自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

fmc 發表於 20-11-21 11:38
你覺得你醫生手勢好嗎
暫時都覺得 ok, 做左倒模,戴左1個月都慣。 醫生活戴幾個月就得, 但每人情況吾同,難作準。 我之前都有睇過矯齒科醫生,佢話吾嚴重。

別墅

Tabo63 發表於 20-11-21 09:00
我仔似你女 case, 吾太嚴重。13歲,之前睇過話等佢換左恆牙再睇。 剛整左牙模,每星期較緊,攞上面棚前牙 ...

請問可否PM醫生電話俾我,thanks!

伯爵府

木土土 發表於 20-11-21 08:39

你覺得牙科保健五年級咁大先發現你女倒及,但你知道後無即 ...

「倒及」就算醫生唔講,家長都應該睇到啦....

五年級牙醫講咗,都要拖兩年先去搞...
同埋樓主女依起牙,上下牙掂唔到,都應該唔係輕微倒及。

倒及會影響咬合同咀嚼。
如果倒及嚴重唔可以只單靠「cool 牙」搞掂,要做手術。呢個已經唔係怕唔怕痛咁簡單。

利申,初中時cool過牙,痛就實有,但係值得嘅。廿幾年三十年前,只係牙齒唔整齊,無倒及哨牙,用咗兩萬幾三萬。

珍珠宮

吉茄 發表於 20-11-21 08:54
牙科保健話你個女五年級有倒及
之後你有冇search倒及既資料?
如果有無可能等到中一仲未睇過矯齒專科:ques ...

無言!牙科講唔信,信自己感覺

我係倒及牙,以前細個屋企唔會理,到我大個都想去整,因為一笑就唔好睇,所以由細到大唔鍾意笑。
到大個,我身邊朋友話唔覺得我有問題,都唔太覺眼,我自己都有少少怕辛苦,因為成年後去整困難啲,所以最後無整。
但就變成我一直唔太滿意自己嘅地方。影親相都要諗下點笑會好睇啲。
家長真係要幫幫小朋友,牙齒生得唔好,會影響自信。

琥珀宮

anniellm 發表於 20-11-21 13:32

Cool牙係最值得投資在仔女身上既項目,要儘早處理。
我個女前後cool過兩次,初小係矯正顎骨生長,後來出晒恆齒唔夠位再cool。若無cool過,相信比而家醜好多
我自己係成年後先cool,我哨牙唔明顯, cool之前個個都話無需要,咩千金難買假哨牙,但cool完顎骨影響,面相好咗好咗,中學同學多年後見到都話我靚咗好多

其實有d人真係cool牙後有整容效果。

伯爵府

anniellm 發表於 20-11-21 13:32

唔認真睇真係唔覺

同埋我身邊啲人全部都係哨牙先要搞

我真係無聽過倒及要搞
所以5年級 醫生講完有啲倒及但又話有咩影響
所以先無理

有啲野真係身邊有朋友發生過先知

伯爵府

我無話唔整 現在問下有咩要注意

伯爵府

yuyueng 發表於 20-11-21 13:05
倒及同哨牙一樣,總之唔齊囉!去搵矯齒醫生問下,一般大約6萬,唔好搵普通牙醫,普通牙醫跟本唔多識箍牙, ...

我知大約幾錢
我知唔係搵普通牙醫

只係想知有咩要注意
因為我上網睇有講某某醫生唔好搵
唔該哂你

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

fmc 發表於 20-11-21 17:21
我知大約幾錢
我知唔係搵普通牙醫

我同我仔去箍牙時見到好多牙模,感覺5個有2個係倒及。

男爵府

木土土 發表於 20-11-21 14:44
Cool牙係最值得投資在仔女身上既項目,要儘早處理。
我個女前後cool過兩次,初小係矯正顎骨生長,後來出晒 ...

無錯,牙齒跟佢一世整好佢自信心都好好多,直得投資,我成日都同我仔講媽媽送左份好貴既禮物比你

wcpcelia    發表於 20-11-23 11:33

伯爵府

fmc 發表於 20-11-21 04:01
醫生手勢好嗎? 有無痛到顛左

現在唔計錢lee個問題

整個療程阿女都無痛無唔舒服,落完箍照食嘢,對醫生手勢好滿意,唔記得第一次入去幾耐,有照 x-ray,同埋睇完醫生出咗個療程價錢,我都即刻 confirm 做。第一次阿女見醫生,完來佢唔止倒及牙,係牙嘅中線都歪,怪不得我覺得阿女 d 牙好肉酸,咁原來箍牙改善倒及牙之餘,亦會調整牙嘅中線,其實一路箍好快已經見到有改善,果下真係好開心。

伯爵府

kyk 發表於 20-11-22 00:37
整個療程阿女都無痛無唔舒服,落完箍照食嘢,對醫生手勢好滿意,唔記得第一次入去幾耐,有照 x-ray,同埋 ...

謝謝你你的經驗分享

男爵府

sjwq 發表於 20-11-21 08:19
我女睇完牙保都係話倒及到睇,我帶佢去睇醫生,帶左去銅鑼灣牙醫,話我女因仲末換恆齒所以末定,等佢換左恆 ...

可以介紹銅鑼灣牙醫

大宅

Tabo63 發表於 20-11-21 09:00
我仔似你女 case, 吾太嚴重。13歲,之前睇過話等佢換左恆牙再睇。 剛整左牙模,每星期較緊,攞上面棚前牙 ...

請問可以pm醫生資料俾我嗎?唔該

男爵府

吉茄 發表於 20-11-21 08:29
我個囡出牙仔已經發覺佢倒及
有個朋友話佢自己細個都係咁
換咗牙就冇事

可以介紹牙醫嗎

大宅

吉茄 發表於 20-11-21 01:51
倒及越早整越好
果時我個醫生話黃金期係8歲
同期有個男仔9歲貴我哋1萬蚊

請問有冇話要出晒上下門牙先可以去cool?我小朋友7歲,只換過上面兩隻門牙。但已好明顯係倒及了。謝謝

大宅

sze811 發表於 20-11-20 21:47
我囝小五睇完學童牙科話佢有倒及 跟住去左間係銅鑼灣 好快cool完好滿意

想要資料。請問有冇話要出晒上下門牙先可以去cool?我小朋友7歲,只換過上面兩隻門牙。但已好明顯係倒及了。謝謝

公爵府

我親戚係有小小鞋秋,佢細個睇醫生話要大d生定哂先可以整或cool,但大個再去睇就要做手術,要做手術佢就唔制。
我都知係愈細整愈好,佢依家咁樣好似錯過左黃金時間

男爵府

sze811 發表於 20-11-20 21:47
我囝小五睇完學童牙科話佢有倒及 跟住去左間係銅鑼灣 好快cool完好滿意
阿仔6嵗,未換牙,想問銅鑼灣牙醫資料,pls PM,thanks!

伯爵府

mmpo 發表於 20-12-14 21:22
我親戚係有小小鞋秋,佢細個睇醫生話要大d生定哂先可以整或cool,但大個再去睇就要做手術,要做手術佢就唔 ...

我早一星期睇左
個醫生好好 佢話有分真倒及同假倒及
佢睇完我女話係真倒及
真倒及係天生 由於我女12歲 所以要過咗青春期
等18歲黎先去得醫院做手術「口腔頷面外科」
佢有講黃金時期係8-10歲 但都係試做
有機會唔成功再做 依家咩都做唔到等16歲再去見醫生 再寫紙排期
一排要兩三年 可以去私家做

首頁
12345...8

尾頁

跳至