自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

突然諗起幾個月前去世的愛鼠,心裡很難過周不時每次諗起就忍唔住啲眼淚係咁流而加養緊兩隻,一諗起佢地只能陪我兩年時間都會離開,我就好難受,有朋友試過這感覺嗎?

大宅

siu_bb2336 發表於 20-12-12 02:02
突然諗起幾個月前去世的愛鼠,心裡很難過周不時每次諗起就忍唔住啲眼淚係咁流而加養 ...

佢地短暫生命裡面遇到咁愛佢地嘅主人已經不枉此生。你盡左做主人嘅本份,無悔就可以了。。
我細個都養過幾隻倉鼠,有小灰霸,小銀弧,仲有黃金鼠,養得最耐嘅應該都係銀弧,但最後佢嘅結局好慘。。唉,不堪回首嘅過去

大宅

telfast 發表於 20-12-12 02:13
佢地短暫生命裡面遇到咁愛佢地嘅主人已經不枉此生。你盡左做主人嘅本份,無悔就可以了。。
我細個都養過幾 ...

咁您諗起您隻銀孤慘痛既結局您心情一定很難過,咁您點樣面對

大宅

你嘅傷痛我好明白,因為我家倉鼠也剛走了幾天。

牠是在我手中離世的。看著一個生命慢慢在指縫間流逝,而我卻無能為力,心如刀割。

大宅

siu_bb2336 發表於 20-12-12 02:16
咁您諗起您隻銀孤慘痛既結局您心情一定很難過,咁您點樣面對

嗰時仲細,佢生瘡又冇錢醫佢,日日睇住佢辛苦,我日日都好難過,到佢真係要走嘅時候,其實係種解脫,我自此就冇再養過寵物。。。因為廿年後嘅今日,我都仲未接受到生離死別,唔想無啦啦買隻寵物返黎再迫自己經歷多次

已刪除用户

回覆樓主:

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

等時間過, 心情會慢慢平復...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

telfast 發表於 20-12-12 03:37
嗰時仲細,佢生瘡又冇錢醫佢,日日睇住佢辛苦,我日日都好難過,到佢真係要走嘅時候,其實係種解脫,我自 ...

我以前養過唔少金毛鼠, 倉鼠, 佢地生瘡我拎晒d 錢去醫, 細細隻呢度割一忽果度割一忽, 之後要戴頭罩, 佢地都好辛苦... 佢地走果陣我喊左好耐, 到而家間中都會諗下佢地. 我有十幾年冇養寵物, 怕面對佢地死亡係其中一個原因.

近年開始有養寵物既念頭, 早2個月至開始認真再思考養寵物既問題. 所有動物都有生老病死, 向好既方面諗, 大家都有過開心日子, 況且我地為寵物提供最好既生活, 已經係改變左佢地一生, 話唔定係救左佢地.

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

小學時都養過一對倉鼠,我最錫隻公叫Bee Bee,大半年後媽嫌煩送左俾人,後來又拎返嚟,之後Bee Bee個鼻生咗粒好似腫瘤嘅嘢仲頂住個口食唔到嘢,一日比一日虛弱,媽又唔肯帶去睇獸醫,我唯有每日用手指點啲水餵佢,大約一兩星期後走左喇。我好內疚,如果冇將佢俾到人可能就唔會變成咁。之後我冇養過寵物亦慢慢對呢件事淡忘咗。直至上個月,我6歲嘅仔問我有冇養過倉鼠,我突然驚覺懷疑Bee Bee投胎做咗我個仔,因為我仔一出世個額頭就有條細細打直嘅胎記(Bee Bee頭頂有執打直黑色嘅毛),而且個鼻又曾經做過小手術,我回想返一切都太巧合太奇妙,可能我諗多咗,不過咁諗我會釋懷啲。

大宅

突然諗起幾個月前去世的愛鼠,心裡很難過周不時每次諗起就忍唔住啲眼淚係咁流而加養 ...

完全明白
我最愛隻倉鼠走左幾年,諗起都仲難過,我一度甚至癲到希望佢可以投胎做我仔女

事實上,寵物比主人短命亦係一種福氣,想想如果我地走先,佢地又冇好人家肯收留,會好慘

今生今世佢俾你善待過愛護過,已經足夠

水晶宮

BK Milk勳章

養之前都知
如果咁情緒波動
之後吾好再養

子爵府

以前養隻銀狐,養了4年,應該係高齡,最愛吃雜豆,有日佢自已挖了個洞,以為佢玩,我整返平,佢又挖過,我又整返平,佢又挖過……幾日後安祥的睡在自己挖的洞裏。
雖然唔捨得,但沒有唔開心,能同佢一齊生活過直到離開,有個很好的回憶。

男爵府

我覺得同對人一樣,生前對佢地好佢地係會感受到

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

以前養過,牠在生時半夜成日跑圈圈的,牠離開後我有時好似聽到跑圈圈聲,我媽很錫牠,牠走後我媽唔俾我再養寵物,太heart broken了,但我仍然好榮幸可以照顧牠一輩子。

水晶宮

BK Milk勳章

藍尾巴 發表於 20-12-12 07:31
我之前都走左隻銀狐。。。我果日仲要做姊妹,勁夜返,之前已經覺得佢唔係好食野,差唔多,因為都養 ...

你鼠鼠好叻
養到4年
我隻1歲
每日都起身番嚟叫下佢

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

telfast 發表於 20-12-12 03:37
嗰時仲細,佢生瘡又冇錢醫佢,日日睇住佢辛苦,我日日都好難過,到佢真係要走嘅時候,其實係種解脫,我自 ...

我同你一樣,都係接受唔到生離死別嗰種哀痛!所以幾鍾意貓都好,都唔敢養

男爵府

2023年兔年勳章

好多年前養左隻熊仔鼠,好有靈性,一買返黎已可上手,好痴人,性格似狗仔叫佢名會來搵我同老公,放工返家會迎接我地 ,養左兩年幾走,果晚走我同老公都有喊,禁多年都仲好掛住佢,所以雖然佢走左,你可以將佢記係心度

公爵府

aigoma 發表於 20-12-12 10:26
以前養隻銀狐,養了4年,應該係高齡,最愛吃雜豆,有日佢自已挖了個洞,以為佢玩,我整返平,佢又挖過,我 ...

我以前隻狼狗,又係臨死前係花園樹下挖窿,我哋返屋企發現佢瞓係個窿旁邊去左,佢火化後我哋將骨灰葬左入佢挖嘅窿度。

公爵府

無常

吾養

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

養得佢就預咗佢有日會離開, 有幾難受啫 , 接受唔到就唔好養囉
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

首頁

尾頁

跳至