網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

幾年前,已經係大陸開左個中銀戶口,大陸支付寶都已經實名左。
最近想用人民幣找數,發覺唔得。試用大陸中銀app入去account睇,原來佢要我update 新資料,試過唔能夠上傳資料,一定要大陸鋪頭做。
而家中銀凍結左個戶口,又返唔到大陸,真係唔知點攪
而家唯用支付寶HK,用港幣比錢!

侯爵府

fitman 發表於 20-10-21 12:56
最近想用人民幣找數,發覺唔得。試用大陸中 ...

大陸ICBC半年無入錢就會被凍結,要親身到銀行解封,但而家上唔到深圳,所以都做唔到任何野,我諗其他銀行都一樣。
我只放500元左右在大陸銀行戶口內,綁好支付寶&微信就唔會理個戶口,由得佢凍結,支付寶或微信要用錢就找朋友轉比我,我會比返港幣佢
亦可以到香港找換店轉錢,但要手續費,或者好似你咁用Alipayhk付款。

大宅

中銀大灣區戶口,半年無交易會凍結戶口。

珍珠宮

imkc1127 發表於 20-10-28 21:56
中銀大灣區戶口,半年無交易會凍結戶口。

會架咩? 我開左就冇理佢啦, 係咪有細金額交易就得??

大宅

fanny590 發表於 20-10-29 10:24

開戶張紙有寫. 你有交易咪ok囉.

我用來綁京東支付買野. 唔夠min balance就轉返錢上去.

珍珠宮

imkc1127 發表於 20-10-29 15:59

唔該你, 我完全冇留意, 我開戶係用黎支付寶同微信實名咋

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

fanny590 發表於 20-10-29 10:24

係呀會架, 我上個月登入中國網銀發現有個對話盒問我, 是否資料不變要確認番, 但我入到去有好多資料要填, 入極都話我入錯, 費事理佢, 而家每次入網站要點選番暫不確認先可以操作, 煩死。好彩網購無問題咋。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你是否出左呢個對話盒呀, 如果是的話可以按右面暫不確認會用得.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

andyman 發表於 20-10-29 21:36
係呀會架, 我上個月登入中國網銀發現有個對話盒問我, 是否資料不變要確認番, 但我入到去有好多資料要填, ...

請問你點開中國網銀? 因為我開呢個戶口個時, 中銀只係教我去微信中國銀行微銀行度睇個戶口結餘, 我試過自己去中國網銀登記帳號係入唔到

翡翠宮

fanny590 發表於 20-10-30 12:17
請問你點開中國網銀? 因為我開呢個戶口個時, 中銀只係教我去微信中國銀行微銀行度睇個戶口結餘, 我試過自 ...

要在銀行開通的, 有個TOKEN比你在電腦安裝, 好似收費20-30元, 其實網銀無咩特別功能, 係做定期方便啲, 轉帳比其他大陸戶口都可用支付寶或微信攪。

珍珠宮

andyman 發表於 20-10-30 12:26
要在銀行開通的, 有個TOKEN比你在電腦安裝, 好似收費20-30元, 其實網銀無咩特別功能, 係做定期方便啲, 轉 ...

明白, 咁我只係要睇戶口幾錢, 咁係微信睇就得

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

建行會嗎? 幾年無用, 入面仲有幾萬
開左戶口後一直無返過大陸, 都有十幾年, 一直無實名過

翡翠宮

Rainy 發表於 20-10-31 00:18
建行會嗎? 幾年無用, 入面仲有幾萬
開左戶口後一直無返過大陸, 都有十幾年, 一直無實名過 ...

你有無登入建行app睇下,早一兩年係有叫過我親身去更新資料,我有去深圳建行出示回鄉證搞過。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆 lyh80115 的帖子

無呀, 依家wfh, 個u盤在公司. 等我有機會返去試下, 謝謝回覆

瑪瑙宮

大廚勳章

可能你回鄉證過咗期update返啲個人資料。。我自己係工商銀行都試過咁樣。。

不過好彩舊年同返到大陸嘅時候已經搞咗。。。所以我而家多數都用大陸支付寶綁左張大陸信用卡找數
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我每個月都會係工行,過幾十蚊人仔落微信錢包,都無問題.重有用大陸卡打下電話.

大宅

我唸我夠年期要重新登記資料,佢比個login key 都會在11月到期

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

purplechung 發表於 20-10-28 21:45
大陸ICBC半年無入錢就會被凍結,要親身到銀行解封,但而家上唔到深圳,所以都做唔到任何野,我諗其他銀行 ...

我有大陸icbc 戶口同中銀戶口,兩個戶口都超過半年無入錢同無提過錢,但無凍結喎! 會唔會你有嘢要 update ?

侯爵府

imkc1127 發表於 20-10-29 15:59

京東我用香港交通銀聯雙幣卡簽賬,免手續費及在香港用人民幣cash找數。

侯爵府

andyman 發表於 20-10-30 12:26
要在銀行開通的, 有個TOKEN比你在電腦安裝, 好似收費20-30元, 其實網銀無咩特別功能, 係做定期方便啲, 轉 ...

朋友前年在深圳ICBC開戶,而家唔駛token, 手機開通銀行apps就可以,好方便,最緊要有實名大陸電話號碼。

首頁

尾頁

跳至