自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

可能是一個過程,你的自我保護機制已啟動。。。因為你處於未能接受?過多幾日。。。你會開始發現呢個真係"事實".....我個人認為,未必係好事,係咪你怕家人見到你傷心,你唔想佢地擔心,所以寧願收起所有傷痛,不要給其他人看到?不如找個朋友傾訴下,將真真正正的情感釋放出嚟?

侯爵府

無問題,每個人個反應都唔同

珍珠宮

schricky 發表於 20-11-21 12:44
除咗頭2日,我心情何其平靜,係咪我有問題
我同媽媽感情好好嘅,媽媽走前都係我同爸爸成日係身邊照顧佢,我 ...

我爸爸三月都走了,我都平靜!其實有時聽歌,都会想起爸爸,都会喊!

大宅

回覆樓主:

我爸當年走都是傷心了3-4日。 之後慢慢接受了,我覺得同性格是感性同理智有關,因為我個人比較理智。 但是久不久個腦其實是會想去起他,心情就會好複杂,不過就衹是一下,大約1分鐘又會回到現實咁樣。 個種複杂心情大約是: 你宜家系邊呢? 過得好唔好? 如果你宜家系到就好了! 後悔沒有對他更好!d孫好想見下你呀....之類

別墅

我同媽媽感情好好嘅,媽媽走前都係我同爸爸成日係身邊照顧佢,我 ...

我覺得係,因為你媽媽在生時,你已經有百份百嘅孝心照顧佢,陪伴佢,所以你冇遺憾

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

子爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

子爵府

咁係你叻女識調節自己情感上問題。

水晶宮

激烈的海狗 發表於 20-11-21 14:24
咁係你叻女識調節自己情感上問題。

複式洋房

樓主,我同你一樣 我媽媽係11月初走左,除左第一日係醫院見到佢我忍唔住喊左一陣之外,其餘日子直到佢走果刻我完全冇喊 心情好平靜,我都覺得自己係咪有問題,但我同媽媽關係好好!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

只要在媽媽生前好好盡孝道,已是無撼,樓主請釋懷,好好的生活下去

侯爵府

係咁樣的, 開頭會覺得自己冷血, 咁快就笑得出, 內心有開心的感覺都會自責, 係咪太快就開心了, 應該傷心緊喎, 我係咪有問題。其實要D時間, D感覺先會出嚟, 同埋個情緒自己都諗唔到咁大, 例如睇到D書, 劇情一講親情, 或者有時只係諗番起生前一D點滴都會喊。順其自然, 唔使諗咁多, 佢在你心裡面佔的位置仍然很大的。

大宅

我覺得係你同媽媽感情好,
雖然她走了,
但生前一直都愛著她,
唔捨得一定有,
但媽媽走之前,
有你同爸爸成日在身邊照顧,
媽媽無憾,你亦無憾。

子爵府

開心吸收勳章 15週年勳章

伯爵府

回覆樓主:

驚自己抑壓就多啲留意住自己情緒

愛不一定由傷心痛哭去表達,把媽媽放在心中就好了

大宅

回覆 schricky 的帖子

妳有無宗教信仰?

有些人是真心明白可以放低, 有些人是強行壓抑扮無事, 妳要分清楚自己係邊隻?

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

RIP

子爵府

回覆樓主:

珍珠宮

我麻麻走時我都無喊過,
我地感情好好,幾年之後慢慢放得開先喊得出,我覺得係人自動保護機制,抑壓住

首頁

尾頁

跳至