少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

囝囝距之前起中環讀幼稚園.
番到東涌番小一時.冇識到一個朋友仔.
距好似好想同大家玩.但係永遠距都唔會行出去同大家玩.新嘅同學仔.都冇個玩得埋.學校家長冇開私group.而且接放學係補習社.所以識唔到同班家長.識唔到同學.因此好困擾.求下大家比啲意見或者意見!! 感謝感恩!!

子爵府

BK Milk勳章

yukibabytim 發表於 20-10-14 23:22
囝囝距之前起中環讀幼稚園.
番到東涌番小一時.冇識到一個朋友仔.
距好似好想同大家玩.但係永遠距都唔會行出 ...

學校有冇家教會之類?睇下有冇可以識到其他家長。

我地小學每年9月/10月,會有一個家長會,班主任/科任老師會介紹嗰年課程,也會每班請一位家長做家長代表,佢會有晒全班家長的電話號碼,如有家教會活動,會負責聯絡其他家長。你睇下有冇類似活動,可以識其他家長。

洋房

ada_fung 發表於 20-10-15 20:05

我地小學每年9月/10月,會有一個家長會,班主任/科任老 ...

唔知係咪因為疫情關係.所以未見有家教會嘅動靜.
家教會.會有集體活動?

洋房

ada_fung 發表於 20-10-15 20:05

我地小學每年9月/10月,會有一個家長會,班主任/科任老 ...

非常感謝您

子爵府

BK Milk勳章

yukibabytim 發表於 20-10-17 09:49
唔知係咪因為疫情關係.所以未見有家教會嘅動靜.
家教會.會有集體活動?

我諗間間學校都有唔同。
我地家教會,一年會攪幾次活動/講座之類,另外新年有教整水仙球之類。另外有家長義工,會在(開學第一個月)午餐時間幫小一派飯,或者在圖書館堂時做小話劇等。

試下去校網了解一下有冇類似組織。

其次,小朋友也要主動D,試下叫佢先記一下坐前面同學的名字,或試下自我介紹下,識左一個後,又輪到坐後面嗰個。

首頁

尾頁

跳至