論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我呢個係斷約姐姐, 做左一陣又話唔做, 咁我要比機票錢嗎 ?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

要,單程

所以d人成日話唔請斷約有原因的 佢走咗你寫信去入境處寫衰佢,等佢攞唔到visa唔好再害人

別墅

竇漪房 發表於 20-9-28 08:28
要,單程

所以d人成日話唔請斷約有原因的 佢走咗你寫信去入境處寫衰佢,等佢攞唔到visa唔好再害 ...

有冇搞錯呀
佢自己走,又唔係我炒佢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

擔心小媽媽 發表於 20-9-28 08:36
有冇搞錯呀
佢自己走,又唔係我炒佢

佢上一張約僱主俾咗單程機票佢係未未返就去咗你度?不如打1823或勞工處問下,咁d工人兩個月斷一次,d機票錢好好賺喎!

別墅

竇漪房 發表於 20-9-28 12:18
佢上一張約僱主俾咗單程機票佢係未未返就去咗你度?不如打1823或勞工處問下,咁d工人兩個月斷一次,d機票 ...

係唔係搵到下一個就唔駛比

大宅

唔理佢有冇搵到第二張約,你卑回程機票係包埋係你個張約裡的,建議你打去勞工處問,或者搵番你個agent問下,如果唔係,你卑少左佢,分分鐘吿番你tin~到時真係得不償失!
佢唔做肯自己辭職都算好D,有D仲衰到博炒,除左買回程機票,仲要賠多一個月人工送個衰人走!我自己就係連著2個姊姊都係,一個做左半年,一個2個月,都係度博炒,逼得我炒佢

珍珠宮

擔心小媽媽 發表於 20-9-28 18:13
係唔係搵到下一個就唔駛比

唔係,你諗下你姐姐去你度斷前僱主約時,前僱主都有俾機票佢返去,不過佢應該袋袋平安

不過依家可以逗留一個月揾工只到9月30日,之後係點就暫時唔知,而且佢要向入境署申請延期的,佢一出門口你就send email,fax或者寄信過去,等佢攞唔到簽證

別墅

竇漪房 發表於 20-9-28 20:19
唔係,你諗下你姐姐去你度斷前僱主約時,前僱主都有俾機票佢返去,不過佢應該袋袋平安

不過依家可以逗留 ...

點解要佢走先send 入境處? 入境處會話收到投訴?

珍珠宮

擔心小媽媽 發表於 20-9-28 23:19
點解要佢走先send 入境處? 入境處會話收到投訴?

佢未離開你屋企即係未離職,佢未走你冇嘢同入境署講喎!佢出咗門口就可以寫花佢

首頁

尾頁

跳至