0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位媽媽,我BB五個月大,呢兩個禮拜個外陰固定一個位好紅。已經睇過一次醫生,醫生話好常見,唔係念珠菌嗰D,係比D尿YIP親,開咗D有ZINC藥膏,但茶咗一個禮拜都係一時紅一時唔紅。
我囡係夜晚12:00訓到日頭10:30,但反而早上起身係唔紅,總之起身之後就一路紅下好下咁。已經試過換第二隻尿片,都係好似冇咩幫助。各位媽媽有無咩方法可以幫下我呀,唔該曬。

珍珠宮

有無一濕就換片呀?呢個時期bb肌膚好敏感,要常常換片。我自己用ichiban好好用,無紅過

大宅

mcs74 發表於 20-9-21 00:01
有無一濕就換片呀?呢個時期bb肌膚好敏感,要常常換片。我自己用ichiban好好用,無紅過
...

我有呀,一濕即刻換。我都係用ichiban,一直出世用到而家。但見上網D媽咪話可能尿片唔啱,我琴晚買咗merries比佢試下、但今日都係差唔多。

珍珠宮

ninewest882 發表於 20-9-21 00:12
我有呀,一濕即刻換。我都係用ichiban,一直出世用到而家。但見上網D媽咪話可能尿片唔啱,我琴晚買咗merrie ...

咁都唔得?huggies有隻diamond不如試試?或者考慮轉用環保尿片?

飲奶奶有無問題呀?飲多d奶等佢尿多d稀d?

每次換片有無用熟水抹下?手勢要正確

別墅

ninewest882 發表於 20-9-20 23:27
各位媽媽,我BB五個月大,呢兩個禮拜個外陰固定一個位好紅。已經睇過一次醫生,醫生話好常見,唔係念珠菌嗰 ...

一係間唔中就抱佢去沖下patpat。我仔之前飲人奶屙到patpat損同紅 一直都唔好。之後就轉洗Pat pat 唔再用濕棉花抹 就好翻lu

首頁

尾頁

跳至