自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

白毛毛 發表於 20-11-10 09:54
我無小朋友,實在無得分享比幾錢小朋友或點比先係對。
作為一個實實在在的外人,我只感到問題其實係信任。 ...

雖然你話你冇小朋友,但我覺得你講得好啱,有好多野都係要比小朋友從日常生活中的經歷中去學習去成長,好過家長千言萬語日夜囉嗦......

我有親戚從小朋友細細個一年級已經一次俾晒成個月嘅零用錢,就係要訓練佢理財,佢如果月尾唔夠洗就要自己負責返,個小朋友大個左理財真係好叻,重處理每一樣野都好有分寸....

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

天貓 發表於 20-11-10 10:45
雖然你話你冇小朋友,但我覺得你講得好啱,有好多野都係要比小朋友從日常生活中的經歷中去學習去成長,好 ...

同意﹗ 我都係咁教仔女﹗而家佢地既理財能力都好好﹗使錢亦好有分寸,我完全放心。

而家細路好聰明,13歲都可以知好多野、識好多野既。唔好假設佢地唔識管理好自己、唔識管理好自己既理能力先。

就似我仔女升中時,畀錢佢地買新書,反而係佢地識去買二手書。
本來我好憎二手書既,我唔鍾意睇人地劃花晒既書,覺得會無咁有心機讀。但佢地上網揾版畀我睇,二手書都有好新既,有時又响學校同師姐師兄買下,大家互利下,一舉兩得喎。

而且佢地想買咩野,都會四圍格價,格價能力高過我添﹗

所以唔好睇小自己仔女,佢地有無限可能既,當然,真係要睇父母對佢地有幾了解、有幾信任同埋有幾放手喇﹗

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

mavismolly 發表於 20-11-9 20:01
各位可以慳番d 留言 樓主聽到唔同聲音就話呢到變左 只focus 係d 人 唔知可以有幾千增值額同搭的士用八達通 ...
如果樓主係來自普通家庭,更加要小心教小朋友理財態度。太過輕易比錢,不知賺錢辛苦,將來係下一代自己受苦返。
就算有錢人,都不代表可以亂洗錢。電視太誇張有錢人用錢態度。

珍珠宮

my005 發表於 20-11-10 11:12
同意﹗ 我都係咁教仔女﹗而家佢地既理財能力都好好﹗使錢亦好有分寸,我完全放心。

而家細路好聰明,13歲 ...

你嘅仔女好乖枉,俾錢佢都識買二手書用....

我小朋友三年級已經俾佢跟學校去大陸旅行,佢買嘢都要同啲小販講價,知人哋會當佢哋係水魚,係個班主任話返俾我聽,我都覺得好好笑

其實從小朋友細個就要開始比佢哋喺日常生活中學習,不過有時係BK講出嚟,就好小事都上咗報....

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

天貓 發表於 20-11-10 11:19

你嘅仔女好乖枉,俾錢佢都識買二手書用....

所以真係唔好假設仔女咩都唔識咁,佢地都可以識好多野架﹗

而最重要係家長要多了解自己仔女既性格,因材施教嘛,點可一概而論呢,又唔知人地係點既,似乎假設太多喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

my005 發表於 20-11-10 11:26
所以真係唔好假設仔女咩都唔識咁,佢地都可以識好多野架﹗

而最重要係家長要多了解自己仔女既性格,因材 ...

你講得啱,其實真係冇人比自己父母更加了解自己仔女,一個方法冇可能啱晒所有嘅人,都係因材施教

禁止訪問

珊瑚宮

天貓 發表於 20-11-10 11:30
你講得啱,其實真係冇人比自己父母更加了解自己仔女,一個方法冇可能啱晒所有嘅人,都係因材施教
...

我都從仔女生長當中學習,我都唔敢話我自己係啱晒既。

人生,大家都在學習中嘛。

珍珠宮

my005 發表於 20-11-10 11:34
我都從仔女生長當中學習,我都唔敢話我自己係啱晒既。

人生,大家都在學習中嘛。

啱呀,其實人生每一個階段都學緊唔同嘅嘢,包括為人父母都係努力學習中

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

已經上了晴報.....
就黎冇人敢在bk開post, 啲記者成日將bk啲post 搬上報,上埋fb。

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2798891/?ref=fb
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

其實無須入咁多錢比佢
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

剛剛Made in HK李志剛又將你依個case在收音機做成廣播劇

首頁

尾頁

跳至