論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

由於疫情返唔到菲律賓,姐姐話可唔可以喺香港放咗個14日?佢唔會返黎屋企瞓。保險有無問題呢?謝謝

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

大假同休息日/勞工假一樣
放假可留港 但不可外宿

男爵府

回覆 Poyau 的帖子

謝謝

琥珀宮

Poyau 發表於 20-11-9 14:44
大假同休息日/勞工假一樣
放假可留港 但不可外宿

即工人若在香港放產假,法例上也一定要留在僱主家?

寶石宮

2023年兔年勳章

木土土 發表於 20-11-10 11:28
即工人若在香港放產假,法例上也一定要留在僱主家?

產假外宿要申請 無豁免就要留僱主家

https://m.mingpao.com/ins/港聞/article/20191030/s00001/1572426192139/產女後申休假外宿陪女兒被拒-外傭稱侵行動自由提司法覆核

琥珀宮

Poyau 發表於 20-11-10 16:33
產假外宿要申請 無豁免就要留僱主家

https://m.mingpao.com/ins/港聞/article/20191030/s00001/157242619 ...

勞工處有權豁免相關留宿規定。
文中話處方基於僱主及僱員之間沒有共識終拒絕豁免。
若雙方同意,可能年假也可有機會申請到豁免。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

hidingdong 發表於 20-11-7 07:07
由於疫情返唔到菲律賓,姐姐話可唔可以喺香港放咗個14日?佢唔會返黎屋企瞓。保險有無問題呢?謝謝 ...

放假都要管? 唔駛嘛!
放下自在

大宅

請問而家續約是一樣續2年?可以唔出境?

男爵府

回覆 cattz288 的帖子

我是問保險有無問題, 不是話比唔比的問題.

男爵府

回覆 Fion9393 的帖子

我姐姐續左約兩年, 佢係無出境的

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Fion9393 發表於 20-11-14 10:07
請問而家續約是一樣續2年?可以唔出境?

如無回鄉, 續約時會延期放假, 續一年
放下自在

男爵府

我姐姐選擇延期放假, 佢自己都唔敢返去

象牙宮

hidingdong 發表於 20-11-14 11:04

我姐姐選擇延期放假, 佢自己都唔敢返去

係得呢個選擇囉, 到期再extend
放下自在

首頁

尾頁

跳至