自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

還欠一本 數學書,唔知可唔可以退錢。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

三X 幾好野,欠一本咁少!

子爵府

畀面勳章

wingyee_ma 發表於 20-9-3 20:25
還欠一本 數學書,唔知可唔可以退錢。

可能全級也欠,可了解先,這情況年年也有

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

SFNK 發表於 20-9-3 20:50
可能全級也欠,可了解先,這情況年年也有

我又係3x, 但在學校俾晒錢,應冇得退.

而且3x代學校訂都唔齊書,可能其他書商都冇.

今年3x已好過去年了, 去年全級都缺5本以上,最多那位缺十幾本

男爵府

無得退$,只可以換書卷!

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我偉x訂,仲欠5本
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我今年都係3x 訂,剛開學前攞埋欠嘅最後嗰本,上年都係同佢訂,都唔算欠得多、欠得耐,我又覺得佢ok 喎

男爵府

我欠19本呀

伯爵府

退左錢,你去邊晚買到呢?

出版社出唔切書, 零售商唔會變到本書出嚟架喎。

我仔高中, 齊哂。 其實學校指定書商唔會無貨交,只是時間問題。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

siulili 發表於 20-9-3 21:53
退左錢,你去邊晚買到呢?

出版社出唔切書, 零售商唔會變到本書出嚟架喎。

我同三X訂左幾年,都ok,今年情況比較特別,我明白。
我係自己去門市訂,唔係經學校。
我打去三X問過,書係已經出左,係佢地無貨。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

sunnygirl 發表於 20-9-3 21:47
我今年都係3x 訂,剛開學前攞埋欠嘅最後嗰本,上年都係同佢訂,都唔算欠得多、欠得耐,我又覺得佢ok 喎
...

三X服務係ok架,今年情況比較特別。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

memomama 發表於 20-9-3 21:33
無得退$,只可以換書卷!

明白,謝謝。

伯爵府

wingyee_ma 發表於 20-9-3 21:59
我同三X訂左幾年,都ok,今年情況比較特別,我明白。
我係自己去門市訂,唔係經學校。
我打去三X問過,書係 ...
其實書商都按次序交貨。 如我仔學校唔係三聯, 但流程係, 1.在校預訂, 2.網上訂購, 或3.到門市預訂或直接購買。 當然 1 2 是首批,因時間會比較早截,書商會按資料訂購已預訂嘅數量交俾呢批學生。 而3就睇有無現貨或要等下一批貨。

好似我朋友都係, 買唔到1A數學書, 仲要訂都無得訂。 日日打去書局問, 真慘。 多口問句,係咪教育出版社,2020年版?

首頁

尾頁

跳至