單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係再婚媽媽,帶住大女,再婚生左細女。
我發覺現任經常鬧大女,例如食飯食得慢會大聲係咁鬧
總之一有做野唔岩現任心水就會話會鬧
我亦都講左好多次,大女5歲已經懂事
知道你並唔係親生爸爸,成日咁話佢心入面會唔開心,但現任只會應完我就算..
早2日見到99 whatsapp我現任 : 我養大你,你去養人個女
我睇完覺得好嬲,大女所有洗費自我反出黎工作都係我比,環境唔好我都一份人工頂住成頭家
睇完呢句說話心入面更唔舒服
我覺得我係我女媽咪佢除左我乜都冇
如果我唔企係我女個邊,咁我女點算?

有冇媽媽有同樣問題,大家覺得應該點做

男爵府

Lamlam0302 發表於 20-9-9 22:47
總之一有做野 ...
單身是領悟,戀愛是失誤,分手是覺悟,結婚是錯誤,離婚是醒悟,再婚是執迷不悟

珍珠宮

總之一有做野 ...
其實,揾個機會,你有意無意同你99講,你大女洗費全部自己比,你個傑無出錢架...你要比佢知道...

子爵府

大女幾大?
小朋友先岩岩開始, 將來讀書仲有大把野勞氣... 你要快D同現任好好傾..
小朋友好慘, 佢咁細無得揀,..
我係你都一定會保護個囡先....
你個99, 每用比1~2千佢...再同佢講: 你無養過我, 我都養你...

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

kenfung71 發表於 20-9-10 07:49
單身是領悟,戀愛是失誤,分手是覺悟,結婚是錯誤,離婚是醒悟,再婚是執迷不悟
...

非常押韻

複式洋房

回覆 Lamlam0302 的帖子

同感, 雖然我無離過婚, 但都係帶住個大仔嫁人, 再生個細女。
老公都不斷鬧我仔唔夠醒目, 食飯太慢。
同你一樣好有感慨, 個仔得我一個老母, 所有洗費, 讀書都係全部我俾, 自問無用過C6一文錢花落我仔上, 無左佢我絕對養我掂我仔, 只係好唔鐘意C6 大細超, 只鍚個細女, 扮下都好, 唔該你扮下錫一下我仔吧...

諗起就嬲...嬲到想過分家, 俾個女你, 我要返個仔...(一時之氣)
個仔對足我9年, 論感情, 真心仲愛多過C6

複式洋房

Zumisuen 發表於 20-9-10 15:35

同感, 雖然我無離過婚, 但都係帶住個大仔嫁人, 再生個細女。

我前一段都係無結婚架,只不過話再婚會大家都明白啲係咩意思
真係好難受

複式洋房

以為終於幫個仔搵到個老豆, 做返個正常家庭。
點合等到幫佢生埋個細GE, 都冇好轉。

拍拖時明明知道有個仔又對佢好好, 結婚就變回草

伯爵府

回覆樓主:

我帶住個女聚一個學歷較好嘅人,最初見佢地有溝通,而家都幾關心我個女,所以就結婚。結婚後佢唔瞅唔睬我個女,搞到屋企氣氛仲靜過圖書館,幾年前頂唔順終於離婚收場。你要同你c6好好溝通下,如果唔係大家都唔開心,將來你囡囡步入青春期怕佢會學壞,影響學業。

男爵府

始終唔係親生真係唔會上心,追你個時扮到好識做,比佢氹到你結婚就現真身,同佢生一個仲慘,偏心偏到出晒面,結論:有小朋友再婚真係執迷不悟

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

再婚家庭最好係組合家庭,帶住一個再生的話好易會有偏心情況出現,對小朋友成長唔係咁好

男爵府

回覆樓主:

我都同意千祈唔好生多個!問題仲復雜

大宅

小朋友真係好可憐好無辜

複式洋房

請問係請工人姐姐湊大女和細女嗎?

男爵府

總之一有做野 ...

我同你情況差唔多,大仔陪伴我多年,感情好深,我唔會比機會人傷害佢,所以我決定帶哂2個走,唔要呢啲連細路都容不下的小人

複式洋房

熱血勳章

kl1 發表於 20-9-12 16:50
我帶住個女聚一個學歷較好嘅人,最初見佢地有溝通,而家都幾關心我個女,所以就結婚。結婚後佢唔瞅唔睬我個 ...

我係嫁左去外國,放棄我喺香港既高薪厚職(我係專業人士),屈就自己喺佢間餐館度做廚房(因為佢個國家唔係講英文既國家,我做唔到樓面落單),對佢千依百順,只想佢真心對我同個女好。點知佢只錫佢兩個女(同佢前妻生既),當佢地好似皇帝咁,佢兩個女成日要佢買野,好貪心,又成日扮喊博同情,好討厭!
我女當正佢係爸爸,但佢係乜都搵我同個女泥發脾氣,佢兩個女幾衰,佢都唔會話佢地,佢好驚得罪佢兩個女同前妻,呢d不是男人!結婚前應承我戒煙戒脾氣戒粗口,得個講字!

複式洋房

熱血勳章

kl1 發表於 20-9-12 16:50
我帶住個女聚一個學歷較好嘅人,最初見佢地有溝通,而家都幾關心我個女,所以就結婚。結婚後佢唔瞅唔睬我個 ...

最後我同個女自己返香港,臨上機先通知佢,跟住同佢離婚!我同個女咁多年相依為命,佢對我同個女都唔好,我為佢犧牲咁多,佢都唔識得珍惜我地,我地走係佢既損失,佢求我返去我都無睬佢,無左個好老婆同真心當佢係爸爸既小朋友係佢既報應。

伯爵府

piglet11 發表於 20-10-7 23:19
我係嫁左去外國,放棄我喺香港既高薪厚職(我係專業人士),屈就自己喺佢間餐館度做廚房(因為佢個國家唔 ...

有邊個無脾氣,不過對人唔係對事就完全唔掂!佢怕得罪佢老婆呢個位會唔會同間餐廳資產或業權有關,但都唔係重要,最重要係對自己好,更要對自己小朋友好,等佢喺心理上都可以健康成長。

伯爵府

piglet11 發表於 20-10-7 23:19
最後我同個女自己返香港,臨上機先通知佢,跟住同佢離婚!我同個女咁多年相依為命,佢對我同個女都唔好, ...

啱,將來就算佢嚟香港搵你都唔好理佢,最緊要脫離佢先,善待自己同個小朋友先,然後搵返份工好好生活,無論點都好過委屈自己,加油(emoji)(emoji)

複式洋房

熱血勳章

kl1 發表於 20-10-8 07:10
有邊個無脾氣,不過對人唔係對事就完全唔掂!佢怕得罪佢老婆呢個位會唔會同間餐廳資產或業權有關,但都唔 ...

我無做錯事都要受佢氣,佢怕得罪佢前妻係因為佢驚佢前妻同佢歌個女打毒針,佢仲送埋間屋比佢地住,我嘈左佢成年,佢先肯賣間屋,佢前妻突登唔搵工做,坐喺度個個月等佢養,我間接打工要養埋佢,條氣勁唔順。

首頁

尾頁

跳至