自由講場

跳至

首頁

尾頁

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 +3金熱血 2018母親節勳章 2018父親節勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 2016畫展勳章 BB防敏心得分享勳章

國民分享: Kandora

多謝親子王國選中我參加今次BRAUN MULTIQUICK 9 手提攪拌捧免費試用體驗。MULTIQUICK 9手提攪拌捧有好多配件,手提攪拌捧就係每日整固體食物比我對一歲孖仔嘅必備工具,其他配件好似打蛋器、切碎器等,都可以整好多唔同嘅食物,適合一家大細使用。

今次我就整左絲瓜瘦肉粥俾BB,材料有絲瓜、蒜頭、洋蔥、瘦肉等等。

只要用BRAUN 手提攪拌捧將材料磨成蓉就可以,可以俾BB感受到唔同味道。

之前我都有用過其他牌子既手提攪拌捧,BRAUN MULTIQUICK 9 有D功能真係比較人性化同貼心。首先佢個不銹鋼外殼清洗方便,手提攪拌捧可以向下加壓,將容器最底嘅食材也秒速打爛。而容器配有蓋子,打爛咗嘅固體如果一餐食唔完(因為BB食量唔多),可以直接放到雪櫃儲存,不用另外再倒去其他食物盒。佢亦可以按我唔同力度來攪拌食材的幼細度,可以配合BB唔同月齡的咀嚼能力

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 +3金熱血 2018母親節勳章 2018父親節勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 2016畫展勳章 BB防敏心得分享勳章

國民分享: babymilky

羽衣甘藍雞肉蕃茄粟米芯粥仔

首先要準備好材料

羽衣甘藍15g

粟米芯 1條

無激素雞髀 1隻

蕃茄 1/3個

胚芽米20g

洗淨所有食材,雞髀去皮,蕃茄切粒,然後加入120ml清水將食材煲滾(羽衣甘藍除外),水滾後慢火煲15分鐘,直至粥煲綿。然後加入羽衣甘藍煮5分鐘,加入羽衣甘藍試吓稍為撕碎,方便處理。

食物已經煮好,然後要根據bb喜愛的幼滑度打爛食物。我囝囝7個月大,仲係鐘意食幼滑嘅口感。好幸運地被選中,試用MultiQuick 9手提攪拌捧,可以輕鬆及簡單地處理食物。Braun MultiQuick 9 一盒配有不同配件, 適合不同情況使用。今次用左不鏽鋼攪拌棒直接將已煮好嘅食物攪爛。

Braun MultiQuick 9 獨有activeblade 技術,令食物可以攪得更碎更幼滑。而我最鐘意佢嘅安全鎖設計,有時忙起上黎會整到粒粒亂,用以前舊嘅手提攪拌器好容易會整損手好危險。而家MultiQuick9有嘅安全鎖設計,能夠保障BB同媽媽嘅安全!

一碗好味又幼滑,營養又豐富嘅羽衣甘藍雞髀番茄粟米芯糊仔話咁易就準備好啦。BB唔夠10分鐘就已經食完!!

大宅

2021可愛聖誕B勳章

👍🏻👍🏻

首頁

尾頁

跳至