婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

未生第二個之, 阿囡每晚都返屋企瞓, 生左之後阿囡成日話要留係99度瞓, 呢個星期己經有3晚係佢度瞓.

尋晚帶阿囡返屋企, 佢又話要係99度瞓, 我話唔得, 唔可以成日唔返屋企瞓, 跟住個囡就喊!

跟住99話, 阿B呢度唔係你屋企咩, 呢度係托兒所
黎架?

我冇出聲, 一路行出門口.
我想問"阿媽想同個囡返屋企有錯咩?"

別墅

啲99係咁架, 我囡朝早比佢揍, 夜晚我揍返, 我囡成日又坐唔定, 佢99咪成日講"我日頭成個工人睇住佢"

男爵府

same case..... 我姑9長期帶埋對仔女係我6299屋企住, 家下佢大仔要返去屯門讀K1, 佢兩兄妹完全唔肯返, 搞到姐夫好嬲, 我6299仲要好開心咁四圍同人講佢對外孫唔肯返屋企, 個樣都唔知幾咁自豪..... 仲講到姐夫迫對仔女返屋企係好唔岩添呀。顛倒是非....

我個女去親6299屋企, 到10點幾一定會嚷住走, 我62都唔知幾唔高興, 同你條問題一樣, 個女返屋企都唔岩咩??

大宅

每次我個囡話要留佢度我都好唔開心 自已一路喊住返屋企, 老公見到我喊都唔理我, 我覺得自己好孤獨

男爵府

咁你更加要同個女多d時間相處, 你女女幾大呀??

盈盈可能由細到大, 除左我返工時間外, 其餘時間都係我湊, 痴我痴到不得了, 連湊開佢既婆婆都要行埋一邊。
原帖由 bbchoi 於 09-6-4 13:20 發表
每次我個囡話要留佢度我都好唔開心 自已一路喊住返屋企, 老公見到我喊都唔理我, 我覺得自己好孤獨

大宅

我個囡2歲8個月, 除左返工時間外, 其餘時間都係我湊, 但係自從細囡出世, 比佢試過o係佢地度留夜後, 佢就唔捨得走.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原帖由 bbchoi 於 09-6-4 13:34 發表
我個囡2歲8個月, 除左返工時間外, 其餘時間都係我湊, 但係自從細囡出世, 比佢試過o係佢地度留夜後, 佢就唔捨得走.

可能你6299好縱佢地, 佢地就寧願留喺6299度囉. 如果真係咁, 你更加要堅持帶對女返屋企, 縱壞咗真係好難教番好.

男爵府

你女女同我個女差唔多大bor。

盈盈除左我去醫院生仔仔跟過婆婆訓外, 都未試過唔跟我訓, 不過個幾晚佢都喊到拆天。

或許盈盈同我訓埋同一張床....

原帖由 bbchoi 於 09-6-4 13:34 發表

大宅

係阿, 佢地好緃佢, 之前食飯食到入房, 最近先比我糾正到.

男爵府

唔怪得啦.... 婆婆佢地唔會太緃盈盈架, 所以可能咁樣對盈盈黎講, 同返自己屋企都無分別啦!

食飯食得入房, 呢個習慣真係唔好。

原帖由 bbchoi 於 09-6-4 13:50 發表
係阿, 佢地好緃佢, 之前食飯食到入房, 最近先比我糾正到.

伯爵府

原帖由 bbchoi 於 09-6-4 13:50 發表

They use this method to get your daughter to stay with them.

別墅

樓主唔好太唔開心, 囡囡仲細未識野, 慢慢教返佢一定要返屋企瞓就OKAY喇

相信佢係嫲嫲度瞓一定好FREE, 所以先咁鍾意留係嫲嫲度, 你E家要堅持, 無論如何唔好再俾佢係嫲嫲度瞓, 點CRY都唔可以, 返到屋企再解釋俾佢聽WHY返佢一定要返屋企瞓, 不過就要預咗同佢糾纏一段時間LOR

大宅

而家最難攪係99, 佢一句"呢度唔係你屋企咩, 呢度係托兒所", 咁我點應佢?

男爵府

原帖由 bbchoi 於 09-6-4 15:06 發表
而家最難攪係99, 佢一句"呢度唔係你屋企咩, 呢度係托兒所", 咁我點應佢?
比著我, 我會同99講:我唔係當99你呢到係托兒所, 但係屋企只有一個就係我地既屋企。

每一次盈盈係62屋企嚷住要返屋企時, 62都會講句「呢到咪你屋企囉」盈盈唔會啋佢, 跟住我會講句「呢到係爺爺屋企」我62唔鐘意都係咁講架啦!

男爵府

你一定要湊返女女.我就係因工作日夜顛倒.到返正常工要湊返個女.放學就99湊.放工湊走女女.用左成年時間.至話唔喊.個時99湊到又係一走就喊.又要聽99 D閑話.條氣頂到上心口

公爵府

畀面勳章

點解D老人家成日當左個孫係佢地KA,我地先係好辛苦咁生佢出黎既MAMI 呀!

唔該唔好同我地爭LA

大宅

尋晚個囡又肯跟我返企喎

尋晚62話我個囡同佢講 bye bye 工人, 嘩, 佢地以為係我教佢啦, 今次用漂白水洗都唔清

99話佢咁細個冇人教點識講

出左門口, c6問阿囡邊個教你講bye bye 工人, 我即刻同佢講, 你唔使問啦, 我從來無教佢講過.

自已老婆都唔信, 我對佢完全死心

伯爵府

原帖由 bbchoi 於 09-6-5 10:36 發表
尋晚個囡又肯跟我返企喎

尋晚62話我個囡同佢講 bye bye 工人, 嘩, 佢地以為係我教佢啦, 今次用漂白水洗都唔清

出左門口, c6問阿囡邊個教你講bye bye 工人, 我即刻同佢講, 你唔 ...

sorry, 俾著係我, 都會覺得係你教.
咁你當時有無即刻問囡囡邊個教你, 有無教訓囡囡唔可以咁講, 同叫佢SAY SORRY呀??

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 bbchoi 於 09-6-5 10:36 發表
尋晚個囡又肯跟我返企喎

出左門口, c6問阿囡邊個教你講bye bye 工人, 我即刻同佢講, 你唔 ...

我個女夠試過係電話同佢嫲嫲講,媽媽唔比我去你屋企(係我老公同我講返)
當然啦,佢緊係話,佢咁細個,冇人教佢佢唔會咁
但我真係真係冇咁講過
不過我都費事理,我老公就同我奶奶解釋一返

大宅

我即刻好嚴肅問個囡邊個教你ga, 佢冇出聲, 我話唔可以咁講ga

首頁

尾頁

跳至