1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿B 20個月仲未肯開口講野,廣華醫生叫我帶阿B去智力測試中心,我打左下葵涌果間,姑娘約我11.16號自己上去交資料,我想請教下有無家長帶BB去過呢D智力測試中心?第一次我自己一個上去交資料,咁幾時可以帶BB去測試呀,喺唔喺都系要排隊呀?等好耐果D。有無人可以幫到我呀

子爵府

之前健康院檢查時,姑娘點講?BB未識講野,咁佢識聽指令?大肌小肌發展無問題?政府排期係比較耐,如果急同負擔到費用,私人機構會快好多

複式洋房

CCHINGC 發表於 20-11-1 00:04
之前健康院檢查時,姑娘點講?BB未識講野,咁佢識聽指令?大肌小肌發展無問題?政府排期係比較耐,如果急同 ...

佢咩都識,就系唔識講野,成日伊伊啊啊想講又講唔出。。聼指令ok,對視OK,健康院姑娘話唔急,叫2歲再去!但系因為佢35+2早産,一直跟開廣華新生兒科復诊,見姑娘果日佢好早醒,想訓覺脾氣好差,姑娘玩具唔俾佢玩,佢系度爆喊,加上唔講野,姑娘叫我帶佢去智力測試中心!我可能平時經常俾粥佢識,好少食硬既食物,宜家連白飯都吞唔入口!所以缺乏鍛煉口肌!

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

夢玲陳 發表於 20-11-1 23:50
佢咩都識,就系唔識講野,成日伊伊啊啊想講又講唔出。。聼指令ok,對視OK,健康院姑娘話唔急,叫2歲再去! ...
20 個月大重未訓練到口肌
真係好大問題喎

大宅

夢玲陳 發表於 20-11-1 23:50
佢咩都識,就系唔識講野,成日伊伊啊啊想講又講唔出。。聼指令ok,對視OK,健康院姑娘話唔急,叫2歲再去! ...

可以平日用bb餅/星星餅等小食當訓練做過渡,如果直接由粥轉飯,小朋友可能適應唔到

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至