在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家俾啲意見我應唔應該辭職
-

-BB就三個月,明天完產假

-本身工作壓力很大,時數都很長

-自己都事業心重,工作有晉升前景

-收入不錯,辛苦了十年,以家叫做管理層

-老公因疫情收入不穩定
,但我們有一定儲蓄
,沒有短期經濟壓力

-老公開頭沒有意見
,之後比較傾向叫我辭職
,可以幫手照顧多d bb,但佢話會尊重我選擇

-前兩日同自己老細傾完我想辭職,佢offer比我繼續work from home(之前懷孕時都試過,其實係屋企工作都好長時間,壓力都冇細到)

-我自己其實對份工都去到有啲厭惡,但又怕辭咗份工做ftm,之後好難搵到
相同待遇既工

大家點睇呢?

大宅

除非你老公穩定收入,如果唔係我一定唔會辭職。

男爵府

babecat123 發表於 20-9-25 09:49
:--BB就三個月,明天完產假-本身工作壓力很大,時數都很長
-自己都 ...

呢個時勢,另一半收入又暫時唔穩定,我唔會辭職,女人做完ftm 再搵工,好大機會搵唔返以前人工,三思

瑪瑙宮

佢話尊重你抉擇, 好奇怪, 咁 ge 經濟實況會咁講.
你老公收入唔穩定, 已經無得諗做 FTM. 乜都係錢.

珍珠宮

:--BB就三個月,明天完產假-本身工作壓力很大,時數都很長
-自己都 ...
管理層都有好多工的,不過等你老公揾左再遲啦...

男爵府

對呀, 老公收入唔隱定唔好離職, 話就話暫時經濟生活上唔擔心, 但更加冇人知經濟幾時會好轉, 你老公一日未有隱定收入都唔好諗囉, 我會考慮WFH...

大宅

回覆 babecat123 的帖子

其實最難頂係去到厭惡嘅地步!不過最好忍下先,返工起碼有錢坐,係屋企係冇收入㗎

男爵府

-自己都 ...

我同你情況有啲似,年頭生完好想走,而我份工只係做左年幾,上司衰到唔係人,所以一早已經plan 左生完最多返去睇吓點一路搵工走,最尾我已經忍唔住搵到下一份而遞左信,而家ftm左幾個月,從未停過搵工,財政暫時可以,係個心未習慣ftm

我嘅建議係如果你上司都肯比你wfh, 你可以試吓一路搵工走,尤其老公財政未穩

複式洋房

-自己都 ...

E家甘既時勢緊系唔好走啦…再加上你另一半收入又唔穩定…雖然話你短時間無經濟壓力…但講真無人知道個疫情去到幾時…

大宅

SukiChan1988 發表於 20-10-13 03:59
E家甘既時勢緊系唔好走啦…再加上你另一半收入又唔穩定…雖然話你短時間無經濟壓力…但講真無人知道個疫情 ...

完全同意

首頁

尾頁

跳至