興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

朋友隻貓大肚,問我有冇興趣養一隻貓b。我一直好鍾意貓,但剛剛搬屋換左真皮梳化和床,老公驚佢抓新傢私,所以唔太想我養(但佢知我恨左好耐)... 請問如果由幼貓開始養和教,會唔會有機會令佢唔好抓傢私?有冇方法預防?

謝謝

男爵府

hashtag影視迷勳章

twllc 發表於 20-10-26 20:21
朋友隻貓大肚,問我有冇興趣養一隻貓b。我一直好鍾意貓,但剛剛搬屋換左真皮梳化和床,老公驚佢抓新傢私, ...

要不斷教佢..
屋企有2隻貓..大果隻由細到大都唔會抓梳化,細果隻岩岩接返黎果時會抓2下,每次見佢都鬧佢,之後就愈來愈小,同埋一定要有貓抓板比佢,最好係貓爬架,咁佢地就會習慣性係果度抓..

比小小心理準備你,比起抓梳化,佢地更多時係會四圍跳,電視果啲唔上牆,跌落地既機會比抓爛梳化高

男爵府

好媽媽勳章

jin9 發表於 20-10-27 19:36

要不斷教佢..

多謝,買貓抓板貓爬架都冇問題,反而你提醒我部電視... 唉,要稔清楚先得

別墅

我果隻教左好耐都仲抓梳花...

男爵府

朋友隻貓大肚,問我有冇興趣養一隻貓b。我一直好鍾意貓,但剛剛搬屋換左真皮梳化和床,老公驚佢抓新傢私, ...

我隻15 個月大,有3個貓抓板,佢都會抓歺枱木做的,我比佢抓的,因為不是貴野,見梳化底有少少抓痕,我成日係屋企一見佢抓梳化就鬧,所以佢知邊D吾抓得架!

男爵府

好媽媽勳章

多謝大家意見

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

我個隻...無抓梳化或者其他傢俱
只係抓廚房牆紙

其實睇貓貓性格

禁止訪問

男爵府

我4隻英短,從未抓過梳發或牆紙,佢哋鍾意貓瓜板多啲

大宅

其實好睇每隻貓的性格,不過喜歡同養是兩回事,要考慮清楚

子爵府

回覆樓主:

我家已過身的兩隻猫,年幼時年青力壯狂抓,教唔好 。到老咗大約十幾歲,兩隻猫猫都各自「收手」,無抓啦,嗰時先好的買張梳化坐嘆吓
呢個月剛剛揍兩隻幼猫回家,俾猫抓板,和剪勤d幫佢哋剪平指界腳甲,暫時無抓梳化。
不過,佢哋破壞力好強,彈跳活動已開始 ,我們的電視背後已威也拉住。

大宅

買貓爪板

大宅

之前我隻貓都唔抓梳化,但唔伽點解佢突然有痕係度抓,屋企本身都好多貓抓板之後上網睇 話用反光既野佢地會唔抓

結果我係梳化上面同周邊po咗膠,啫係書局個啲包書膠,不過再厚身少少個種,之後佢無再抓過

洋房

回覆 csye 的帖子

要有足夠貓抓板抓柱,等佢習慣,我之前先養兩隻,但果時吾識,買果D貓抓板平面放地下佢地根本吾中意,佢地中意立體嘅,所以佢地會抓沙發,後來有買左柱形,捉住佢地手手去教佢地抓,佢地識啊,結果,你見到佢時佢係抓柱,但佢一見你去左房佢地就抓沙發,後來生左三隻細貓,有大把玩具又有爬架,佢地無抓過沙發,養貓真係初歸新抱,落地孩兒,一開始就要準備好.

首頁

尾頁

跳至