嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Misspipipi 發表於 20-12-2 15:24
呢幾日天氣轉, 小朋友D濕疹越來越嚴重, 頭先同佢沖涼時見佢塊面又紅又敏感.

除左塊面之外, 手手腳腳都有濕 ...

最重要是找到致敏源,如果一直靠類固醇,小心會類固醇上癮。

你可以留意一下女兒的食物、用品、衫褲、護膚品等有沒有敏感,敏感未必即時有反應。我女兒本來濕疹已嚴重,只是面比較好,但有1次新年吃過糯米飯,跟著1、2天後起到整個面都是,就好像你女兒這樣,所以好大機會是糯米引起;另外她之前用Aqueous Cream和Physiogel 也有些癢。這裡不是說Physiogel不好,她小時候常用也沒問題,只是後來不合適,有機會是用太多開始敏感。所以媽媽要好仔細找錯處,用品和價錢沒關係。

我女兒因為找到敏感源,而家好了很多,而且很久沒有用類固醇藥膏了。媽媽加油!

Lee119    發表於 21-7-30 16:33
納蘭小主    發表於 21-3-29 17:08

禁止訪問

大宅

BK Milk勳章

呢幾日天氣轉, 小朋友D濕疹越來越嚴重, 頭先同佢沖涼時見佢塊面又紅又敏感.

之前我小朋友D濕疹都好嚴重, 睇左幾個醫生都唔好又成日返發.

後來去睇中環張傑兒科醫生睇好左, 查左張醫生開既藥已大有好轉.

Lee119    發表於 21-7-30 16:40
ada0708    發表於 21-4-9 19:26

複式洋房

Yuk_Lam 發表於 21-1-23 19:24
濕疹主要原因都有好多, 主要由天氣轉變, 高蛋白食物, 身體抵抗力差或有致敏源引起.

我之前帶小朋友去睇張 ...

而家真係好多小朋友都有濕疹過敏等皮膚問題.

複式洋房

Yuk_Lam 發表於 21-1-23 19:27
兒科專科一般都係$1000-1500包二三日藥, 可能有D收費會貴些, 主要都係睇返開咩針藥/特效藥.
...

睇皮膚科醫生仲貴, 之前聽朋友講起碼2-3千蚊.

複式洋房

sin_tsz 發表於 21-1-30 10:11
之前睇陳倩揚個live介紹一隻噴霧,睇住佢噴完d濕疹即刻唔紅

咩噴霧?

複式洋房

睇完都心痛, 而家真係好多小朋友都有濕疹/皮膚敏感.

我BB都無啦啦起風爛, 諗住聽日帶佢睇睇醫生.

Lee119    發表於 21-7-30 16:55
做左媽咪先知道, 世上只有媽媽好

複式洋房

Yuk_Lam 發表於 20-12-2 16:56
中環既張傑兒科專科, 佢醫濕疹同敏感皮膚都OK,

我朋友個BB既濕疹仲勁都係搵張醫生睇好.

我都見好多JM介紹張傑兒科醫生, 有幾位JM既小朋友濕疹都好嚴重, 都係睇佢好返.

BB聽日都仲係有敏感同起敏爛, 我都會帶佢去睇睇, 唔知打去約即日會唔會有位呢, 或者可能Walk in.

複式洋房

baby_candy 發表於 21-3-12 20:54
之前我小朋友D濕疹都好嚴重, 睇左幾個醫生都唔好又成日返發.

嗯, 你小朋友D濕疹真係好嚴重, 而家好返曬真係令人高興.

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

你小朋友既濕疹真係好嚴重, 特別隻腳個到, 應該經常返發? 而家係唔係好返曬?

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

納蘭小主 發表於 21-3-29 17:04
我都見好多JM介紹張傑兒科醫生, 有幾位JM既小朋友濕疹都好嚴重, 都係睇佢好返.

BB聽日都仲係有敏感同起 ...

上星期我小朋友唔舒服都去左睇張傑醫生, 順便睇埋小朋友既濕疹.

張醫生真係好Nice, 睇症詳細同好有耐性.

侯爵府

濕疹皮膚真係好困擾, 我小朋友都有濕疹皮膚,

成日好返之後又會好易返發,

後尾去左中環睇朋友介紹既張傑兒科醫生睇好左.

