的女仔結婚。拍下拖無所謂,結婚的話,當 ...

妳朋友呢個諗法反而係比較正路,唔係貪圖富貴,只係希望對方有內涵,基本條件下,為正常養兒育女嘅生活作準備。

公爵府

我有一個男性朋友同我講。根本不會考慮無大學學歷,搵得嗰萬零二萬的女仔結婚。拍下拖無所謂,結婚的話,當 ...

我覺得無錯,男女都一樣,大前提係唔可以拉低自己生活質素。

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

capricornbb 發表於 20-9-2 06:41
朋友圈 ...

講笑啦,奮鬥幾十年都未必幔到車邊啦。

平步青雲呀,值情

但靠人家食飯呢家野,唔系個個頂到既。阿x蔥哥有版你睇

水晶宮

leng1999 發表於 20-9-2 07:36
講笑啦,奮鬥幾十年都未必幔到車邊啦。

平步青雲呀,值情

X蔥哥做得太出面了,而佢嘅前女友媽媽不同另一棵蔥太太嘅媽媽

水晶宮

小華子 發表於 20-9-2 07:30
我覺得無錯,男女都一樣,大前提係唔可以拉低自己生活質素。

如果雙方本身需要為柴米油鹽操心,那麼結婚生小朋友後,生活支出應該會變得更緊絀,除非兩夫妻婚後一條心,不怕艱辛打天下

男爵府

絕對係正常想法。等於女方,如結婚後仲差過做女時,點解要結婚一樣
:wave:

子爵府

LOVEMANDY 發表於 20-9-2 06:59
c6 個fd 本來1家4口,平平淡淡,點知比佢識倒個屋企開廠,公司年收入成億太子女(個女人都唔細,近4張), ...

有錢女家族出嫁又會肯唔擺酒大搞。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

capricornbb 發表於 20-9-2 07:40
X蔥哥做得太出面了,而佢嘅前女友媽媽不同另一棵蔥太太嘅媽媽

細節唔知添

水晶宮

我都諗起X葱同豪哥

子爵府

capricornbb 發表於 20-9-2 07:15
剛剛嘅香港小姐選舉主題《疫市筍工》,覺得部分人真係想吊金龜而去參選,我就忽然醒起D男人其實都有呢個諗 ...
又名車又零用錢話無性關係有人信

水晶宮

chocolatebean 發表於 20-9-2 07:57
我都諗起X葱同豪哥

邊個係豪哥呀?

首頁
12345...12

尾頁

跳至