自由講場

跳至

首頁
45678...23

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

財不可露眼,同學見八達通咁多餘額實係有錢仔,呀仔又唔 say no, 就會打佢主意,要教識呀仔理財。

水晶宮

tahnee 發表於 20-11-8 10:54
入八達通都入$2000,的士代步好出奇咩

好奇樓主住邊要2千蚊的士錢先到

男爵府

BK Milk勳章

激烈的海狗 發表於 20-11-8 09:24
狗仔(大仔)八達通一直keep住約2千蚊餘額for佢放學食飯用, 我前晚c food痕攞佢張八達通用手提do 下睇佢消 ...

而家搭的士收八之達通好common?10 部有無1部?

瑪瑙宮

狗仔(大仔)八達通一直keep住約2千蚊餘額for佢放學食飯用, 我前晚c food痕攞佢張八達通用手提do 下睇佢消 ...

入咁多唔見左咪仲惨

大宅

我睇到o 晒嘴
有問題想問 你係會keep 住阿仔有二千係八達通? 定係一個月嘅零用?
佢用完你又幫佢增值? 就當你本身係有錢唔志在 但對阿仔嘅理財概念絕對係唔好 買書都買600 耐唔使咋下話
你話阿仔幫兩個同學拍 連你阿仔食個lunch 3條友夾埋400 13 歲 會唔會豪左少少

珍珠宮

ychan^ 發表於 20-11-8 11:08
成長必經階段。
我大仔畢業grad dinner學會攪手,要學生報名和比錢,有幾個同學話而家無錢唔比住,到食當 ...

你仔啲同學都幾衰,我仔都大學,見到你個post其實都有啲驚佢識唔識應付呢啲咁衰嘅人,有時真係好人難做....

abirdma    發表於 20-11-9 09:49

侯爵府

陪月勳章

星期五食lunch借咗錢,咁正常要還都要等星期一返學先還到啦。

星期六日你覺得你個仔啲同學點還錢俾你個仔喎,真係好似大人咁可以PayMe轉數快支付寶咩。

等埋星期一甚至星期二,同學真係無還先至想方法。

講真你哋日日去得高消費,食個lunch又一佰,日日返學隨時袋住二千係身,返學都的士出入,照正常幾百蚊唔係應該係你地眼中閒錢咩。

其實出post都唔知你係想表達有人借錢唔還,定係想表達自己個仔日日袋住$2000好閒。

珍珠宮

hennyyoyo 發表於 20-11-8 09:36
你有無仔女?

佢都唔正常,直接無視佢啦

珍珠宮

虎到金來勳章

LokYauYau 發表於 20-11-8 11:03

係,只要大家都有装app, 手機又有NFC功能

明白,thx

珍珠宮

的士都未必架架收八達通,一星期俾一次錢好D law

如果車費貴,三至五百八達通,加二百現金都差不多啦

珍珠宮

相信呢個情況並非第一次,你問你仔之前幫同學比錢時同學之後有冇比返佢,咁你心裡都有個底

珍珠宮

唔好理佢,唔會俾多錢佢,果$400佢自己出,當借錢

等佢睇清楚d 人

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

問亞仔, 想唔想同學還錢? (可能)亞仔一時豪爽話請同學仔食飯, 如果你要追數, 亞仔會好無面.

等亞仔自己處理, 如果追唔返, 亞仔笫日就會知道, 幫人拍咭係收唔返錢的, 比你講100句都有效.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

天貓 發表於 20-11-8 11:23
你仔啲同學都幾衰,我仔都大學,見到你個post其實都有啲驚佢識唔識應付呢啲咁衰嘅人,有時真係好人難做... ...

讀大學都唔識,遲早俾人呃一大筆錢

侯爵府

我唔會比個小朋友八達通有咁錢,每次只增值$100!每3日增值一次!

333s    發表於 20-11-8 11:41

子爵府

回覆樓主:

入二千蚊太多了

象牙宮

keep住約2千蚊餘額for佢放學食飯用。太多了吧?
每星期一次。每月一次。

我事先會告佢, 同學借, 你要追。如唔还, 我不會再給你。

我對工人, 子女一律。 人人要對自己負責。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

2000太多喇掛 咁樣會令佢地冇咩理財觀念

伯爵府

szesze_lam 發表於 20-11-8 09:48
咁咪另外再俾囉,根本唔應該俾咁多錢佢揸係手,有需要再問父母攞, 冇咩問題呀
...

係囉,呢啲要買應該另外拎錢買。而且學校通常都會一早通知要,咁點解咁急要放學即刻買。

首頁
45678...23

尾頁

跳至