自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

妹妹有左,可以參與家姐的過大禮節日嗎? 如果未夠三個月可以參加婚禮嗎? 請大家俾d見解,謝謝!

公爵府

2023年兔年勳章

頭三個月胎未太穩定,安胎為宜。如果只係安座無需太多走動,出席無妨。
我當年有左未足三個月,都有出席細佬註冊儀式,觀禮、影相及聚餐。
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

男爵府

CHERIE03 發表於 20-9-11 10:07
妹妹有左,可以參與家姐的過大禮節日嗎? 如果未夠三個月可以參加婚禮嗎? 請大家俾d見解,謝謝!
...

如果佢都穩左,婚禮產佢又唔洗太郁動,其實應該都冇咩太大問題
個陣我仲未夠三個月都有去家姐婚禮,仲要係去峇厘,都冇咩問題

別墅

Strawberrys 發表於 20-9-11 10:12
頭三個月胎未太穩定,安胎為宜。如果只係安座無需太多走動,出席無妨。
我當年有左未足三個月,都有出席細 ...

係唔係唔會相沖的講法呀?

大宅

回覆樓主:

我媽咪話,唔好掂新娘啲物品(我結婚時有朋友有孕,話如果做姐妹就唔好搞當日我新婚嘅野,因為佢都六七個月,所以之後都無做姐妹,黎婚
宴)

公爵府

2023年兔年勳章

CHERIE03 發表於 20-9-11 10:22

無聽聞咁都算相沖喎!
我細佬係先註冊(未夠三個月)後攞酒(還有三日到預產期),我囡在肚裏食埋餐酒席,一星期後要催生趕佢出嚟呀!

擺酒當日有接新娘及飲茶儀式,因為我有孕,細佬及弟婦只係平排企不用跪下敬茶,長輩指示胎中嬰是後輩不能受長輩跪。

別墅

回覆 Strawberrys 的帖子

嗯 明白 大家都係喜事來的. 係雙喜..事事順利

大宅

其實最好不要出席過大禮,飲喜酒冇問題,始終她有BB,你又不知她的老爺奶奶怎想,如果有什麼事發生,免得到時候雙方麻怨。

侯爵府

我結婚時,我best fd 有左,未夠三個月
唔做得姐妹,但有嚟飲
而家我哋兩個都好幸福

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

小心疫情...

大宅

回覆樓主:

當年我大肚時,細佬結婚,我有在坐看新娘入門同飲宴。但是新娘入門那刻我就入房。佢地入來同我爸媽針茶,到我時才出來。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

信下老人家講啦,大肚婆同新人都為大,盡量唔好接觸以免相沖,當年我有左大女4個月,我妹出嫁,外婆直情叫我唔好去亞媽屋企,但我妹又叫我拎返對鞋比佢,我諗住唔入屋只係擺門口等佢地出來攞...幾年後我妹離婚,幾十年來一直講我好拎過對鞋,而家大家冇來往架.免得就唔好做啦.
<br><br>

珍珠宮

chinatea 發表於 20-9-11 18:36
信下老人家講啦,大肚婆同新人都為大,盡量唔好接觸以免相沖,當年我有左大女4個月,我妹出嫁,外婆直情叫我唔好 ...

好可惜啊!所以有時冇嘢好地地,但若然touch wood 雙方有咩事,就會搵嘢嚟賴,所以避忌一下好啲。

chinatea    發表於 20-9-15 01:41

大宅

我媽有講,有左嘅人,唔理有左一個月定5個月,都有話唔好望到新娘嫁妝。當年我家姐有左6個月,我結婚出門時都避左唔見,淨係出值晚宴。

水晶宮

回覆樓主:

要睇迷唔迷信

珍珠宮

回覆樓主:

我妹結婚時我有左8個月,佢出門我都全程跟住,仲成日幫佢手拎d貴重野,我同我妹而家都好幸福呀!
當時我長輩冇人提我呢啲嘢架,只係叫我唔好操勞,多d坐
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

CHERIE03 發表於 20-9-11 10:07
...

各處鄉村各處例,最好問返長輩

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Strawberrys 發表於 20-9-11 12:00

無聽聞咁都算相沖喎!

我有朋友家係唔可以睇佢過大禮,亦都唔可以睇佢出門

珍珠宮

Acaciacacia 發表於 20-9-11 18:44
好可惜啊!所以有時冇嘢好地地,但若然touch wood 雙方有咩事,就會搵嘢嚟賴,所以避忌一下好啲。
...

同意

首頁

尾頁

跳至