自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

廿年來也是用煤氣寶煮飯,因為當年入伙發展商送,之後壞機換也是換煤氣寶,因為廚房沒有合適位放電飯煲。
就嚟搬屋,會重新規劃廚房櫃及電器位置,打算會買電飯煲,但係現在很多很多電飯煲種類,有啲老鼠拉龜冇定埋手,唔知應該點樣去選擇,可否指點一下。我平日家人飯量每餐約四碗,假期可能需要六至七碗。

子爵府

回覆樓主:

iH好多款 如Panasonic, 東芝

侯爵府

bbasco 發表於 20-11-15 03:00
iH好多款 如Panasonic, 東芝

傳統電飯煲丶西施煲⋯⋯金蛋電飯煲,其實各有乜特式(優劣)?

水晶宮

sunshine0613 發表於 20-11-14 15:47
廿年來也是用煤氣寶煮飯,因為當年入伙發展商送,之後壞機換也是換煤氣寶,因為廚房沒有合適位放電飯煲。
...
視乎你是否高要求。我本人用最傳統簡單panasonif飯煲,用十多廿年都沒壞,又簡單,一按製,熟左跳製。舊式款沒保溫功能。新款有。我覺得單一功能最好,不用煩咁多野。人越老越不想煩太多去適應新功能。
我老公試過買過一個多功能其他牌子,按來啲按去,個掣面係平面,好快督穿層膠。而且好快用不到。仲要貴過Panasonic.

珍珠宮

sunshine0613 發表於 20-11-15 09:46

但求食得飽就算,就選傳統/西施煲。

如果對飯既口感,或者會煮糙米/紅米既話,選智能/IH電飯煲。

珍珠宮

減齡達人勳章

Astra00 發表於 20-11-15 09:54
視乎你是否高要求。我本人用最傳統簡單panasonif飯煲,用十多廿年都沒壞,又簡單,一按製,熟左跳製。舊式 ...

同意你所講。

用咗咁多年電器, 已發現「多功能」其實只是氹人比多d錢的營商技巧, 一件電器通常用來用去只係用一個功能, 其他都是多餘的。

Astra00    發表於 20-11-15 17:46

侯爵府

視乎你是否高要求。我本人用最傳統簡單panasonif飯煲,用十多廿年都沒壞,又簡單,一按製,熟左跳製。舊式 ...

要保溫功能,因為我有時OT, 食第二輪,囡有時補習會晚回,間唔中四人分三輪吃。即係唔使study 傳統及西施電飯煲。

男爵府

其實飯煲唔嗮太複雜,同埋我都唔係好相信個啲減糖功能。我飯煲淨係有個預約功能,方便有時煮粥朝早食。之前用P牌,但內膽好易花。現在轉用東芝,暫時大半年覺得OK,飯煲都係1000蚊度。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

我至愛p牌西施煲,幾百蚊有排用,sales叫我洗米要另外用大碗洗,但我同工人姐姐都冇理,內膽用耐咗花咗都可以配返.
不過疫情期間我老公換咗個P牌 IH, 4人size 特價咗都接近$4000,我其實唔太食得出d飯同以前西施煲有乜分別.
兩款嘅煲飯時間差不多,大概50分鐘

水晶宮

popocat 發表於 20-11-15 14:01
我至愛p牌西施煲,幾百蚊有排用,sales叫我洗米要另外用大碗洗,但我同工人姐姐都冇理,內膽用耐咗花咗都可 ...
真心,飯煲一千元內極限。我不捨得四千元一個飯煲。

象牙宮

用左咁多年煤氣有煮飯寶,
只係用過一次煮飯,
覺得d米未熟就跳制要再煮,
可能唔太識用掛,
如果只煮白米應該普通電飯煲就得。

象牙宮

popocat 發表於 20-11-15 14:01
我至愛p牌西施煲,幾百蚊有排用,sales叫我洗米要另外用大碗洗,但我同工人姐姐都冇理,內膽用耐咗花咗都可 ...
記得有年岩出呢隻飯煲係日本機場有試食,
我地同朋友覺得d飯好好食好香,
個個都想買當時好貴下,
跟住老公話返香港又唔係用日本米及日本水,
效果可能完全唔同,我地就無買。

侯爵府

mercurycc 發表於 20-11-15 17:59
只係用過一次煮飯,

煤氣煮飯寶:開火時「中火」,著之後轉細火。
最初幾次用中大火,試過生飯

mercurycc    發表於 20-11-17 08:53

子爵府

sunshine0613 發表於 20-11-15 09:46

你要保溫買個新款點, 保幾耐溫個底都唔會唔食得, 我自己由普通Panasonic 飯煲轉用東芝ih , 因為c6食飯有要求, 食珍珠米, 珍珠米都選左好幾隻先選定, 第一次煮已經有分別, 買時都睇左好多款, 韓國c字頭聽聞都好好, 但我覺得太重, 最後選東芝ih 因為價錢千零蚊, 煲係西施唔怕花, 除左整蛋糕麻麻, 其他都ok

男爵府

不論平貴,最緊要名牌,PANASONIC、RANSONIC、PHILIPS、SHARP、SAMSUNG、LG,有品牌就算入門便宜型號,質量都唔會太差。

其次 GOOWAY、美的,都唔好買其他冇乜聽過雜品牌,因雜品牌飯鍋金屬物質傳導差、煲底防黐底塗層差,及熱力控制亦都差,煲飯惠熟口感、及飯味都有影響,亦會導致燶底,容易導致底部過熱致電線溶解,易生火警 !

男爵府

你會唔會唔記得呀? 你講緊係咪玻璃蓋面果種? 果種最傳統電飯煲,一煲好跳制光亮黃燈、轉微弱黃燈並一直維持,其實已經係保溫緊 !

水晶宮

mercurycc 發表於 20-11-15 17:59
只係用過一次煮飯,
題外話,我覺得自從多左樓係開放式廚房後,好多改用電磁爐。樓主反而可考慮取消媒氣改用電爐。煤氣月月收檢查費差唔多廿元,少數怕長計,又驚危險。我家父母我地都改晒用電磁爐。安全好多。

水晶宮

smart_lam 發表於 20-11-17 00:08
你會唔會唔記得呀? 你講緊係咪玻璃蓋面果種? 果種最傳統電飯煲,一煲好跳制光亮黃燈、轉微弱黃燈並一直維 ...
係,係呢種。我不知咁係保溫狀態。謝告知。我哋通常飯煲跳掣就隔一陣熄機。沒點留意。因它沒特別一個位叫warm,我以為沒保溫。

侯爵府

bbasco 發表於 20-11-16 23:42
你要保溫買個新款點, 保幾耐溫個底都唔會唔食得, 我自己由普通Panasonic 飯煲轉用東芝ih , 因為c6食飯有 ...

多謝你詳細分享經驗,我囡喜歡食飯,會參考研究。

侯爵府

smart_lam 發表於 20-11-16 23:50
不論平貴,最緊要名牌,PANASONIC、RANSONIC、PHILIPS、SHARP、SAMSUNG、LG,有品牌就算入門便宜型號,質量 ...

收到,謝謝(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至