自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

pbxmas25 發表於 20-12-22 11:58
仔學校決定zoom exam,其實真係上面授時間好短,自己又要返工,小朋友真係唔知攪唔攪到 ...
中學我覺得OK,小學就麻煩啲!

子爵府

TinyTomato 發表於 20-12-22 12:04
我想知 Zoom 點樣做到 Exam

1)靠誠信,就跟時間上網睇卷,限時內submit. 2)有啲就加多部cam 影住小朋友,老師睇實咁,一樣限時submit

子爵府

adaho123456 發表於 20-12-22 15:26
網上考不如唔好考,個個台底有本書,我女有個朋友,名校,佢都話個個都出,你正直唔出變低分,你估老師會唔 ...

其實比你開書考又點話,只要份卷係思考題,開書都無用,pen down 後馬上對鏡頭影份卷作實,再submit 咪得。
老師要花心機出卷,同學亦要誠實為自己(你估老師儍的嗎?平時你咩料,佢心中有數啦)。不過我覺得zoom 考試只適合中學生,起碼死機,斷線都知點做!小學生就真係唔知點做。

子爵府

在呢個長達成年疫情期其實學校肯用zoom 上堂,用zoom 考試,學校老師已做多好多野,雖然效果未必好似預期,但好過無。線上上堂已經係大勢所趨

子爵府

ladysasa 發表於 20-12-23 09:13
其實疫情未知幾時完,online exam 是中學生比較好的選擇,協恩, DGS 都是12月 online 考試,考試當天有20 ...

其實學期尾都係直升,而且呢2年的成績表大家都知無咩參考價值,仲要怕咩考試形式?用zoom 考只係令學生好似正常返學咁!我見阿女班同學一樣考完互相討論錯咩,假期後亦到老師同佢哋對卷
我女一樣讀上述其中一間,用zoom考已經有cam 望實,有冇出貓我就唔知(自己係房),但佢都一句,開書好晒時間,已要不停做,而且比你開書都無用,都唔係跟書出。
另外你估出貓容易?要出得自然,又跟平時自己程度差唔多咁,唔好比老師睇出,一啲都唔易

子爵府

jellyfish1989 發表於 20-12-29 22:40
有人睇住尚会出貓,每年DSE 都捉到,zoom就更易,仲未計有D人会有人陪考。只要個成績會 影響 升班,編班或 ...
明白係會有人出貓!但9月都會直升,用zoom 考試只不過等學校知道學生吸收到幾多,亦令同學會認真溫書。我覺得只要老師肯花心思出卷,比所有同學開書考又點,一樣可測試到學生的能力,如真係找人陪考或代考,一返學就知,比你入到精英班咪又係會考包尾,何必呢?

子爵府

Chowying 發表於 20-12-29 21:49
我女中四,學校改 open book, 中文唔 考指定篇章
無認真溫/聽過書,比你open book 都唔知點搵答案,而且去到高中,係靠理解唔係靠死背!

首頁

尾頁

跳至