1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

參加左playgroup,問過小朋友戴防疫帽得唔得,話左得先報名。突然send 過黎話強制小朋友戴口罩(1歲),唔戴唔上得堂。
點強制一個1歲小朋友戴口罩?有咩醫學原因?安排超級差!

大宅

honeybid2 發表於 20-10-22 14:49
參加左playgroup,問過小朋友戴防疫帽得唔得,話左得先報名。突然send 過黎話強制小朋友戴口罩(1歲),唔 ...

明白未夠1歲小朋友係唔肯帶,嘗試氹吓佢,慢慢就習慣。我個小朋友未夠1歲已經訓練佢帶口罩。都係保護小朋友及其他人。我哋讀荃灣嗰間,有個小朋友唔帶唔准上堂。

大宅

好多playgroup都要嫁,我地果間都係,佢狂除我狂戴,冇辦法。
其他地方都係理得你bb定大人,唔戴口罩唔比入,我都試過個仔9個月冇戴口罩唔比入餐廳。

大宅

回覆 honeybid2 的帖子

好多playgroup都要嫁,我地果間都係,佢狂除我狂戴,冇辦法。
其他地方都係理得你bb定大人,唔戴口罩唔比入,我都試過個仔9個月冇戴口罩唔比入餐廳。

男爵府

參加左playgroup,問過小朋友戴防疫帽得唔得,話左得先報名。突然send 過黎話強制小朋友戴口罩(1歲),唔 ...

可以問下hold住學費,等小朋友願意用口罩先返來學嗎?

男爵府

ASP2019 發表於 20-10-25 18:52
可以問下hold住學費,等小朋友願意用口罩先返來學嗎?

問題係問過醫生,兩歲下根本唔適合戴口罩,法例冇強制規定2歲下戴口罩同生產商冇做咁細既口罩係有原因。防疫帽其實已經足夠。作為教育機構,只係喺「恐懼」上就強加比法例嚴苛既規定,連小朋友最後學習既機會都剝奪埋。又唔係冇任何措施,都已經肯戴防疫帽,想一個一歲既小朋友有成年人既behavior 枉自稱為教育機構。

男爵府

honeybid2 發表於 20-10-26 19:51
問題係問過醫生,兩歲下根本唔適合戴口罩,法例冇強制規定2歲下戴口罩同生產商冇做咁細既口罩係有原因。防 ...

我明白啊,因為有些西方國家明文規定2歲以下不能戴口罩,如加拿大。可惜香港無此法例,街上好多人見到幼童冇口罩,也會對家長指指點點,或者訓話。

所以請樓主稍安毋躁,有時係家長比壓力教育機構(有好多家長既小朋友好乖,佢地唔會明白拒絕配戴口罩幼童家長的難處。)。

所以建議樓主問下playgroup 公司,可否遲d先來上堂(比較容易實行到)。如果對間公司極唔滿意,可以問下可否退款,直情唔讀 ,(理論上冇咁易,試下囉,冇壞),反正坊間選擇多。
Good luck

男爵府

ASP2019 發表於 20-10-26 21:28

我明白啊,因為有些西方國家明文規定2歲以下不能戴口罩, ...

爭拗一輪後,款已退。但都好失望,小朋友冇堂上,揀一百次我都寧願上堂而唔要退款。揀佢既原因係英文playgroup,可以喺我地返工嗰陣外傭陪BB 上,唔使咁悶,屋企附近英文pg 選擇唔多。對香港機構既不必要自我審查同羊群心理真係好失望。

男爵府

honeybid2 發表於 20-10-26 22:09

爭拗一輪後,款已退。但都好失望,小朋友冇堂上,揀一百 ...

算啦,這結局雖不完美,但可以退款,對你也是好事。

慢慢再搵下有咩playgroup適合小朋友吧

別墅

我在另一分校,見有一個小朋友來了2堂都唔肯戴,reception有話過要戴,但上堂都照有得上喎,原來而家要強制戴唔俾上?

男爵府

meowpi 發表於 20-10-27 00:22
我在另一分校,見有一個小朋友來了2堂都唔肯戴,reception有話過要戴,但上堂都照有得上喎,原來而家要強制戴 ...

係呀。上左幾堂都好地地相安無事,無端端喺疫情根本冇轉差既時候突然間收緊,除左恐懼之外根本搵唔到任何理據。外面既世界相反係逐步放寬緊。

男爵府

ASP2019 發表於 20-10-26 23:52
算啦,這結局雖不完美,但可以退款,對你也是好事。

慢慢再搵下有咩playgroup適合小朋友吧

多謝你既安慰 好開心有明事理既同路人而唔係全部都係道德高地聖賢....

複式洋房

我BB喺康怡CPDA上緊一歲班,番第一堂時只戴防疫帽,上堂即俾老師話下堂一定要戴番口罩,除左唔肯戴就要補堂,我都有啲不滿,覺得唔合理。不過報左十堂,唯有照去。阿仔近兩堂都係咁除口罩,我唯有一除就戴😑上完呢十堂都唔打算繼續,覺得佢哋好似趕收工咁。
我有報另一間playgroup, 冇規定BB一定要戴口罩,上堂時啲BB都可以除口罩上,所以BB都玩得好開心!

男爵府

Stepkhkh 發表於 20-10-31 21:09

我BB喺康怡CPDA上緊一歲班,番第一堂時只戴防疫帽,上堂即俾老師話下堂一定要戴番 ...

原來唔止沙田... 真係好過份。真係希望多啲家長講然後反映返俾佢地知。老實講,佢地做PG 亦都冇睇過小朋友既針咭,即係話一個冇打任何防疫針既小朋友可以上堂而冇戴口罩既小朋友唔上得堂,真心荒謬。

複式洋房

我係報TW的CDPA, 小朋友都係一入去課室就除口罩, 上左報小時都唔夠就被老師叫出去, 個刻其實好唔開心, 都明阿囡唔戴會影響到其他小朋友及家長, 不過出到去個接待姐姐話,最好ready先好尼, 咩叫ready? 小朋友覺得辛苦唔舒服緊係會除, 我報名係想小朋友尼學野, 而不是學戴口罩。最後我地都係走左, 不過PG會補返一堂。到第2個星期, 小朋友依然8成時間都除口罩同扭計, 我地決定唔上住, 而PG係唔會退錢, 只可以一年內上返, 但轉堂及課程要補錢。

男爵府

Ivy_yyy 發表於 20-11-4 11:37
我係報TW的CDPA, 小朋友都係一入去課室就除口罩, 上左報小時都唔夠就被老師叫出去, 個刻其實好唔開心, 都明 ...

我已經電郵表示不滿。如果佢地有好方法教幼兒戴口罩不如開班收生,我第一個報名。完成課程後可以再接續返上佢playgroup,一舉兩得。

侯爵府

Aliciariten 發表於 20-10-24 23:23

咁佢狂除,你狂帶,仲上唔上到課呢

首頁

尾頁

跳至