自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

廚房電制開時發出‘滋滋聲’
我認為要通知業主,搵水電師傅檢查同維修
老公話唔洗,佢駁返啲電線換過個新面版就得,佢十幾年前讀過水電咁話喎....

佢話我唔識嘢,怪我少少事都搵業主搵水電師傅

請問大家認為點處理好.....

瑪瑙宮

艾森 發表於 20-9-19 00:12
老公話唔洗,佢駁返啲電線換過個新面 ...

梗係搵業主去處理啦,電既野,好危險的。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

珍珠宮

唔洗問掛。。。一定係搵個有牌嫁啦,始終唔係自己屋企

子爵府

mcs74 發表於 20-9-19 00:21
唔洗問掛。。。一定係搵個有牌嫁啦,始終唔係自己屋企

唔好意思...我都唔想問....
我信自己係正常人,偏偏我老公就係咁唔正常....
主要上嚟抒發一下心情.....對住佢真係暈低......

珍珠宮

艾森 發表於 20-9-19 00:24
唔好意思...我都唔想問....
我信自己係正常人,偏偏我老公就係咁唔正常....
主要上嚟抒發一下心情.....對 ...

唔係,我意思係sure搵業主搞!

講個例子比你聽,我家人檔口個雪櫃壞左,佢拍檔話佢識整,明明可以報公司搵人整,但佢話佢識覺得好簡單唔洗麻煩公司,我家人見佢咁堅持就隨佢,點知整出個大頭佛連累埋隔離果個檔口

子爵府

moonlight9198 發表於 20-9-19 00:14
梗係搵業主去處理啦,電既野,好危險的。

係呀,所以我堅持要通知業主、搵師傅整
加上係責任問題,做個負責任嘅租客,唔好亂搞業主間屋嘅電制

子爵府

mcs74 發表於 20-9-19 00:26
唔係,我意思係sure搵業主搞!

放心
我一直都好sure
我心情唔好....講到一嚿嚿...請見諒

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

嘩, 聽到之之聲, 似係某度濕咗, 而fuse唔太靈感, 非常危險, 即刻揾師來來睇, 業主租客問題, 唔好理住啦, 如業主唔整, 你即刻走人, 分分鐘漏電。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

當然找業主搞,你C6十幾年前學過,又冇牌. 萬一佢維修時出事,你地要賠俾業主.

瑪瑙宮

艾森 發表於 20-9-19 00:28

通知業主,可能業主搵師傅黎整,或可能叫你搵師傅黎整,有晒單據,到時扣租,睇下業主想點,但要快。電係好危險的。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

伯爵府

一定要處理, 我屋企都試過, 又係聽到滋滋聲, 師傅上嚟check話有短路情況, 換咗個掣就冇事.
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

男爵府

衰d講句,電有問題都話小事而唔搵業主,自把自為去整,想等到自己整時漏電,電死咗先通知業主嗎?到時真係大事喇,攪到人地層樓變左兇宅...
間屋係業主嘅,釘口釘都同人講聲啦,通知完佢唔理係另一回事。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同佢講 讀過無用,有牌先有用

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我都覺得責任問題好緊要. 自己識整又點, 之後大吉利是有咩意外, 或者其他事發生埘, 蝕底係自己.

珍珠宮

2023年兔年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

通知業主先

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

通知業主,叫業主搵人上嚟整

大宅

回覆樓主:

揾業主,危險呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

電嘅嘢一定揾業主,揾有牌嘅師傅先好整,唔好自以為事自己整, 燒咗人哋間屋就大件事。

首頁

尾頁

跳至