自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

侯爵府

因為A經常食飯唔俾錢,加上之前暴動疫情,一次都無一齊出過去。

最近A出聲話好耐無見,約出來見吓,食餐飯,於是原班人馬三條中女出去食飯。

狗改不了吃屎,A仔女都大了,無仔女出來,無得扮嘢執餐具,但A亦不改其蹭吃蹭喝,還好自然地叫多份打包回家,及豆零都唔俾

你話俾,我話唔洗,我請你一回事,你老馮唔俾又係另一件事。

呢位少奶奶呢幾年越有錢越厚面皮。

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20439854

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章

直接計數叫佢俾幾錢咪得囉

伯爵府

可憐人必有可恨之處

伯爵府

回覆樓主:

畀錢嘅時候直接講,除返每人幾多錢咪得囉,
如果明知佢一直都係黑歷史,我唔會再同佢食飯囉
如果你應約出得去,都預咗佢唔畀㗎啦

侯爵府

恩庭寶貝 發表於 20-11-7 16:52
你明知佢係咁,你仲同佢出黎食飯,佢呢啲人面皮幾丈厚,做慣乞兒,又點會識自動自覺比錢呀!
...

應該都有兩年無見,今次又唔帶仔女,鬼知佢咁厚面皮咩

我一走就打俾老公,話佢又係咁,識咗咁多年,次次食飯都係咁,唔係請唔起你食飯,但點解要請你?又無特別原因,我又無要你請我,大家朋友AA唔好咩

三個中女,家境最好係佢,我哋唔佔佢便宜,我都唔想佢佔我便宜

最尾飯錢我和另一朋友B平分俾咗,另B想搵我夾錢做生意,我同老公都同意,但我同老公都話如A想夾,一定唔會入股,見微知著
8-)

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

比完錢唔走住即除人頭,講今晚每人幾多錢。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

二小姐 發表於 20-11-7 16:48
因為A經常食飯唔俾錢,加上之前暴動疫情,一次都無一齊出過去。

最近A出聲話好耐無見,約出來見吓,食餐飯 ...
咁你有無直接同佢講,佢要俾食飯錢? 定係未埋單就借尿盾走左?

侯爵府

kiuzoe 發表於 20-11-7 16:57
畀錢嘅時候直接講,除返每人幾多錢咪得囉,
如果明知佢一直都係黑歷史,我唔會再同佢食飯囉
如果你應約出得去, ...

無預佢唔俾㗎,係朋友B的生日飯,電話講咗一人一半

其實我之前單獨請咗B食過一次生日飯,B見A又唔俾,B自己主動俾返一半我

我同B已討厭佢嗰啲「食飯走數」的咀臉,大家對A都係「無下次」嘅心態

唔知點解變成咁
8-)

男爵府

我識班女性朋友,十幾歲識到依家大家成年人,次次出嚟食飯唔俾錢,仲要閹尖呢樣唔食果樣先食 ! 其中兩個女性朋友,每次都係唔俾錢,無論一大班人出嚟都係,但最弊佢哋搵錢仲多過我哋好多 !

其中一個早年結婚派帖,約一般食店順便向約十個朋友派帖,食完諗住個女性朋友兩公婆請客,點知佢出聲叫 AA 制 !
唯一方法就係,下次再約就搵藉口唔出啦 !

翡翠宮

二小姐 發表於 20-11-7 16:48

最近A出聲話好耐無見,約出來見吓,食餐飯 ...

你寵壞了佢.某程度自己亦要負責.仲肯出席

大宅

回覆樓主:

其實我唔明,樓主話佢多年都係咁,但你地又繼續接受同佢食,佢如果要改就唔會等到今時今日啦,你地繼續同佢食,某程度上係接受佢呢d行為,亦係縱容緊佢!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

二小姐 發表於 20-11-7 17:03
無預佢唔俾㗎,係朋友B的生日飯,電話講咗一人一半

其實我之前單獨請咗B食過一次生日飯,B見A又唔俾,B自 ...

狠心啲埋單嗰陣分單
總有離別的時候

男爵府

我有個朋友又係咁,因為住得近經常借野唔還,一家四口出黎食飯(老婆帶兩個小朋友走先),計數時竟然話無帶銀包?跟住話第二日比,當然無左回事,我哋同行有個朋友知佢係咁,當眾話幫你裝個PayMe/FPS,佢唔出聲,過左一星期,我直接話上次未收錢,今晚我幾點你樓下收,佢先肯比,我哋自此之後有局都唔搵佢

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

A 有啲咩魅力令到你咁欲罷不能?

痴飲痴食都還想 keep 住同佢做朋友?

大宅

其實唔明喎,你只係等佢自動俾,其實點解唔出聲?出到聲話每人$250,唔通佢拒絕?

侯爵府

PANCO 發表於 20-11-7 16:59
比完錢唔走住即除人頭,講今晚每人幾多錢。

試過啦,咪係餐廳死磨難磨,我忍得住嘅,但B忍唔住話「呢餐我請你啦」

之後A咪笑晒話「邊好意思呀又你請,成日都你請」

我做衰人話,唔好啦大家朋友大家都有負擔,AA啦,之後話無現金又話唔可以手機俾錢

卒之出門口夾佢去㩒錢

食飯次次唔計佢仔女嗰份,試過有朋友計佢仔女嗰份,話人哋根根計較,我答佢唔緊要啦,又唔係次次計你仔女,好似我同B咁,次次都唔計你仔女甚至無計你,到時叫你仔女食多啲囉

大伙去旅行,計佢仔女食飯及門票錢,都黑全程面

如果不是B仁慈,我再寸啲,咀再賤啲都得
8-)

子爵府

食飯呢家野,第一次我可以請,第二次我可以請,第三次都係我請就冇再有下次啦,朋友之間吾應該係甘的!

男爵府

通常你覺得佢環境係最好都係扮,有可能佢已經離咗婚,成為單親媽媽拎緊綜援,生活好緊拙你唔清楚 ! 但呢種人通常,都好中意扮嘢唔衰得,所以出襯嚟臉皮厚成日唔俾錢,加上你都有遷就慣佢,而且埋單時你連嘗試出聲夾番都冇,咁都冇辦法!

侯爵府

greenpea 發表於 20-11-7 17:08
A 有啲咩魅力令到你咁欲罷不能?

痴飲痴食都還想 keep 住同佢做朋友?

咁耐無見又係生日飯,鬼知佢仲係咁咩,當見多次鬼
8-)

首頁
12345...13

尾頁

跳至