自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

本身俾左一個月通知佢,下個月走。
佢經過搵工後返黎同我講想做我屋企份工,話會改變,想留我屋企。。

其實我已4年冇請工人,3個仔女自己湊,因前段日子身體關係,入院,出入睇醫生同熟人介紹就請左呢個姐姐。

我屋企簡單點,3個小朋友12,7,6 。 我全職主留家。家有洗碗機。買餸老公買。晚飯一時老公一時我煮。

而姐姐之前工作表現唔好, 但經出去搵工後話想留低, 主動左勤力左少少。。但都係唔太理小朋友,小朋友起身一句說話都唔同佢地講,凈做自己野,或收埋自己入房

水晶宮

carly.c 發表於 20-11-22 11:21
佢經過搵工後返黎同我講想做我屋企份工,話會改變,想留我屋企。。

如果個工人唔黑面, 我會留, 畢竟你d 小朋友細, 你行出行入、去睇醫生、買嘢等, 有個大人留在家睇住d 小朋友。

伯爵府

你的情形個工人其實只幫到手做清潔,如果你身体已好翻,可以自己做家務,我就唔再請啦。

珍珠宮

佢最大問題係唔理你小朋友
如果之後你出入醫院,你以為屋企個工人會幫你睇住小朋友,點知佢原來係自己房玩手機,咁同無工人無咩分別。

珍珠宮

trendy007 發表於 20-11-22 11:28
你的情形個工人其實只幫到手做清潔,如果你身体已好翻,可以自己做家務,我就唔再請啦。
...

我都覺得係,其實小朋友唔太細,可以教佢地分擔家務,做簡單既掃地,抹塵,曬衫,自己收拾自己衫褲,玩具之類。都分擔好多家務了

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

請家務助理啦!一星期幾日,每次幾個鐘⋯

大宅

回覆樓主:

我會留,家裏咁多人,洗衫晾衫都是時間,請了工人可將時間花在仔女身上,可以教他學煮飯

公爵府

no,小心佢過橋抽版。
要請都請其他姐姐

子爵府

唔會留, 佢本身有異心, 遲啲搵到好就飛起你
如果仲需要姐姐, 最多請過另一個

子爵府

係我自己方面
1唔喜歡佢對小朋友冷淡,大女話我係度佢表現唔同。
2教極佢用屋企清潔劑份量佢都唔太識,最常發生洗衣機嘔泡(已係樽畫線俾佢)
3可能我自己照開頭家,家務湊小朋友冇問題,係有時比較累點,但我自己擔心有姐姐用我會有惰性。
4佢用壞野唔出聲收埋,我左右超多次,常用野壞左唔緊要,但唔好唔講,要用時冇米仲煩!
5低級大話,如用完柔順劑,我心知唔出聲,佢唔講直情唔用當無事,捉到佢,
佢初初話有用最後話唔記得用等等。。
6小朋友能力退步左
所以好多時覺得有冇佢無分別,無可能仲自在
當然亦有好處,出入方便有人睇小朋友,多左時間俾小朋友冇咁趕

公爵府

2024勳章

carly.c 發表於 20-11-22 11:42
係我自己方面
2教極佢用屋企清潔劑份量佢都唔太識,最 ...

5 工人通病,多數工人都係咁
6 其實你咁講, 自己已有答案啦

珍珠宮

回覆樓主:

請鐘點幫輕自己。

你要小心照顧自己身體,你仲未老,唔好夾硬捱壞自己。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

carly.c 發表於 20-11-22 11:42
係我自己方面
2教極佢用屋企清潔劑份量佢都唔太識,最 ...

老公方面,有冇工人都冇所謂,因佢有時間都會幫手家務。老公角度有既好處話我唔洗咁辛苦。有時間可以訓下休息下。出街自由點。有人幫下我手。小朋友接觸多少少英文。佢話養多個工人無問題,最緊要係幫到手,我開心,由我決定。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

如請工人無經濟負擔、佢亦表明願意改善,我會俾多一次機會佢。

因為你屋企多人,都唔少家務要做,加上疫情,需要清潔更多,又或停課,小朋友仲細,唔可以獨留在家,而且自己身體狀況時好時壞,有可能捱壞咗

請工人,讓自己及家人休息多D、增加多D相處時間。

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

唔會要,有工人唔一定幫輕自己有時仲比更多煩惱自己

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

子爵府

貓頭雀 發表於 20-11-22 11:46
請鐘點幫輕自己。

你要小心照顧自己身體,你仲未老,唔好夾硬捱壞自己。

之前每星期有一日請鐘點, 洗廚房廁所窗口換床單, 其他平日家務對我都輕鬆,我有3個小朋友,佢地個個都會幫手,互幫, 所以見辛苦教佢地既自理能力退步,係我最唔開心事。但老公話當佢地冇工人時就會好快歸位。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

唔留...
你根本無需要工人, 加上你想仔女獨立, 可以唔要...個個都大個

大宅

carly.c 發表於 20-11-22 11:55
之前每星期有一日請鐘點, 洗廚房廁所窗口換床單, 其他平日家務對我都輕鬆,我有3個小朋友,佢地個個都會 ...
如果想輕鬆些改為兩日或三日鐘點即可,工人不順心,不如自己做,眼不見心不煩

男爵府

俾我唔會留佢,但會考慮請過第二個

子爵府

屋企咁多人,如經濟上又許可,俾我一定留,可分擔好多家頭細務

首頁

尾頁

跳至