如果小朋友身體抵抗力差, 皮膚都好易起敏感同濕疹,

小心處理同注意飲食都可以減少濕疹.

侯爵府

Misspipipi 發表於 20-12-4 17:16
係唔係呢個? 佢個樣有D熟, 係唔係之前成日上電視?

https://www.seedoctor.com.hk/dr_detail-1.asp?dr_doc ...

係呀, 我都成日上網睇佢D醫護文章, 有興趣既JM可以睇睇. 或者自己Search.
嬰兒濕疹10個Q&A?
https://www.parentsdaily.com.hk/all/53

醫健:初生嬰易濕疹轉天氣更甚
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210301/00176_066.html

Lee119    發表於 21-7-30 16:57

侯爵府

Yuk_Lam 發表於 20-12-27 18:57
係呀, 佢之前都有上過電視, 真人都好靚仔, 而且好Nice.

我小朋友都有濕疹皮膚, 之前都係睇張傑醫生睇好 ...

早前東張西望都有訪問張醫生, 佢個樣都無咩變,
呀囡係電視睇到先, 就話Dr. Chang上電視.

侯爵府

恭喜曬, 睇相就見到D濕疹已經大大改善, 前前後後查左幾耐藥膏?

侯爵府

納蘭小主 發表於 21-3-29 16:59
睇完都心痛, 而家真係好多小朋友都有濕疹/皮膚敏感.

我BB都無啦啦起風爛, 諗住聽日帶佢睇睇醫生.

岩岩搵到張醫生另一篇文, 可以睇睇.

神出鬼沒的風癱

風癱是蕁麻疹的俗語。它可以發生在任何年齡的人身上。

若百分之三十至四十的人,一生至少有一次患風癱的經歷。

它的特徵是在皮膚上長出一個個圓形而凸起的腫塊,而且非常痕癢。

24 小時內,這些原來的風癱會自然消退,但是在附近的地方又再出現新的風癱。

這種不間斷的新舊交替,足以令人十分困擾。

根據病情持續的時間長短,風癱分為急性和慢性兩種,分界線是「6星期」。

但是,在處理上基本是相同。

找出可能的誘因
食物、環境、溫度和衣服等都是可能相關的。不過,大多數的個案是沒有確實的原因。

同時由於一般的血液致敏源測試(IgE) 結果指導性不足,所以如果只是單次的發作,

一般不建議作任何化驗。

其實,有時候即使普通的傷風感冒菌也可以誘發風癱,但是化驗上卻很難。

處方抗過敏藥
一般簡單的抗敏藥會對風癱有控制的作用,但實際的問題卻是需要服多久的時間。

要解答這個問題,就如骨牌效應的比喻:當我們用手推第一隻骨牌後,

第二隻的骨牌便會繼續倒下,並持續下去。

到何時才完結,要視乎骨牌的數量和骨牌排列的連續性,這個情況就像風癱的開始和持續。

當誘發的原因刺激敏感的免疫機制後,即使這個誘發的原因已經消失了,

但風癱一樣會繼續,沒有人知道何時會停止。

正因如此,醫生會先處方抗過敏藥物控制病情。

過了一段時間後,便會試停藥。若再復發的話,便繼續服藥。

這種方法會不停嘗試,直到不再復發。幸運的話,首次停藥後便會康復。
考慮找出致敏源
有少部分個案,病情的確持續。這個時候應由醫生決定作進一步的致敏源測試,

一般可考慮用血液化驗,另一個目的是避免不必要的盲目戒口或過度的清潔。

Lee119    發表於 21-7-30 17:05

男爵府

~細細妹~ 發表於 21-1-28 17:37
我試過去藥房買都買唔到
要去醫生度配

咁有無問過有無類似唔同牌子既藥膏? 係診所配藥貴好多.

男爵府

aquada13 發表於 21-1-31 00:34
最重要是找到致敏源,如果一直靠類固醇,小心會類固醇上癮。

你可以留意一下女兒的食物、用品、衫褲、護 ...

同意, 引發濕疹好多原因, 知道有咩因素引發小朋友濕疹就可以盡量避免同減少返發機會.

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