自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BK Milk勳章

seaman1982 發表於 20-11-19 17:12
當然得。
我老豆細時係學霸。但遇上文革,冇書讀走去耕田,大左之後自學英文俄文,佢仲買卡式帶學㗎。佢係 ...

好勁呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

自學Spanish 已經2年,雖然唔流利,但有時都可以用Spanish 問老公嘢,簡單Spanish children book 都明6-7成,我都好滿意了,畢竟三十幾歲仲學到少少算係咁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Charlotte_mom 發表於 20-11-19 19:35
我爸好堅,十幾歲自己搬出嚟搵食 (細個讀過幾年所謂小學識ABC咁)
自學英文自學到一個人去行船,一個人搭 ...

我媽都係!讀到小學, 不過跟我婆做西人高官住家工, 跟佢d小朋友學英文, 過左咁多年, 仲記得d會話, 同我工人傾計架
放下自在

伯爵府

自學倉頡,仲有自學烹飪、烘焙,
自學化妝,
自學踩單車,
呢D算唔算?

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

自學緊韓文,暫時小部份睇及聽得明,希望自學多一排,可以聽得明大部份,同講到

大宅

回覆 littlecar 的帖子

以前個社會大把人自學, 當中有唔少都成功

唔知仲有無人記得 "零格瘋"

禁止訪問

伯爵府

大將軍 發表於 20-11-19 16:36
我學咗三年,每星期上堂,冇乜成績
今次用app 學,每日10分鐘,又試下得唔得
請問邊個App? 我女想自學

伯爵府

回覆樓主:

我媽咪冇讀過書,自學識字

年青時自學打算盤,佢用算盤計數快過我用calculator

珍珠宮

babyf 發表於 20-11-19 18:26
因為唔鍾意上課,但工作上又要做好多統計report, 所以自學咗excel,自學的程式幫咗我好多。
...

excel 我都係自學,都可以寫一d 程式

伯爵府

親子王國15週年勳章

厚多士 發表於 20-11-20 01:18
請問邊個App? 我女想自學

我用duolingo 有兩星期試用
之後要比錢除廣告

有好多其他語言

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

以前有個師弟好鍾意玩電玩,當時最興就係日本電玩遊戲,佢因為要玩所以自學日文,學下學下做埋電玩開發,成日過日本開會,對答同讀寫都好流利。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

自學手工皂,上過2堂基本,打後就識整不同款式皂,這樣算嗎?

護膚品,專for 手和boby, 上網自學加自己專研。

烹飪,上you tube 學,西式,中式,甜品

這些算自學嗎?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cattz288 發表於 20-11-19 23:41
我媽都係!讀到小學, 不過跟我婆做西人高官住家工, 跟佢d小朋友學英文, 過左咁多年, 仲記得d會話, 同我工 ...

對住佢地,覺得自己好懶惰

侯爵府

幾個朋友自學日文 學識左

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Charlotte_mom 發表於 20-11-20 10:44
對住佢地,覺得自己好懶惰

佢有時聽到個唔識既字都會點問我點解! 真係學到老
放下自在

子爵府

losttoa 發表於 20-11-19 16:32
我姑婆係一個文盲,來到香港愛上跑馬仔,從此自學,最後識左中文

我同人講好多人都以為係笑話,但 ...

同樓有位泰國婆婆,又係自學中文字,遇到唔識既字,就多抄寫落簿仔,問保安點讀點解,令人佩服。

象牙宮

20162016 發表於 20-11-19 23:34
你上次話車袋,最後揀啱心水布未呀

買左啦…袋都車左幾個了!研究緊另一款袋,挑戰下車唔車到,因為塊布有d厚

水晶宮

無話可說 發表於 20-11-20 11:04
買左啦…袋都車左幾個了!研究緊另一款袋,挑戰下車唔車到,因為塊布有d厚
...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

大家引到我揾野自學

學寫字!

首頁

尾頁

跳至