自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我男友在12月11日在大陸隔離酒店(汕尾), 他已悶悶不樂在酒店,困到無心情與我每晚wechet 視像傾計.
他心情一天比一天悶悶不樂,而且性格變得悶煩很多,令我同他好似分隔死地關係甘,我好期望他辦理公事之後,會15天聖誕節是12月25日回香港陪我。
他說25號回香港,他是香港人,
請問大家,他由大陸回香港入境,是否再要14天隔離困住酒店嗎?
他是我男友,我好想念他,與他很多天無見。
請問大家,有冇親友,老公,男女朋友,都有這情況不習慣感覺?
我好唔開心,聖誕節是開心日子,都要疫情影響,導致戀人分隔地方
請問大家,知不知道,香港人回香港要不要再14天隔離酒店嗎?謝

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

係廣東省逗留超過14天再入境香港是不需要隔離的。因為現在國內疫情控制得很好。廣東本土已經清零很久,就算有零星入境個案係關口或者隔離的地方已經被接走隔離治療。

珍珠宮

rebeccalin 發表於 20-12-19 02:34
係廣東省逗留超過14天再入境香港是不需要隔離的。因為現在國內疫情控制得很好。廣東本土已經清零很久,就算 ...

請問香港人在內地回香港,是否不需要再隔離酒店嗎?

msms0118    發表於 20-12-19 03:27

珍珠宮

rebeccalin 發表於 20-12-19 02:34
係廣東省逗留超過14天再入境香港是不需要隔離的。因為現在國內疫情控制得很好。廣東本土已經清零很久,就算 ...

積係他大陸過關入起境,回香港...是不需要再困酒店14天隔離嗎?真的?
我好想與他過聖誕節兩人
他14天是大陸隔離已完12月24日。
12月25號他工作完,會回香港。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

ru_663th 發表於 20-12-19 03:04

積係他大陸過關入起境,回香港...是不需要再困酒店14天隔 ...

如果無理解錯,逗留過廣東省14天或以上回港可以豁免隔離,但中間有程序同要預約攞名額

參考呢到:
https://www.coronavirus.gov.hk/chi/return2hk-scheme.html

公爵府

自己去CHP網頁睇啦

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

積係他大陸過關入起境,回香港...是不需要再困酒店14天隔 ...

為工作一天、要隔離14日~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

回覆樓主:

25号回港可能有點趕唔切拿到有效核酸報告,你最好叫男友查清楚先好預約回港日期。希望幫到你 祝早日團聚

大宅

回覆樓主:

你search “回港易” 看看
逢星期三至五預約再下星期過關,之前要去指定地方做檢測拿報告,當然報告要陰性。
sorry 我諗你男朋友應該25號返唔到來

伯爵府

唯有視像通話

男爵府

有機會不用隔離,隔離期間會有檢測報告,睇下25號返香港有無過要求既時間

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

樓主,你男友隔離咁得閒,點解唔上搵資料,昨日上網都重約到下個星期返,而家咁睇下星期約回港易,比起返來坐14,坐少幾日.

子爵府

ru_663th 發表於 20-12-19 02:29
我男友在12月11日在大陸隔離酒店(汕尾), 他已悶悶不樂在酒店,困到無心情與我每晚wechet 視像傾計.
他心情一 ...

樓主, 我記得你男友返大陸嗰日,你開post問返內地駛唔駛隔離。而家又開post問返香港駛唔駛隔離。
你真係唔睇新聞又唔識上網 search 架。

eggcake    發表於 20-12-19 09:34

公爵府

guigui82 發表於 20-12-19 09:07
樓主, 我記得你男友返大陸嗰日,你開post問返內地駛唔駛隔離。而家又開post問返香港駛唔駛隔離。
你真係唔 ...

我都記得。一個成年人,當然可以上網問野,但去到每事問,已經到了病態地方步

男爵府

大陸返香港唔使隔離

大宅

許多家庭在今次疫情(因工作留在內地/澳門……)已經超過半年沒有見面
只是聖誕見不到,已較小事了

公爵府

大力大力 發表於 20-12-19 05:42
為工作一天、要隔離14日~

其實她男朋友一上到大陸就隔離14天,隔離14天後又即時回港,完全沒有工作,只有隔離!!她男朋友應該係記者、網紅之類要親經歷
恭賀新禧,迎春接福!

琥珀宮

在內地得一天時間,未必趕唔切取得核酸檢測陰性結果證明。
若不以『回港易』入境,需接受14天強制檢疫的安排。但可以選擇指定地點(家居、酒店或其他住所)接受強制檢疫。

珍珠宮

Mrs.Chan 發表於 20-12-19 09:25
其實她男朋友一上到大陸就隔離14天,隔離14天後又即時回港,完全沒有工作,只有隔離!!她男朋友應該係記 ...

侯爵府

我上大陸隔14日, 出嚟做咗十幾日嘢, 返嚟而家又隔緊14日

冇煩厭喎, 同C6日日視像, 仲密咗添, 因為好無聊
有時係想見, 但冇辦法啦要搵食, 個幾月冇見了

首頁

尾頁

跳至