自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

YeungngNganmld 發表於 20-11-22 00:33
不借,佢自己啲錢呢?大家都係咁上下大 連呢筆錢都無儲到

借晒畀人我都識佢個朋友 知道係咩環境
的確係要用錢 而且一時三刻真係還唔到
佢本來返香港的了 但突然想讀多個course所以失預算
我都明大家講乜 咁耐冇見都唔知係咪識咗第二個當我atm
但係畢竟佢係我男朋友 冇證冇據我冇理由懷疑佢

大宅

lovemisha 發表於 20-11-22 01:58
學野有冇咁急要即借即學?
佢自己慢慢草唔到咩?
有錢借俾朋友,即自己有工返,草5000有幾難?

因為佢想喺嗰邊學埋返嚟直接搵工
佢啲錢係放假返嚟香港賺 賺咗一舊錢 又有政府錢
但係佢而家喺嗰邊冇得返工 朋友又急事借晒畀佢 自己又想讀多個course所以冇錢用

之前我每次同佢出去都係佢畀晒錢的 電腦壞咗又肯買畀我 生活上有咩唔夠佢都願意幫我畀錢買咁樣 我唔買名牌的 所以佢都是在生活上為我使錢

男爵府

借,當投資!$5000只係細數,搏一搏分分鐘賺突。蝕都係5000姐

水晶宮

佢有無講幾時還?點還?
佢朋友又幾時還?點還?
如果借少啲,1-2仟你會唔會感覺好啲?
作個藉口你話你係攞得出咁多,其他叫佢自己諗辦法

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

yunyan 發表於 20-11-22 02:09
因為佢想喺嗰邊學埋返嚟直接搵工
佢啲錢係放假返嚟香港賺 賺咗一舊錢 又有政府錢
但係佢而家喺嗰邊冇得返 ...

如果五千對你黎講係細數,我認為可以借既,如果係大數就唔好借。
主要係如果你認為同佢有將來,哩次事件就好值得你去審視一下佢適唔適合,揀老公最怕揀中夠哂雷氣,為兄弟做乜都得,兄弟有難,荷包有幾錢就借幾錢,不自量力既,做哩啲男人既老婆係好慘!因為你同兄弟跌落海,分分鍾佢會救兄弟先
救兄弟唔係話唔好,但要先考慮自己能力,即係咁,佢都知自己而家冇得返工已經好窄洗,仲借錢出去,真係好憨居!

公爵府

周意上面jm既意見,錢你有冇,同想唔想借。
既然之前比人呃過,加上成年冇見,同間中都會嘈交,比我唔會借。
我覺得關係唔係建立係錢。佢知你有幾錢,你都可以答佢而家經濟唔好,怕失業自己都唔敢胡亂用錢, 筆錢係for emergency

複式洋房

yunyan 發表於 20-11-21 15:31
但係可以點講出口 好難為情 好似好自私唔肯幫佢咁 因為呢筆錢我唔等使

掉返轉,我唔明男人點可講出口問女友借錢

男爵府

crystal媽咪 發表於 20-11-21 16:43

$5000
就當睇吓清楚佢

呢句有道理,5000蚊試用終生,就算無左都抵比啦。 5000蚊唔係好大數目,真係無左當做善事捐比窮學生吧,家家有本難唸的經,有時太計較,做人很辛苦。

珍珠宮

唔會,除非你冇預佢還,講錢傷感情。

wcpcelia    發表於 20-11-23 11:05

珍珠宮

同埋5000都冇嘅男人,等佢幾耐先有將來?

伯爵府

我會借,$5000睇清一個人,好抵

男爵府

yunyan 發表於 20-11-21 15:24
因為不想借父母錢 都已年老

你男友冇兄弟姊妹?唔問兄弟姊妹借?你借了比佢,預咗冇得還!

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

5千當睇清楚1個人囉,不過有可能下次再問你借5萬再讀多個 course,5萬你有無?借得一次有第二次,你做就佢依賴你!

男爵府

bubu7 發表於 20-11-21 23:48
我會借,何況佢平時對你好,你亦知佢家庭狀況,5k 對你不重要,但對佢好重要。
...

對佢好,但係樓主話日日嘈交,比我就唔借,唔見都日日嘈交,係我,飛咗佢好過!

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

5000港幣,即係幾百蚊外國紙。好心啦,part time唔洗一個月都搵到返來啦。雖然話而家大把人失業,但有d行業有工唔夠人返。佢有冇做開嘢?冇就學人借錢俾人?咪即係借佢口講嘅老父母血汗錢出街?佢屋企唔掂,咁佢又做過d乜去幫輕吓?

咁唔借都借咗,係幾耐之前嘅事?點解唔係追人還錢先?咁你借俾佢又點玩法?人地唔還錢所以還唔到俾你咁呀?

你有錢而家唔等洗唔代表奉旨要借俾佢囉。淨聽你講就覺得呢個人嘅價值觀好有問題。俾我會飛佢,莫講話借錢了。你唔想飛住,其實一句話而家大環境都唔掂,今日唔知聽日事,唔想借。
你今日backup左未?

大宅

yunyan 發表於 20-11-21 15:26
年幾 之前肯為我使錢 呢一年日日都會聯絡但係都成日嘈交佢都算錫我 係我自己有陰影唔敢借 都係我自 ...

唔覺你自私喎,佢借錢你管唔到,但點解你要借比佢?考試姐,又唔係d咩大件事,比個教訓佢等佢知錢係有能力先可以借,同埋借咗預咗冇得還。
如果因為咁散左,咪算囉!

珍珠宮

yunyan 發表於 20-11-21 16:55
喺外國呀 佢父母傾盡積蓄送佢出去 父親年老又突然重病 我識佢父母所以知是真的 唉 不知怎算
...

父母年事已高,家父年老病重,唔自己留返個錢傍身,反而借晒俾朋友應急,你覺得合理嗎?
佢點對父母,日後就點對你
佢價值觀係屋企有事都照顧咗「朋友」先,佢鍾意義氣當飯食,你依加覺得男朋友借錢幫朋友好合理,將來係咪照頂得順先?
喺朋友面前充濶佬,唔夠錢就要女友接濟,咁無底氣嘅男人,佢想同你結婚都唔好制啦
以為借咗錢個男人會更加欣賞你、愛你,然後將來同你結婚
Sorry....真係好天真.....又唔係嫁硬佢,未來老公要洗錢試,呢個諗法真係第一次見識

畢業要考牌一早知,唔預留考牌費用,搞到自己唔夠錢考牌,有責任心嘅人應該自己承擔後果同解決問題...
無膊頭嘅男人就問女友「借錢」要女友替佢承擔一切

呢個男人咁無計劃、又不善理財,同佢一齊將來係點可想而知,佢話要娶你都唔好咁傻say yes

佢會還錢都改變唔到男方為人,無底氣、無膊頭、無計劃、不善理財.....

根本呢件事唔止係錢銀問題,係涉及人品同價值觀問題

明知唔用$5000都睇清楚個男人
偏偏要執意要洗$5000去試....
只能夠講:受騙的那個比騙徒更混帳

子爵府

回覆樓主:

借,5000千又唔係多,呃就呃
呃左就分手,5000睇清一個人的話好值得,
浪費5千,好過自己D青春

伯爵府

5千,講真食兩餐飯都冇咗,我會借。
但個男朋友連5千都要問人借,要諗清楚之後既路

大宅

如果佢真係用黎考牌 我會借

首頁

尾頁

跳至